Pokyčius geriausia pradėti nuo jaunimo

Jungtinių Amerikos Valstijų efektyvaus energijos vartojimo ekonomikos tarybos 2022 metų duomenimis, Europoje tvariausiai energiją vartojančios šalys yra Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Nyderlandai ir Italija.

Kaip pastebi „Ignitis grupės“ energetinio efektyvumo programos vadovė Asta Vaitulevičė, šiose šalyse ypač daug investuojama į švietimą mokyklose, kurio metu jaunuoliai mokomi tvariai vartoti energiją. Kaip pavyzdį ji pateikia vieną pietų Italijos regionų, kuriame prieš porą metų mokyklos ir jų moksleiviai vykdė specialų projektą – konkuravo, kuri iš mokyklų energiją naudos efektyviau. Šios iniciatyvos metu mokymo įstaigoms pavyko ne tik prisidėti prie aplinkos tausojimo, bet ir sutaupyti tūkstančius eurų.

„Mokyklos savo pavyzdžiu ne tik mokiniams ar mokytojams, bet ir tėvams bei platesnei visuomenei parodė, kiek svarbi žalioji energetika ir kaip svarbu atsakingai vartoti elektros energiją bei rinktis švarius elektros energijos šaltinius. Tad tampa ypatingai svarbu auginti visuomenę, gebančią priimti atsakingus energetinius sprendimus, ir tai daryti šviečiant jaunąją kartą. Tyrimai rodo, kad Lietuvoje moksleiviai vis dar stokoja žinių, kaip kiekvienas galime energiją vartoti efektyviau ir kodėl tai daryti svarbu. Todėl su švietimo ekspertais ir parengėme atsakingo energijos vartojimo ugdymo programą, kurios tikslas – paskatinti apie šiuos dalykus mokyklose kalbėti daugiau ir taip prisidėti sprendžiant vieną didžiausių šių dienų iššūkių – klimato kaitą“, – pasakoja A. Vaitulevičė.

Švietimas mokyklose parodantis, kodėl svarbu tvariai vartoti elektros energiją yra #EnergySmartSTART programos dalis, kurioje moksleiviai, mokytojai, studentai bei aukštųjų mokyklų atstovai susipažindinami su įvairiomis iniciatyvomis, kurias siūlo energetikos įmonės. Pasak organizatorių, bandomąją švietimo moksleiviams programą nuspręsta vykdyti būtent Tauragės rajone, kadangi tai yra viena žaliausių savivaldybių Lietuvoje. Ji yra patekusi tarp 100 Europos miestų, kurie iki 2030-jų siekia tapti klimatui neutraliais. O svarbiausia, kad jau ne vienerius metus skiria daug dėmesio projektams, skatinantiems tvarumą.

Užbaigus programą Tauragėje ir įvertinus rezultatus, kitąmet Tauragės pavyzdžiu pasekti planuojama pakviesti ir daugiau Lietuvos mokyklų.

Asta Vaitulevičė

Plati ir naudinga mokymosi medžiaga

2022-jų lapkričio pabaigoje startavusioje programoje savanoriškai dalyvauja Tauragės rajono švietimo įstaigos, kuriose mokomi 7–11 klasių moksleiviai. Dalyvaujančių mokyklų pedagogams suteikiamos priemonės, leidžiančios klimato kaitos, atsakingo energijos naudojimo, žaliosios energetikos temas patraukliai integruoti į geografijos, fizikos, ekonomikos, pilietinio ugdymo, anglų kalbos ir kitas disciplinas.

Programoje moksleiviai šviečiami naudojantis specialiai parengta metodine medžiaga – pamokų planais, o juos mokantys švietimo atstovai pakviesti savo žinias apie klimato kaitą, švarią energiją ir atsakingą jos vartojimą gilinti profesinio tobulėjimo mokymuose.

„Pamokų planai parengti švietimo srities atstovų, aktyviai dalyvaujant „Ignitis grupės“ ekspertams, ir peržiūrėti mokytojų. Moksleiviai skatinami dar geriau suprasti vykstančius klimato pokyčius ir pažinti būdus, kuriais kiekvienas galime prisidėti, kad aplinkos pokyčiai būtų kuo švelnesni ir lėtesni. Siekėme energetikos sektoriaus aktualijas, iššūkius ir inovatyvių sprendimų galimybes atskleisti pamokų planų temose ir turinyje. Tad jie mokomi apie energijos šaltinių rūšis bei jų geografinį paplitimą, energijos gamybą, atsakingą energijos vartojimą namuose ir bendruomenėje, energetinę nepriklausomybę, gamtai draugišką transportą ir kitas susijusias temas“, – pasakoja „Ignitis grupės“ atstovė.

Programos metu taip pat ugdomas moksleivių kritinis mąstymas, finansinis raštingumas, kūrybiškumas ir kiti minkštieji įgūdžiai.

Švietimas apie energetiką – vienas svarbiausių kovoje su klimato kaita

Sociologų atlikti tyrimai rodo, kad būtent švietimas padeda žmonėms geriausiai išmokti prisitaikyti prie aplinkos, priimti pagrįstus sprendimus. Konkrečių faktų žinojimas šalina baimę, motyvuoja drąsiau imtis veiksmų.

Tad ir klimato kaitą tyrinėjantys specialistai pripažįsta, kad energetinis švietimas yra bene patogiausias įrankis siekiant keisti bendrą požiūrį ir elgesį.

Kodėl būtent energetikai imasi spręsti globalias problemas, o energetinio efektyvumo ir atsinaujinančios energetikos tema yra tokia svarbi? Nes energetikos sektorius visame pasaulyje yra atsakingas už nemenką dalį į atmosferą išmetamų ir klimato kaitą įtakojančių dujų. Ir būtent žmonių polinkis į tvarią energetiką gali padėti išvengti skaudžių pasekmių ateityje.

Vienas efektyviausių būdų taupyti elektros energiją namų ūkiams – elektros energijos suvartojimo analizavimas ir įpročių keitimas. Energijos suvartojimo sekimas yra svarbus ne tik siekiant sumažinti išlaidas, bet ir savo poveikį aplinkai. Nuosekliai analizuojant energijos suvartojimą galima lengviau atpažinti galimybes didinti namų ūkio energijos naudojimo efektyvumą, sumažinti sąskaitas už energiją ir energijos importo dydį. „Ignitis“ energijos suvartojimo analizei yra sukūrusi du produktus – tai savitarnos sistema ir mobilioji programėlė „EnergySmart“. Savitarnoje galima rasti savo energijos suvartojimo istoriją ir metinius bei mėnesinius palyginimus. Mobilioji programėlė pravers visiems, jau turintiems išmaniuosius skaitiklius. Joje galima palyginti kiekvienos dienos ir valandos suvartojimą, suprasti, kiek per dieną sunaudojate energijos KWh namuose, pamatyti pokytį savaitės eigoje ir, žinoma, palyginti su panašiais vartotojais.

Klimato kaita yra vienas didžiausių šio šimtmečio žmonijos iššūkis, kuris reikalauja ne tam tikrų asmenų, o kiekvieno iš mūsų įsitraukimo. Tik taip galima užtikrinti, kad vidutinės pasaulinės temperatūros padidėjimas būtų gerokai mažesnis nei 2 laipsniai Celsijaus. Būtent tokios ribos, pasak mokslininkų, nederėtų peržengti siekiant išvengti katastrofiškų gamtos reiškinių, neigiamos įtakos gyventojų sveikatai ir turtui.