„Po vaišių gausaus šventinio laikotarpio pradėti metus su augaliniu meniu – iš tiesų gera mintis. Tai naudinga ne tik mūsų savijautai, bet ir planetai, nes augalinės kilmės produktai mažiau kenkia klimatui už gyvūninius. Be to, tai puiki proga įtraukti į savo mitybą daugiau daržovių", – sako „IKEA Lietuva" Maitinimo paslaugų skyriaus vadovas Mindaugas Šiaulys. – „Ir tai visai nereiškia, kad turite atsisakyti mėsos skonio. Tikime, kad sveikas ir tvarus maistas yra gražesnio kasdienio gyvenimo pagrindas, todėl savo pirkėjams siūlome skanius ir atsakingai pagamintus maisto produktus už prieinamą kainą. Taip prisidedame prie klimato kaitos mažinimo ir kąsnis po kąsnio judame didelių pokyčių link."

Svarstote, ką įtraukti į veganiškojo sausio meniu? Štai keletas tvarių produktų, kuriuos rasite parduotuvėje IKEA Vilniuje:

Mėsos kukuliai be mėsos. Jei mėgstate mėsą, bet ne jos paliekamą anglies pėdsaką, išbandykite augalinius kukulius HUVUDROLL. Jų išvaizda, skonis ir tekstūra visai kaip klasikinių mėsos kukulių, o neigiamas poveikis aplinkai – net 25 kartus mažesnis, nes sudėtyje vien augalinės kilmės produktai: žirnių baltymai, avižos, bulvės, svogūnai, obuoliai ir prieskoniai. Dar viena alternatyva, kurios verta paragauti – spalvingi daržovių kukuliai iš avinžirnių, morkų, paprikų, kukurūzų ir lapinių kopūstų. Juos, kaip ir klasikinius mėsos kukulius, galima kepti keptuvėje ar orkaitėje, naudoti ruošiant sriubas, troškinius ir pan.

Ar esate ragavę augalinio faršo? Augalinės kilmės faršas VÄRLDSKLOK iš žirnių baltymų – puiki alternatyva maltai mėsai, jei norite pasigaminti tvaresnių mėsainių, aštrų troškinį, lazaniją ar Bolonijos padažą.

Bulviniai blynai. Daugelio mėgstamas patiekalas už ypač gerą kainą. Jau iškepti, tad reikia tik pašildyti keptuvėje ar orkaitėje ir pagardinti grietine arba, kaip įprasta Švedijoje, bruknių uogiene.

Greitai paruošiami patiekalai. Gardžių serijos LÄTTLAGAT patiekalų pagrindas – garsieji ir daugelio mėgstami švediški kukuliai. Išbandykite augalinius mėsos skonio kukulius su bulvių koše, brokoliais ir ruduoju padažu arba daržovių kukulius su ryžiais ir tirštu kario padažu. Tinka mėgautis namuose arba neštis į darbą.

Vegetariški dešrainiai. IKEA neįsivaizduojama be garsiųjų dešrainių, tekainuojančių 0,50 Eur. Todėl Švediškame bistro už tą pačią kainą rasite ir visų pamėgto užkandžio versiją vegetarams. Čia taip pat galima įsigyti šaldytų vegetariškų dešrelių KORVMOJ – tam atvejui, jei tvarių dešrainių norėsite pasigaminti ir grįžę namo.

Veganiški ledai. Ledus iš IKEA Švediško bistro mėgsta daugybė žmonių visame pasaulyje. O veganiška jų versija gal net skanesnė. Paragaukite avižinių šokoladinių vos už 0,69 Eur – jų anglies pėdsakas beveik dvigubai mažesnis už tų, kurių sudėtyje yra pieno.

Avižiniai gėrimai. Visai neseniai IKEA augalinės kilmės produktų sąrašą papildė trijų rūšių avižiniai gėrimai: įprastas, skirtas kavai ir šokolado skonio. Visų rūšių gėrimų kaina vienoda – 1,99 Eur už litro talpos pakuotę.