Startuolio „Testlio“ įkūrėja Kristel Kruustuk dažnai pristatoma kaip jauniausia savarankiškai tapusi milijonierė Baltijos šalyse. Jos įmonė specializuojasi programinės įrangos testavimo pramonėje. Šioje srityje, anot verslininkės, „Testlio“ yra geriausia iš geriausių pasaulyje. Forumo „Pauzė“ pranešime „Pinigų anatomija: kodėl tik tuomet, kai turime pakankamai, suprantame, kad „ne piniguose laimė“?“ verslininkė pasidalino savo požiūriu į pinigus.

Kalbėti apie pinigus

„Kai augau Estijoje, pinigai nebuvo ta tema, apie kurią žmonės buvo skatinami kalbėti. Mane tėvai mokė, kad apie pinigus neklausinėčiau kitų žmonių, nes taip nepridera“, – prisimena K. Kruustuk.

Visuomenėje vyrauja daug mitų, susijusių su pinigais ir jų uždirbimu, sako moteris. Prieš devynerius metus ji įsteigė savo įmonę ir prisimena darbo tikslais vykusi į JAV. Ten iš investuotojų ji sulaukė nemažai klausimų apie verslą ir pajamas. Verslininkė prisimena, kad konfidencialia informacija dalintis jai tuomet buvo nejauku. Tačiau laikui bėgant ir ji išmoko su pinigais susijusiomis temomis kalbėti atvirai.

Pinigai sukelia daug problemų, jei apie juos nekalbame.
Kristel Kruustuk

K. Kruustuk džiaugiasi, kad visuomenėje tobulėja ir finansinis raštingumas.

„Viena iš mano didžiausių autoritečių – prieš 10 metų mokytoja dirbusi moteris, kuri vos sudurdavo galą su galu. Ji uždirbdavo 600 Eur per mėnesį. Viena dieną mokytojai kilo klausimas, ar taip ir turėtų būti. Tuomet ji pradėjo gilintis į investavimą ir finansus, mokytis arie tai. Šiandien moteris yra finansiškai nepriklausoma, apie asmeninius finansus ir investavimą veda seminarus“, – pasakoja pašnekovė.

Kristel Kruustuk

Pinigai sukelia daug problemų, jei apie juos nekalbame, tvirtina K. Kruustuk. Todėl ji skatina nebijoti šia tema kalbėti atvirai.

„Estijoje yra didžiausias moterų ir vyrų uždarbio atotrūkis visoje Europoje, – pastebi verslininkė. – Manau, kalbėdami apie tai, kiek uždirbame, taip pat skatiname moteris pakovoti už save ir paprašyti didesnio atlyginimo, kai jos mato, kad jų kolegos vyrai dirbdami tą patį darbą uždirba daugiau.“

Rūpi ne pinigai

Paklausta, ar tapus turtingai pasikeitė jos santykiai su draugais, K. Kruustuk suabejoja.

„Aš visada buvau labai uždaras žmogus, laikyčiau save intraverte. Pastaruosius devynerius metus buvau labai susikoncentravusi į darbą ir įmonės kūrimą, bet niekada nesusidūriau su žmonėmis, kurie norėtų tapti mano draugais vien dėl finansinių paskatų.

Turėjau galimybių bendrauti su įvairiais žmonėmis, tačiau pastebėjau, kad nepažįstami asmenys pirmą kartą su manimi bendraudami į mane žiūri skeptiškai, o kai papasakoju apie mūsų bendrovės sėkmę, matau, kaip jų akys išsiplečia ir reakcija pasikeičia. Tačiau, manau, tai tik įrodo, kad mes sukūrėme kažką gero. Tokia žmonių reakcija yra ne dėl pinigų, o dėl poveikio, kurį padarėme su savo įmone. Tačiau pinigai seka iš paskos“, – mąsto verslininkė.

Būti finansiškai nepriklausoma

Baltijos šalyse dažnai kalbama, kad rinkoje trūksta IT specialistų, dėl to kviečiami darbuotojai iš kitų valstybių. Tačiau taip pat į informacinių technologijų sektorių aktyviai kviečiami ir jaunuoliai, ypač po mokyklos besirenkantys, kur stoti. Kartais šie kvietimai tampa tokie garsūs, kad moksleiviai netgi pradeda jausti spaudimą, jog karjerą reikėtų rinktis būtent IT srityje. Juk čia žadami ir labai geri atlyginimai.

K. Kruustuk neneigia, kad pinigai taip pat buvo vienas iš pagrindinių veiksnių, renkantis šią studijų ir darbo sritį.

„Aš pasirinkau studijuoti IT, kad būčiau finansiškai nepriklausoma. Man kaip moteriai tai buvo labai svarbu, – teigia verslininkė. – Kai baigiau vidurinę mokyklą, visiškai nežinojau, ką noriu veikti gyvenime. Galėjau rinktis meno kryptį ar žaisti krepšinį, bet pinigai buvo svarbi dedamoji. Taip pat mačiau, kokie laimingi buvo žmonės, dirbantys šioje srityje. Jie galėjo keliauti po pasaulį ir tikrai mėgo savo darbą.

Pasirinkau studijuoti IT, kad būčiau finansiškai nepriklausoma.
Kristel Kruustuk

IT sektoriaus profesionalai man vis kartojo, kad technologijos yra ateitis ir kad technologijų pramonėje yra galybė profesijų, kurias galima rinktis. Išties, IT sektoriuje yra daug pareigų. Svarbu suprasti, kad IT nėra tik programavimas, nėra tik sėdėjimas prie kompiuterio. Ne. Tai darbas, susijęs su bendravimu. Jei nori suteikti klientams gerą paslaugą, turi bendrauti.“

Galimybė patirti daugiau

Visada buvo ir bus žmonių, kurie tiksliai žino, ko nori gyvenime, tačiau yra ir tokių, kurie nežino. IT yra būtent ta sritis, kurioje galima save patyrinėti, sako K. Kruustuk.

Visgi pašnekovė tvirtina, kad pinigai visos įmanomos laimės neatneša.

„Augdama neturėjau daug pinigų, mūsų šeimai finansiškai buvo labai sunku. Mačiau, kaip sunku mano mamai, ir supratau, kad gyvenime reikia būti visiškai nepriklausomai, – prisimena verslininkė. – Kai įžengiau į suaugusiųjų pasaulį, jau tada žinojau, kad gyvenimas yra ne apie daiktus, o apie patirtis. Dėl to dabar su šeima gyvenu Pietų Afrikoje. Svarbiausia yra laikas, praleistas su artimaisiais. Žinoma, turint pinigų galima suteikti sau galimybę patirti daugiau dalykų. Pavyzdžiui, gyventi labai gražiame viešbutyje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)