Anot R. Baltaduonienės „Vaikų svajonių“ idėja gimė, kai du jos iniciatoriai – Julius Gregorauskas ir Andrius Čepkus kopė į Monblaną ir buvo užklupti pūgos. Būtent tada jie nusprendė, kad jei iš Alpių pavyks ištrūkti gyviems, padarys kažką gero.

„Grįžę į Lietuvą, jie ėmė bendradarbiauti su Vilniaus miesto savivaldybe ir 2010 m. pradėjo „Vaikų svajonių“ projektą. Pirmaisiais metais buvo išpildyta bene 400 sostinės socialinės rizikos grupei priklausančių vaikų svajonių – daugiausiai tai buvo įvairūs rūbai. Ilgainiui iniciatyva pradėjo plėstis, prie jos prisijungė visos Lietuvos savivaldybės, o šiandien prie projekto dirba dešimtys savanorių ir šimtai socialinių darbuotojų, padedančių pasiekti vaikus, kuriems reikia pagalbos“, – sako „Vaikų svajonių“ vadovė.

Ji pratęsia, kad 2018 m. žiemą buvo nuspręsta padėti ne tik socialinės rizikos šeimose augantiems vaikams, bet ir nepriteklių kenčiantiems, sudėtingomis sąlygomis gyvenantiems moksleiviams.

„Nors projektas įsibėgėjo pamažu, per 12 metų išpildėme apie 100 tūkst. vaikų svajonių, o vien pernai – daugiau kaip 17 tūkst. Mes visada kviečiame aukojančius žmones pačius įteikti savo dovanas, pabendrauti su šeimomis ir vaikais, o tai padovanojo ir ne vieną įkvepiančią istoriją. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus viena moteris nusprendė įteikti dovaną jaunam berniukui. Ji susibendravo su mama ir berniuku, pradėjo jais rūpintis ir rodyti jiems dėmesį, nors nedaug trūko, kad vaikas iš mamos būtų atimtas. Pamažu berniuko mama pradėjo stotis ant kojų, o šiandien jų šeima jau pretenduoja būti išbraukta iš socialinės rizikos šeimų sąrašo“, – pasakoja pašnekovė.

Svajones pildo ištisus metus

R. Baltaduonienė pažymi, kad iki 2021 m. „Vaikų svajonės“ paramą daiktais vaikams rinkdavo tik Kalėdų metu, tačiau prieš beveik dvejus metus nuspręsta vykdyti ir daugiau projektų, norint pasiekti dar daugiau vaikų ir skirtingų visuomenės grupių.

„Pernai sugrįžome su penkiais projektais, kurių metu Lietuvos gyventojai galėjo aukoti sunkiai besiverčiančiose šeimose augantiems kūdikiams ir jų mamoms, vaikų dienos centrams ar žiemos rūbus dar rudenį. Taip pat šiemet rinkome paramą nuo karo nukentėjusiems Ukrainos vaikams, vykdėme projektą „Vaikai su (ne)GALIA“, kurio metu bendradarbiavome su paralimpiniu komitetu bei išpildėme ypatingas, daugiau kaip 500 vaikų svajones, pavyzdžiui, suteikėme galimybę skolioze sergančiam berniukui išvykti į tarptautinę teniso stovyklą.

Tai – išskirtinis projektas, dar kartą parodęs, kiek stiprybės turi vaikai su negalia. Jie, kaip ir visi, gali puikiai čiuožti, plaukti, tapyti ar žaisti tenisą. Tereikia sudaryti galimybes ir progas atskleisti juose slypinčią galią“, – teigia „Vaikų svajonių“ vadovė.

Ji pratęsia, kad visai neseniai pasibaigė ir kitas projektas „Labas, rugsėji!“, suteikęs galimybę vaikams aukoti ne tik įvairias mokyklines prekes, bet ir padengti jų trokštamo lankyti būrelio išlaidas.

„Visų šių projektų metu priimame tik naujus daiktus, kadangi šie vaikai itin dažnai neturi galimybės gauti būtent to daikto, kurio jie nori – ar tai bebūtų striukė, kuprinė ar penalas. Neretai jie yra verčiami aplinkybių tenkintis pasenusiais ir nudėvėtais, jų tėvų, brolių ar seserų naudotais daiktais. Tačiau įsivaizduokite tą jausmą, kurį patiria vaikas, pagaliau gaunantis tai, ko taip giliai troško. Tai yra nenusakoma žodžiais“, – tvirtina pašnekovė.

Projektui gyvuoti padeda ištikimi partneriai

R. Baltaduonienė pratęsia, kad šis projektas taip pat būtų neįmanomas be daugybės „Vaikų svajonių“ partnerių. Tarp jų – jau dešimtmetį iniciatyvai neatlygintinai padedanti „DPD Lietuva“, visoje Lietuvoje vaikams pristatanti žmonių dovanas.

„Galima sakyti, kad „DPD Lietuva“ yra generalinis mūsų partneris, bene visą projekto gyvavimo laikotarpį stovintis už mūsų nugaros. Džiaugiamės, kad šalies verslai lieka neabejingi ir kaip gali padeda stokojantiems vaikams“, – sako „Vaikų svajonių“ vadovė.

Maždaug 70 proc. vaikų svajones pildančių žmonių nusprendžia dovanas jiems perduoti su „DPD Lietuva“ pagalba. Tokiu būdu geradariai gali nesirūpinti jų logistika ir papildomas lėšas skirti dovanoms vaikams.

„Jau dešimtmetį stengiamės rodyti dėmesį tiems šalies vaikams, kuriems pagalbos reikia labiausiai ir tokiu būdu grąžinti duoklę labiausiai socialiai pažeidžiamoms bendruomenėms. „Vaikų svajonės“ – išskirtinė iniciatyva, prisidedanti prie Lietuvos vaikų gerovės ir kurianti šviesesnę jų ateitį. Džiaugiamės, kad projektas kasmet įgauna vis didesnį pagreitį, plečia savo veiklos apimtis ir padeda vis didesniam skaičiui vaikų. Tikimės, kad šalies gyventojai ir toliau pildys giliausias vaikų svajones. O mes pasirūpinsime, kad dovanos saugiai pasiektų vaikų rankas“, – sako „DPD Lietuva“ generalinis direktorius Robertas Vilkaitis.

Kviečia padėti ir kitais būdais

Kalbėdama apie šiemet laukiantį Kalėdų metą, „Vaikų svajonių“ vadovė akcentuoja, kad nors šventiniu laikotarpiu šalies gyventojų širdys prisipildo gerumo, o vaikų svajonės pildomos itin aktyviai, tokio paties žmonių įsitraukimo tikimasi ir ištisus metus.

„Esame itin dėkingi šalies gyventojams už aukojamus daiktus ir lėšas, tačiau visada laukiame papildomų savanorių, galinčių padėti mums, kad mes galėtume padėti vaikams. Tai daryti galima ir nuotoliniu būdu, nebūtinai Lietuvoje – turime saujelę savanorių Belgijoje, JAV, Airijoje ir kitose valstybėse. Be to, nors netyla kalbos apie artėjantį sunkmetį, tikiu, kad žmonės padėti mažiausiems šalies gyventojams nenustos bet kokiomis aplinkybėmis. Juk Lietuvos gebėjimą susitelkti ir dalintis su tais, kuriems reikia labiau, šiemet jau parodė ir Ukrainos atvejis. Tai byloja apie vis labiau įsigalinčią aukojimo tradiciją šalyje“, – teigia R. Baltaduonienė.