„Tas verslas, kuris nori būti ilgalaikis ir pelnyti vartotojų pasitikėjimą, tikrai negali atsiriboti nuo tvarumo idėjų. Ir svarbu ne tik kalbėti ar žodžiais tas idėjas palaikyti, bet daryti konkrečius veiksmus jas įgyvendinant“, – sako UAB „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Daugelis iš mūsų dar tikrai pamena 2010 metais pradėtą aplinkosaugos iniciatyvą „Utenos ežerų kraštas“, kuri paskatino Lietuvoje įdiegti taros depozito sistemą, dabar, bene, efektyviausiai veikiančią pasaulyje. Tai buvo vienas iš pirmųjų „Švyturys-Utenos alus“ įgyvendintų aplinkosaugos projektų, tapusiu atspirties tašku kuriant ir vystant ilgalaikę kompanijos tvarumo politiką.

Ambicinga programa „Kartu link nulio“

„Būdami gamybos pramonės atstovai, suvokiame sektoriaus poveikį klimato kaitai bei realiai vertiname su didėjančiu pagreičiu šylančio klimato keliamą nenuginčijamą žalą žmonijai ir pasauliui. Reaguodami į susiklosčiusią planetos situaciją, ypatingą dėmesį skiriame aplinkosaugai ir nuo 2017 metų drauge su „Carlsberg“ grupe, kuriai priklauso ir „Švyturys-Utenos alus“, įgyvendiname tvarumo programą „Kartu link nulio“, – sako R. Viršilas.

Ši programa parengta bendradarbiaujant su pasaulio ekspertais, tarp kurių – „Carbon Trust“, Pasaulio gamtos fondas (WWF), ir yra tiesiogiai orientuota į JTO darnaus vystymosi tikslus.
Kertiniai programos tikslai – nulis CO2 pėdsako, nulis vandens švaistymo, nulis neatsakingo vartojimo, nulis nelaimingų atsitikimų – tiesiogiai atliepia JTO iškeltus prioritetus. Tokiu būdu tarptautinė „Carlsberg“ įmonių grupė taip pat prisideda prie Paryžiaus klimato kaitos susitarimo ir bendro pasaulinio siekio gerinti mus supančią aplinką.

Ne tik tvarūs, bet ir ekonomiškai naudingi sprendimai

Kiekvienas verslas gali tapti socialiai atsakingu, svarbu tik nuo kažko pradėti, o pradėjus turėti labai aiškų ilgalaikį planą, kuris būtų žingsnis po žingsnio realizuojamas. Kompanija „Švyturys-Utenos alus“ tvarumo programą įgyvendina mažindama plastiko kiekį gamyboje, panaudodama atsinaujinančius energijos šaltinius, rūšiuodama ir perdirbdama žaliavą, mažindama vandens sąnaudas bei modernizuodama įrangą. Aukščiausias visų šių veiksmų tikslas – iki 2030 metų tapti neutralia CO2 emisijos požiuriu visame veiklos cikle.

Tai, kad „Švyturiui-Utenos alui“ žengti „Kartu link nulio“ reikšmingai pavyksta jau dabar, įrodo ir „Utenos alaus“ daryklai suteiktas „carbon neutral“ statusas. Pastarasis patvirtina, jog darykloje naudojama energija (visa energija, ne tik elektra) yra neutrali CO2 požiūriu, todėl gamyba joje vykdoma neteršiant atmosferos pridėtiniu anglies dioksidu, naudojant tik atsinaujinančius energijos šaltinius.

„Utenos alaus“ darykla dalį reikalingos elektros energijos pasigamina pati. 2018 m. ant pačios daryklos stogo įrengta viena didžiausių Lietuvoje – 3 703 saulės energijos modulių, 13 000 kv. m ploto 1 MW galios – saulės jėgainė, kuri per metus sugeneruoja apie 14 % visos daryklos veiklai reikalingos elektros energijos. Likusi elektros ir garo energijos dalis yra perkama iš žaliosios energijos gamintojų (vėjo, saulės, vandens ir bioelektrinių).

Rūšiavimas ir perdirbimas – vienas iš svarbiausių procesų

Visa „Švyturys-Utenos alus“ produkcijos tara (plastiko, stiklo pakuotės ir skardinės) dalyvauja vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistemoje. Dalyvavimas šioje sistemoje užtikrina vienkartinių pakuočių grąžinimą ir pakartotinį panaudojimą perdirbant. Taip surinkta tara paverčiama antrinėmis žaliavomis, mažinamas naujų žaliavų poreikis bei energijos sąnaudos, o kartu ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija.

Perdirbimo idėja pritaikoma ir įmonės viduje. Visoje „Švyturys-Utenos alus“ bendrovėje, įskaitant gamyklas ir biurus, išrūšiuojama net 86 % atliekų (stiklo, plastiko, kartono), kurių dalis vėliau taip pat perdirbama ir antrą kartą panaudojama.

Keli skirtingi būdai, kaip sumažinti sunaudojamo plastiko kiekį

Skaičiuojama, kad vien 2019 m. taikant įvairius tvarumo sprendimus UAB „Švyturys-Utenos alus“ sunaudojamo plastiko kiekį sumažino daugiau kaip 140 tonų. Tai pavyko padaryti buteliukų gamyboje panaudojant lengvesnius, daugiau perdirbtos žaliavos turinčius PET ruošinius, pasirenkant žemesnius, mažiau plastiko turinčius kamštelius, pakeitus paletėms ir pakuotėms naudojamą plastikinę plėvelę kita – 15–25 % plonesne, tačiau kartu ir daug stipresne.

„Puoselėdami vizionieriškas idėjas ir laikydamiesi tvarumo principų, „Carlsberg“ įmonių grupės mokslininkai jau dabar kuria „popierinio“ alaus butelio prototipą, kuris savo savybėmis būtų ne tik draugiškesnis aplinkai, bet ir leistų tinkamai jame išlaikyti alų, nekeičiant jo savybių“, – sako R. Viršilas.

Mažiau suvartojamo vandens, išlaikant tuos pačius kokybinius kriterijus

Alaus virimo procesas neįmanomas be vandens: jis būtinas tiek paties gėrimo gamybai, tiek techniniam valymui alaus virimo metu. Tačiau spartėjant klimato kaitai, dažnėjant sausroms, ekstremaliems karščiams, gėlo vandens ištekliai visame pasaulyje tampa vis labiau riboti ir kelia ne menką susirūpinimą. Sumažinti vandens sąnaudas „Švyturys-Utenos alus“ pasirinko dviem būdais: mažinant prarandamo vandens kiekį alaus virimo procese ir vandenį, kuris buvo naudotas gamyboje, pakartotinai panaudojant techniniams procesams, tokiems kaip įrenginių plovimas, siurblių aušinimas.

Pasak R. Viršilo, įgyvendindama vandens sąnaudų mažinimo tikslus, UAB „Švyturys-Utenos alus“ 2020 m., palyginti su 2018 m. rezultatais, vandens suvartojimą darykloje sumažino 12 %.

Įrangos modernizavimas – neišvengiamas įgyvendinant tvarumo politiką

Naujos technologijos kuriamos pritaikant ne tik inovatyvius sprendimus, bet ir atsižvelgiant į aktualijas, tame tarpe ir tvarumo politiką. Norint būti sėkmingu ir atsakingu verslu, negali dešimtmečius naudoti tų pačių įrenginių, taikyti tokių pačių metodų. Privalu nuolat atsinaujinti ir toliau ieškoti būdu, kaip tobulinti visus procesus.

2019 m. „Utenos alaus“ darykloje, bendradarbiaujant su technikos gamintojais, buvo modernizuoti butelių plovimo įrengimai – tai leido sutaupyti 400 MWh garo ir 6 000 m3 vandens per metus. Seni šaldytuvai pakeisti naujos kartos šaldymo įrenginiais, kurie nenaudoja aplinkai žalingų dujų, o jų energijos suvartojimas 5 kartus mažesnis nei tradicinių šaldytuvų. Siekiant tvaresnio šilumos energijos naudojimo, taip pat įgyvendintas karštų paviršių izoliavimas ir įrengta energijos atgavimo sistema, kurių dėka per metus sutaupoma dar 4 200 MWh.

Tai tik dalis projektų, kuriuos „Švyturys-Utenos alus“ įgyvendino pagal tvarumo programą „Kartu link nulio“. Programa dar tik įsibėgėja, o nuveikti darbai ir pasiekti rezultatai puikiai iliustruoja, kad visgi galima suderinti du, atrodytų, skirtingus, dalykus: būti versliu ir socialiai atsakingu.