Elektrinė ant katilinės stogo

Prieš metus, 2021-ųjų spalį, UAB „Ukmergės šiluma“ ir europinius projektus kuruojanti valstybės institucija Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) pasirašė klimato kaitos programos priemonės „Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės, vėjo) panaudojimo juridinių asmenų elektros energijos poreikiams“ finansavimo sutartį. Įmonė įsipareigojo rajoninėje katilinėje įrengti 99,63 kW saulės elektrinę. Darbai jau baigti, bendrovės „Ukmergės šiluma“ pastatų stogai nukloti saulės moduliais.

Beveik 67 tūkstančius eurų kainavęs projektas, kuriam 24 509 eurų finansinę paramą skyrė Europos Sąjungos fondai, prisidės prie bendrovės elektros energijos sąnaudų mažinimo. Ant bendrovės stogų pagaminta elektros energija bus naudojama vietinės katilinės reikmėms ir padengs dalį jos elektros energijos poreikių. Likusią įmonės gamybos procesuose sunaudojamą elektros energiją UAB „Ukmergės šiluma“ perka iš UAB „Enefit“. Beje, ši elektros energija yra žalioji, gaminama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Ukmergės projektas – saulės elektrinių parkas

Nelaukdama malonės ir kainų sumažinimo iš dabar Lietuvoje veikiančių elektros energijos tiekėjų Ukmergės rajono savivaldybė nusprendė pati tapti elektros energijos gamintoja. Savivaldybė įpareigojo savo kontroliuojamą UAB „Ukmergės šiluma“ pastatyti 3,6 megavatų (MW) galios saulės elektrinių parką. Planuojama, jog per metus saulės moduliai pagamins daugiau nei 3,7 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos.

Tai išties reikšmingas kiekis. Pasak Energetikos ministerijos statistikos Lietuvoje vidutiniškai viename bute per metus yra suvartojama apie 1200 kWh elektros energijos. Mažame individualiame name elektros sąnaudos sudaro apie 3000 kWh, o dideliame name – maždaug 5000 kWh per metus. Paprasčiau sakant, Ukmergės rajono savivaldybės užsakytas saulės elektrinių parkas generuos tiek elektros, kurios metams užtektų kone 3100 butų.

Saulės baterijos bus išdėstytos 8 hektarų žemės sklype Ukmergės pakraštyje, tarp S. Daukanto ir Lakštingalų gatvių. Skaičiuojama, jog saulės elektrinių parko įrengimas kainuos apie 4 milijonus eurų. Šį projektą UAB „Ukmergės šiluma“ įgyvendins kartu su partneriu UAB „Ignitis“, viena didžiausių energetikos įmonių Baltijos šalyse.

Kaip teigia energetikai, investuojant į saulės elektrines, tampant jų operatoriais, pigia žaliąja energija galima aprūpinti ne tik savo valdomus objektus, bet ir plėsti įmonės veiklą, tampant elektros energijos gamintojais platesniam ratui vartotojų. Tai naudinga ir ekologiniu aspektu – pasitelkiant atsinaujinančius išteklius, energijos gamybai nenaudojant iškastinio kuro, prisidedama klimato kaitos mažinimo.