Šiais metais miškasodyje dalyvavę „Delfi“ darbuotojai prisidėjo prie VšĮ „Myliu mišką“ vykdytos akcijos „Mokyklų miškas“, kurios metu moksleiviai iš skirtingų Vilniaus mokyklų kartu su savo mokytojais ir tėvais sodino mišką miesto pakraštyje. Vilniaus miesto savivaldybė akcijai skyrė beveik 4 hektarų plotą, kuris anksčiau buvo iškirstas dėl eglėse gyvenusių ir jas naikinusių žievėgraužių tipografų. „Mokyklų miške“ vėl žaliuos šiai vietovei būdingi medžiai – pušys, eglės, ąžuolai ir beržai.

VšĮ „Myliu mišką“, padedanti verslui suorganizuoti miškasodžius, skaičiuoja, kad kiekvienas pasodintas pagrindinių medžio rūšių miško hektaras per savo gyvavimo laiką iki techninės brandos absorbuos 605 tonas šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Viename hektare įprastai pasodinami 3-4 tūkstančiai medelių.



„Tvarus išteklių naudojimas bei poveikis klimatui yra viena iš kertinių sričių mūsų ESG strategijoje. Šio tikslo galime siekti ne tik efektyviai mažindami emisijas, bet ir įveisdami mišką, kuris neutralizuos mūsų sukurtą CO2 bei skatins tvaresnius pasirinkimus komandos viduje. Džiaugiamės, kad miškasodyje aktyviai dalyvavo mūsų darbuotojai, be kurių įsitraukimo jokios tvarumo iniciatyvos neįsivaizduojamos“, – kalba „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis.

V. Benokraičio teigimu, šiųmetinis „Mokyklų miško“ sodinimas – tai tik pirmas žingsnis didelėje kelionėje. „Delfi“ apskaičiavo, kad bendrovės CO2 pėdsakas per 2022 metus buvo 733 tonos CO2 emisijų. Bendrovė siekia iki 2025 metų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį sumažinti 30 proc., iki 2030 – 80 proc., o iki 2050 metų – 100 proc. Tam, kad emisijų mažinimas ir kompensavimas komandai būtų įtraukiantis, „Delfi“ savo darbuotojams suteikia dvi apmokamas savanorystės dienas per metus, kurias skatina išnaudoti dalyvaujant įvairiose tvarumo iniciatyvose, tarp jų ir miškasodyje.



Vos baigę pirmąjį „Mokyklų mišką“, organizatoriai jau pradeda planuoti ir antrąjį. Jo vieta ir laikas bus patikslinti vėliau.

Savivaldybės ir fiziniai asmenys, kurie nori su tvaraus verslo pagalba savo žemėje įveisti mišką, gali patys kreiptis į miškasodžius organizuojančias organizacijas. Norint savo žemėje įveisti mišką, reikia turėti žemės ūkio paskirties sklypą, leidimą miško įveisimui iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT), kuriuo turėtų pasirūpinti žemės savininkas, suderintą želdinimo ir žėlimo projektą bei geodezinius matavimus, kurie atliekami kartu su želdinimo ir žėlimo projektu. Įveistą mišką VšĮ „Myliu mišką“ prižiūri 8 metus, vėliau mišką pradeda saugoti Lietuvos miškų įstatymas.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją