Be to, moksleiviai ir studentai dažniau nei vyresni gyventojai, energetikos sektorių teigiamai vertina įvairiais kitais aspektais. 65 proc. apklaustų moksleivių ir 65 proc. studentų sutiko su teiginiu, kad energetikos sektorius savo veikla prisideda prie mūsų šalies ekonominės gerovės. Bendrai taip mano 47 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų.

„Energetikos sektorius Lietuvoje vis labiau suvokiamas kaip perspektyvus, kuriantis inovacijas, prisidedantis prie šalies ekonominės gerovės. Inžinierių ir technologų paklausa kasmet vis auga – prognozuojama, kad iki 2030 metų Lietuvai papildomai reikės mažiausiai 2500 specialistų. Lietuvoje permainos energetikoje tik įsibėgėja, plečiama saulės ir vėjo elektrinių infrastruktūra, investuojame į inovatyvius žaliuosius sprendimus ir kuriame tvarią ateitį. Būtų apmaudu, jei šių tikslų siekti Lietuva negalėtų dėl specialistų trūkumo. Dedame daug pastangų pritraukti jaunus žmones, sudominti juos energetikos temomis ir rinktis šį perspektyvų kelią“, – sako įvairias energetikų iniciatyvas vienijančios programos #EnergySmartSTART vadovė Giedrė Žlibinienė.

Per metus išaugo studentų, manančių, kad energetikos sektorius yra perspektyvus ir sparčiai augantis, dalis. Jei pernai tokią poziciją išsakė 52 proc., tai šiemet – jau 64 proc. apklaustų studentų. Panaši situacija ir su sektoriaus inovatyvumo vertinimu. Jei pernai studentų, manančių, kad energetikos sektorius kuria inovacijas ir pristato rinkai inovatyvius sprendimus dalis dar nesiekė pusės (45 proc.), tai šiemet ji priartėjo prie trijų penktadalių (59 proc.). Tarp apklaustų moksleivių šiemet, lyginant su 2022 m., ženkliai padaugėjo manančių, kad energetikos sektorius yra gerai organizuotas ir valdomas (56 proc.).

„Didelį dėmesį skiriame žaliosioms ir lanksčiosioms technologijoms, tokioms kaip jūrinio vėjo elektrinės, sausumos vėjo hibridinės elektrinės, svarbus prioritetas – elektros kaupimas, jos konvertavimas, saugojimas. Energetika jau seniai nebėra vien tik laidų ir vamzdžių tinklas. Čia yra ir inovacijos, ir informacinės technologijos, ir aplinkosauga. Plataus profilio energetikai yra graibstomi visame pasaulyje“, – sako G. Žlibinienė.

Moksleiviams, studentams ir visiems aktyviai galvojantiems apie profesinį kelią bei norintiems iš arčiau susipažinti su energetika Lietuvoje skirta #EnergySmartSTART programa siekia sudominti ir įtraukti žmones į energetikos kūrimą, paskatinti būti energetiškai sumaniais, populiarinti energetikos sektoriui strategiškai svarbių studijų krypčių pasirinkimą. Programa apima įvairias iniciatyvas – ekskursijų moksleiviams į energetikos objektus organizavimą, lektorių vizitus Lietuvos mokyklose ir kt. 2022 m. energetikos įmonės skyrė 246 tūkst. eurų paramą aukštosioms mokykloms. 2023 m. „Ignitis grupė“ pasirašė sutartis su devyniomis aukštosiomis šalies mokyklomis, kurių elektros ir energetikos inžinerijos

studijų kryptis pasirinkusiems studentams per 2023-2024 mokslo metus skirs beveik 300 tūkst. eurų paramą.

Lietuvos gyventojų požiūrio į energetikos sektorių tyrimą bendrovės „Ignitis grupė“ iniciatyva KOG rinkodaros ir komunikacijos mokslų institutas atliko šių metų balandį. Tyrimo metu atlikta reprezentatyvi 16-64 metų amžiaus Lietuvos gyventojų apklausa. Apklausta 1000 respondentų. Taip pat 210 9-12 klasių moksleivių, 256 – Lietuvoje studijuojančių asmenų.

Daugiau informacijos:

Artūras Ketlerius

Korporatyvinės komunikacijos vadovasEl. paštas arturas.ketlerius@ignitis.lt

Tel. +370 620 76076