Kartu, vis garsiau diskutuojama aplinkosaugos ir visuotinio atšilimo klausimais, ir šios diskusijos jau nebeapsiriboja tik teorija. Imdamosis priemonių planetai išsaugoti, valstybės mėgina savo tvarumo iniciatyvas sujungti su verslo idėjomis. Ir nors pramonė daugiausia veikia kapitalizmo pagrindais, t.y. visuomenės reikalavimus tenkina pirmiausia siekdama pelno, verslininkai pradeda kurti novatoriškas idėjas, skirtas gelbėti planetą pačiu efektyviausiu būdu.

Nuo anglies dvideginio išmetimo, taršos, energijos šaltinių ir atliekų valdymo – štai penki tvarių praktikų pavyzdžiai iš pasaulio, skirti sveikesnei planetai.

Veganbottle: veganiškas vandens butelis

Plastikiniai vandens buteliai – vienas iš pagrindinių aplinkos taršos veiksnių. Nerūpestingai išmesti, jie atsiduria sąvartynuose ir vandenynuose, kur genda ir ỹra ilgus metus.

Siekdama sumažinti aplinkos taršą, prestižinė organizacija „Lyspackaging“ gamina kompostuojamus, biologiškai skaidomus ir ekologiškus butelius „Veganbottle“. Juos galima naudoti bet kokios rūšies gėrimams pilstyti.

„Veganbottle“ gaminami iš cukranendrių ir biologiškai skaidžių medžiagų. Be to, augančių cukranendrių vandens poreikis yra daug mažesnis, palyginti su kitais augalais. Tai reiškia, kad šių butelių gamybos procesas sunaudoja mažiau energijos.

Demetra: iniciatyva prieš maisto švaisty

Dažnas vis dar nemoka apsipirkti: parduotuvių lentynose akys mato daug, o galiausiai dalį nespėto suvartoti maisto tenka išmesti, ypač vaisių ir daržovių. Taip švaistomi maisto produktai, pinigai ir energijos ištekliai.

„Demetra“, kurios pradininkas yra italų startuolis „Green Code“, sukūrė ekologišką maisto konservavimo būdą, padedantį produktams išlikti prinokusiems ir šviežiems be žemos temperatūros. Tai prailgina prekių galiojimo laiką ir sumažina maisto švaistymą.

EcoATM: gaukite pinigų už išmestus įrenginius

Pasauliui sparčiai skaitmenizuojantis, tampame vis labiau priklausomi nuo elektros įrenginių ir prietaisų, o išmesdami jau sugedusius, teršiame aplinką. „EcoATM“ siūlo tvarią iniciatyvą: pinigus mainais už seną elektroniką.

Tai vyksta paprastai: „EcoATM“ kioskas įvertina atneštą elektros įrenginį ir už jį pasiūlo konkrečią sumą. Jei suma tenkina, „EcoATM“ iškart perveda pinigus į žmogaus nurodytą banko sąskaitą.

Bakey: valgomi vienkartiniai stalo įrankiai

Žadama, kad indų kilmės mokslininko Narayana Peesapaty sukurta naujovė pasaulinį tvarų vystymąsi pakels į kitą lygį.

„Bakey“ siūlo ekologišką alternatyvą plastikiniams stalo įrankiams, dėl kurių kasmet susidaro didelis kiekis biologiškai neskaidžių atliekų. Veganiški, ekologiški ir biologiškai skaidomi „Bakey“ stalo įrankiai patenkins kiekvieną skonį: nuo pikantiško iki saldaus.

In-store Herb Gardens: parduotuvėje skinamos žolelės

Belgų prekybos tinklas „Albert Heijn“, padedamas dizaino agentūros „Studio Mfd“, 2017-aisiais pirkėjams pradėjo tiekti tiesiai parduotuvių lentynose auginamas prieskonines žoleles.

Idėja paprasta: užuot rinkęsi iš anksto supakuotas žoleles, pirkėjai patys jų prisiskina tiek, kiek nori. Panašios iniciatyvos propaguoja tvaraus vystymosi idėjas ir skatina žmones sodinti augalus savo virtuvėse ir daržuose.

Schneider Electric: ateities organizacija

Produktai, paslaugos ir sprendimai, sukurti taip, kad atitiktų kiekvieno elektros poreikius – „Schneider Electric“ yra ateities organizacija, nuolat besistengianti užpildyti atotrūkį tarp pažangos ir tvarumo, kuria naujoviškus sprendimus šviesesnei, švaresnei ir sveikesnei planetai.

Kompanijos įsipareigojimai tvarumui pelnė prestižinius apdovanojimus ir akreditacijas: „First Clean Energy Trailblazer“, „Microgrid Greater Good Awards Winner 2021“, „Best Global Supply Chain Organization 2021“.

Ilgalaikio kompanijos plano pagrindą sudaro siekiai saugoti klimatą, efektyviai naudotis ištekliais, laikytis pasitikėjimo principų, sukurti lygias galimybes, pasinaudoti stipriausiomis kartų savybėmis ir įgalinti vietos bendruomenes.

Daugiau apie „Schneider Electric“ tvarumo iniciatyvas ir sprendimus kiekvieno poreikiams sužinosite čia: https://www.se.com/lt/lt/.