Regis, lietuviai intensyviai gyvena atostogų ritmu. Remiantis Lietuvos oro uostų statistikos duomenimis, lyginant su 2021 m., perskraidintų keleivių skaičius pernai padvigubėjo. Lietuvos bankas skaičiuoja, kad kelionių draudimo įmokų ir polisų skaičius fizinių asmenų segmente pernai taip pat augo dvigubai ar net šiek tiek daugiau.

Panašią tendenciją stebi ir draudimo bendrovės BTA Asmens draudimo rizikų vertintojas Andrius Žilėnas. Pasak jo, gyventojai ir prieš pandemiją, ir po jos išlieka sąmoningi – pasirūpina kelionės draudimu.

„Labai abejoju, ar šiais laikais kuris nors lietuvis vyksta slidinėti be kelionės draudimo, apimančio ne tik medicinines išlaidas, bet ir asmens civilinę atsakomybę, nelaimingus atsitikimus“, – svarsto A. Žilėnas.

Tenka pakloti dešimtis tūkstančių eurų

Palyginus su galimais finansiniais nuostoliais, kelionių draudimo įmoka, pasak jo, yra labai maža. Priklausomai nuo šalies, gydytojo konsultacija siekia apie 100 Eur. Prireikus gydymo ligoninėje, paros kaina labai priklauso ir nuo šalies, ir nuo apdraustojo būklės. Didelę finansinę naštą gali užkrauti itin skubios operacijos.

Ligonio transportavimo išlaidos taip pat svyruoja: jei reanimobiliu yra vežamas sunkios būklės apdraustasis iš tolimesnės Europos šalies, kaina gali šoktelėti iki 5000-6000 Eur.

„Neseniai iš Šveicarijos vežėme sunkios būklės apdraustąjį – jo transportavimas kainavo 6000 eurų. Gabenimas lėktuvu dar brangesnis – siekia 20 000-30 000 eurų. Jeigu apdraustąjį į gydymo įstaigą prireikia skraidinti sraigtasparniu, sumos būna ir penkiaženklės. Paskutinį kartą BTA tai kainavo iki 10 000 eurų“, – skaičiuoja A. Žilėnas.

Jis prisimena, kuomet Lenkijoje širdies smūgį patyrė tolimųjų reisų vairuotojas – kiekviena pradelsta sekundė buvo kritiškai svarbi, todėl į įvykio vietą kviestas ne greitosios pagalbos automobilis, o sraigtasparnis.

Asmens draudimo rizikų vertintojui atmintyje išliko dar keli įvykiai. Prieš keletą metų keliautojui Jordanijoje trūko aneurizma (išsiplėtusi galvos kraujagyslė). Skubi pagalba BTA atsiėjo apie 60 000 Eur. O prieš ketverius metus slidininkui Šveicarijoje susilaužius dešinę koją, reikalingos operacijos kaina siekė beveik 20 000 Eur sumą. Šiandien reikėtų įvertinti ir tai, kad gydymo išlaidos visame pasaulyje brangsta.

Pakanka turėti draudiko kontaktus

Pagrindinis kelionių draudimo tikslas – atlyginti netikėtus finansinius nuostolius kelionės į užsienį metu. Šis draudimas, pasak A. Žilėno, kompensuoja ir daug kitų rizikų: gali atlyginti konsultacijos pas gydytojus išlaidas apsinuodijimų maistu atvejais, žalą trečiojo asmens turtui ar sveikatai, pavyzdžiui, netyčia sugadinus svetimą daiktą ar žmogų sužalojus.

Viskas, ką nutikus nelaimei užsienyje turėtų žinoti kelionių draudimą įsigijęs keliautojas, pasak A. Žilėno, yra draudiko telefono numeris.

„Tai yra dar vienas pliusas kelionėje – prireikus medicininės pagalbos ir turint kelionės draudimą, patiems pagalbos ieškoti nereikia – pakanka susisiekti su draudimo bendrovės partneriu toje šalyje, ir jis operatyviai pasirūpins visa reikalinga pagalba“, – kelionių draudimo vertes vardija A. Žilėnas.

Keliaujantiems jis turi du patarimus – įsivesti draudiko numerį į savo mobilųjį ir turėti jį tarp adresatų, arba su savimi turėti draudimo poliso kopiją – joje būna nurodyti draudiko bei jo partnerio toje šalyje kontaktai. Tuomet, patyrus traumą ar susirgus, nereikės panikuoti – teliks paskambinti draudikui ir perduoti problemos sprendimą į jo rankas.