Aktyvios bendruomenės kuria švarų pasaulį

Prieš devynerius metus socialinį projektą įsteigė „Maxima“, o paskirtas fondas leido įgyvendinti ne vienos bendruomenės svajonę.

„Mes siekiame įgyvendinti jų idėjas. Per devynerius projekto gyvavimo metus jau skyrėme virš 700 tūkstančių eurų. Šiemet tvarioms idėjoms įgyvendinti skyrėme 120 tūkstančių eurų. Bendruomenės – tai mūsų žmonės, mūsų pirkėjai, mūsų kaimynai, mūsų darbuotojai; mums labai svarbu veikti išvien ir prisiliesti prie jų svajonių įgyvendinimo. Šiemet jau 16 bendruomenių baigė tvarkyti savo aplinką, įsirengė saulės elektrines, valo vandens telkinius, – pasakoja Raminta Gecevičiūtė, „Maximos LT“ atstovė ryšiams su žiniasklaida. – Pavyzdžiui, Vievyje su narų profesionalų pagalba iš Vievio ežero buvo ištrauktos šiukšlės, – pati bendruomenė susitelkė, surėmė pečius, kibo į talką. Bendruomenės taip pat kuria išmaniuosius apšvietimus, pasivaikščiojimo takus, įsirengia netgi daržą, pradeda užsiiminėti sodininkyste. Štai, pavyzdžiui, Pabaisko miestelio gyventojai pasistatė šiltnamį, – vaikai visą vasarą augino daržoves ir dabar gardžiuojasi savo užaugintomis gėrybėmis.“
Raminta Gecevičiūtė

Iš pažiūros maži dalykai turi didelę reikšmę

Pašnekovė sako, kad, galbūt, iš šalies tai atrodo maži ir paprasti dalykai, tačiau jie turi itin didelę reikšmę ir keičia bendruomenių gyvenimus.

„Tai padeda telkti bendruomenę, padeda visiems siekti vieno bendro gražaus ir gero tikslo. Mes matome, kad gyventojams tai rūpi, kad tai aktuali tema: žmonės atsigręžia į gamtą, nori draugiškai elgtis su ja. Tai atliepia ir mūsų pačių principus, turime ilgalaikių įsipareigojimų, tai susiję ir su žiedine ekonomika, ir aplinkosauga, ir tvariu naudojimu; džiaugiamės, kad mūsų klientai gręžiasi į tvaraus, saikingo vartojimo pusę ir kad mes galime prisidėti prie jų noro padėdami įgyvendinti svajones“, – teigia pašnekovė.
Kretingos Marijono Daujoto progimnazijos bendruomenę vienijantys Agnė Druskienė ir Arūnas pasakoja, kad jų svajonės taip pat jau tampa realybe. Apie 900 moksleivių ir per 100 mokytojų vienijanti progimnazija su savo idėja kone įšoko į „paskutinį traukinį“.

„Mūsų projektas pavadintas „Keičiu mašiniuką į dviratuką“; svajonė buvo aikštelė dviračiams laikyti, mes jos neturėjome, buvo tik senoviniai aprūdiję stovai. Kaip žinote, mokykla neturi atliekamų lėšų, kad galėtų daryti, pirkti, ką nori. Sužinoję apie šį projektą labai apsidžiaugėme. Tiksliau, mūsų progimnazijos direktorė Raimunda Viskontienė sužinojo apie šį projektą ir likus gal savaitei iki jo pabaigos greitai subūrė komandą bei pasakė savo viziją. Nebuvo mums ko ilgai galvoti, svarstyti, nereikėjo ir ko nors prikurti, meluoti, nes vizija buvo aiški“, – atvirauja A. Druskienė.

Mokytoja sako, kad stovai dviračiams skirti vaikų aktyvumui skatinti, o progimnazija yra netoli gatvės, tad bet kur palikti dviračių tikrai negalima.

Progimnazijos svajonė tampa realybe

„Mūsų progimnazija yra Žalioji mokykla, o mūsų vizija – ekomokykla, labai puoselėjame šią viziją, atliekame daug veiklų, susijusių su ekomokykla, tad nusprendėme, kas tai mums puiki galimybė gauti tuos pinigėlius ir pasistatyti taip trokštamus stovus dviračiams“, – sako progimnazijos atstovė.

Moteris teigia, kad vaikai mielai įsitraukia į įvairias veiklas. Anot A. Druskienės, aktyvaus palaikymo dėl tvarių sprendimų sulaukiama ir iš mokinių tėvelių.

Šių metų projektai jau vyksta, yra kuriami, tačiau tai toli gražu nėra gerų darbų pabaiga. Pasak R. Gecevičiūtės, kitais metais vėl bus skiriama lėšų įdomiems ir bendruomenėms vertingiems projektams.
„Bendruomenės jau gali pakurti savo idėjų generatorius ir pradėti ruoštis kitų metų konkursui, jį skelbsime pavasarį, kol kas sunku tiksliai pasakyti, kurį mėnesį. Bendruomenės galės teikti paraiškas, tam turės pusantro mėnesio. Tuomet išorinė komisija spręs, kas patenka į antrąjį turą. O tada už atrinktus dalyvius galės balsuoti žmonės internetu, taip pat „Maximos“ komanda spręs, kas bus konkurso nugalėtojai“, – sako R. Gecevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją