Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, 16 val. šalyje fiksuotas naujas rugpjūčio 16-osios karščio rekordas: Alytuje, Birštone ir Kalvarijoje oras įkaito iki 34,2 °C. Ši reikšmė kol kas negalutinė. Ankstesnis rugpjūčio 16-osios rekordas buvo užfiksuotas Utenoje, kai 2010 oras įkaito iki 34,0 °C.

I. Lukaševas Eltai sako, kad šiuo metu žmonės skambina į dispečerinę ir skundžiasi svaigstančia galva, nuovargiu. Dauguma besikreipiančiųjų turi problemų su širdies bei kraujagyslių ligomis, kurių simptomai aštrėja kūnui dehidratuojant.

„Labai didelių įvykių nėra. Vis dėlto, yra pacientų su tokiam orui būdingais sutrikimais: spaudimo, širdies ritmo pakitimais. Gana dažni negalavimai senyvo amžiaus žmonių tarpe, dažnai dėl to, kad vartoja mažai skysčių. Tačiau tikrai nėra taip, kad žmonės masiškai alptų“, – pasakoja greitosios pagalbos atstovas.

Pasak mediko, žmonės įpranta ir prisitaiko prie karštų orų: biuruose bei parduotuvėse dažnai padeda kondicionuojamos ir vėdinamos patalpos, o sveikatos sutrikimų turintys gyventojai dažnai patys stengiasi likti namuose ir vengti tiesioginės saulės, jei tai nėra būtina.

Specialistas karštų orų metu rekomenduoja vartoti kuo daugiau skysčių, eiti į lauką tik esant būtinybei. Pašnekovas ragina atkreipti dėmesį gyventojus su vaikais ar augintiniais ir nepalikti jų automobiliuose be priežiūros, kur šiems gali pritrūkti vandens ar gryno oro.

Mėgstantiems saulės vonias I. Lukaševas primena degintis su saiku, rytais pasitraukti iš saulės atokaitos jau nuo 11 val., o sugrįžti vakare – nuo 16 val. Jaučiantiems galvos svaigulį ar karščiavimą galėtų padėti šalti kompresai kaktos srityje.

Pasak LHMT, karšti orai išliks iki pat savaitės galo: rugpjūčio 15-17 d. daugelyje rajonų aukščiausia oro temperatūra sieks 30-33 °C, o 18-19 d. bus šiek tiek vėsiau, vietomis su perkūnija palis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją