Moterų informacijos centro programų vadovė Rugilė Butkevičiūtė sako, kad vienas pamatinių dalykų ir svarbiausių patarimų – nekaltinti nukentėjusių asmenų ir neanalizuoti jų elgesio.

Abejingumas ir kaltųjų paieškos

„Lietuvoje nuo smurto artimoje aplinkoje nukenčia kas trečia moteris ir kas penktas vyras. Tie žmonės gyvena tarp mūsų, galbūt jie yra mūsų bendradarbiai ar kaimynai, gal aptarnauja parduotuvėje, taiso batus ar moko mūsų vaikus. Jeigu visuomenė būtų atviresnė ir tikėtų tais žmonėmis, kurie pasakoja apie patirtą smurtą, mažėtų abejingumo. Tuomet ir pačioms aukoms būtų lengviau prabilti", – pabrėžia R. Butkevičiūtė.

Ji pati konsultuoja nuo smurto nukentėjusius žmones ir pripažįsta, kad dažnai tenka įtikinėti, kad jie nėra kalti ar atsakingi dėl to, kad patiria smurtą.

„Analizavimas, kodėl tu pasielgei vienaip ar kitaip, ką galėtum padaryti, kad nepatirtum smurto, yra netinkamas kelias ir aukai tikrai nepadeda. Taip pat nereikėtų siūlyti apsilankyti pas porų psichologą, nes tai padeda, kai yra nesutarimų, bet ne smurto atvejais. Pastebiu, kad dažnai užtenka tiesiog pripažinti žmogaus sunkumus ir paklausti, kokios konkrečios pagalbos šiuo metu jam reikia. Tai puikus pirmas žingsnis", – sako R. Butkevičiūtė.

Kreiptis patarimo į įvairias pagalbos institucijas ar tarnybas gali ne tik nuo smurto aukos, bet ir jų artimieji ar kiti žmonės, kurie tą smurtą pastebi bei nori padėti. Kartais aplinkiniai žmonės, vedini gerų tikslų, bet netinkamai reaguodami, gali viską tik dar labiau apsunkinti.

„Yra toks tipas žmonių, kurie itin ryžtingai imasi veiksmų ir nori išspręsti situaciją čia ir dabar. Tačiau visų pirma reikėtų įvertinti savo saugumą, nes jūs nežinote, ką gali padaryti smurtautojas. Visada, kai kyla grėsmė jums arba tam, kuriam norite padėti – reikia kreiptis į policiją", – perspėja pašnekovė.

 Rugilė Butkevičiūtė

Nesitikėkite greitų rezultatų

Anot R. Butkevičiūtės, svarbu nenumoti ranka į pastebėtus pavojaus signalus, bet suvokti ir tai, kad norint nutraukti smurtinius santykius paprastai reikia daug pastangų ir laiko. Dažniausiai be pagalbos tai padaryti yra nepaprastai sunku, o pradžioje padėti pasiryžę žmonės ilgainiui gali prarasti kantrybę ir taip aukoms sukelti daugiau beviltiškumo.

„Kaip ir visur – norime greitų rezultatų. Nepamirškite, kad smurtautojai savo rankose turi didžiulę galią ir kontrolę, o aukos praranda įgūdžius priimti sprendimus savarankiškai, todėl joms reikia milžiniškų pastangų. Žinoma, tai yra jų sprendimas ir už rankos neišvesime, todėl palaikymas ir laikas yra būtini", – sako specialistė.

Taip pat ji pabrėžia, kad yra daug istorijų, kuriose nutraukti smurtą padeda ne artimųjų palaikymas, o kitų, iš pirmo žvilgsnio kiek tolimesnių ir tiesiog aplink esančių žmonių pagalba bei įsitraukimas: „Todėl tai dar viena priežastis mums visiems būti dėmesingiems ir atidiems. Be to, yra nemaža grupė smurtautojų, kurie linkę kruopščiai slėpti savo smurtinį elgesį, todėl bet kokia reakcija iš šalies gali padėti tokioje situacijoje ir sustabdyti jų elgesį."

Ragina neignoruoti smurto

Proga dar kartą pakalbėti apie itin svarbų visuomenės indėlį, sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemas, yra jau kelerius metus vykstanti socialinės atsakomybės kampanija „Pastebėk smurtą". Ją vykdo ir naujam rudens startui šiuo metu ruošiasi IKEA. Kampanijos metu yra šviečiama visuomenė, įmonės darbuotojai, gerinamos apgyvendinimo sąlygos šeimos krizių centruose. Vienas iš pavyzdžių – bendrovės iniciatyva atnaujintos patalpos viename didžiausių Lietuvoje Šeimos krizių centre Kaune.

Šiemet prie kampanijos „Pastebėk smurtą" prisideda ir mados dizaineris Robertas Kalinkinas, kuris kartu su IKEA rengiasi įgyvendinti išskirtinį bendrą projektą. „Prisijungiu prie šios veiklos, tikėdamasis praplėsti diskusijas visuomenėje. Noriu, kad mano sumanymai leistų dar kartą garsiai atkreipti dėmesį į įsisenėjusias problemas mūsų namuose ir gyvenime", – sako R. Kalinkinas.

Žmonės, kuriems reikėtų pagalbos sunkiose situacijose, raginami kreiptis į Specializuotą kompleksinės pagalbos centrą telefonu 8 700 55516 arba interneto svetainėje www.specializuotospagalboscentras.lt ir www.visureikalas.lt