„Technologijos ir inovacijos šiandien vaidina esminį vaidmenį mažinant klimato pokyčius ir išsaugant biologinę įvairovę. Siekiant atrasti tvarius ir aplinką tausojančius sprendimus, būtina užtikrinti veiksmingą ir aktyvią verslo, mokslo ir viešojo administravimo sektoriaus sąveiką, kuri padėtų judėti link poveikio klimatui neutralumo, efektyvaus gamtinių išteklių valdymo ir panaudojimo, tvarios bioekonomikos bei žiedinės ekonomikos principų taikymo kasdienybėje. Tik suvokdami savo poveikį aplinkai, diegdami inovatyvius sprendimus ir keisdami įpročius mes galime paskatinti tvaresnes pramonės praktikas“, – sako Pasaulio gamtos fondo programų vadovė Elza Ozoliņa.

Įmonės, organizacijos, startuoliai ir visi privatūs asmenys gali siūlyti savo pasiekimus „Poveikio aplinkai“, „Žaliųjų inovacijų“ ir „Ambasadorių“ kategorijoms, taip pat galima nominuoti tiek savo, tiek ir kitų organizacijų ar asmenų nuopelnus.

Kategorija „Poveikis aplinkai“ skirta verslo procesams, produktams ar paslaugoms, mažinantiems neigiamą organizacijų poveikį aplinkai, skatinantiems tvarią veiklą ir kuriantiems ilgalaikę pridėtinę vertę. Tai gali būti aplinkai palankių darbo sąlygų kūrimas, tvarus transportas, poveikio klimatui neutralumą skatinančių technologijų diegimas, ekologiškesnės pakuotės ar perdirbtų medžiagų naudojimas ir kiti sprendimai. Šioje kategorijoje bus atskirai vertinamos didelės įmonės, mažos ir vidutinės įmonės, nevyriausybinės organizacijos ir valstybinės įstaigos.

Elza Ozolina

„Žaliųjų inovacijų“ kategorija skirta įmonėms ir startuoliams, diegiantiems naujoves būtent žaliųjų technologijų ir tvarumo srityse. Šioje kategorijoje bus vertinamos inovacijos, kurių pagrindinis tikslas – pasitelkus naujausias technologijas ir mokslo pasiekimus kovoti su globaliais tvarumo iššūkiais – nuo plastiko atliekų iki atsinaujinančių energijos šaltinių. Atskirai bus vertinamos įmonių ir startuolių paraiškos.

Tuo tarpu kategorijos „Permainų ambasadoriai“ tikslas yra pagerbti ryškiausius tvarumo lyderius – žmones, kurie savo pavyzdžiu ir veikla aktyviai kreipia visuomenės dėmesį į reikalingas permainas, pasakoja apie tvarų gyvenimo būdą ir įkvepia veikti. Kiekvienos šalies „Permainų ambasadoriaus“ kategorijos nugalėtojas bus išrinktas balsuojant visuomenei, o kategorijų „Poveikis aplinkai“ ir „Žaliosios inovacijos“ laimėtojus Baltijos šalių lygiu išrinks tarptautinė ekspertų komisija.

Registruotis į „Rimi Baltic Sustainability“ tvarumo apdovanojimus galima iki 2021 m. lapkričio 5 d. interneto svetainėje www.balticsustainabilityawards.eu. Visų trijų Baltijos šalių nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d., konferencijos „Future Forum“ uždarymo metu.

Konkursą organizuoja inovacijų valdymo bendrovė „Helve“, bendradarbiaudama su pagrindiniu partneriu „Rimi Baltic“. Renginį taip pat remia elektroninių sprendimų bendrovė „Dokobit“ ir bankas „Citadelė“.