Derinkite sena ir nauja

Pasak IKEA interjero dizainerių vadovės Eimantės Nemanės, seni daiktai gali rasti vietą modernaus dizaino namuose ir net tapti ryškiu interjero akcentu. „Sumanius atnaujinti interjerą, nebūtina keisti viską – juk mylimi ar paveldėti baldai ir interjero detalės pasakoja jūsų šeimos ir namų istoriją. Pasilikus senas linines staltieses ir lovatieses, iš jų galima pasisiūti naujų pagalvėlių užvalkalų, stalo takelių ar servetėlių. O senos kėdės – net ir skirtingų stilių – gražiai atrodys prie vieno stalo su įvairių spalvų ir formų naujomis. Tas pats galioja ir kalbant apie senas lėkštes, žvakides ar kitas interjero detales", – idėjomis dalijasi E. Nemanė.


Rinkitės ilgaamžius baldus

Interjero dizainerė pastebi, kad daiktų ilgaamžiškumą lemia ir medžiagos, ir kurių šie pagaminti – jos turėtų būti patvarios, lengvai atnaujinamos ar perdažomos. Daugiafunkciai baldai, pavyzdžiui, modulinės spintos ar sofos, taip pat tarnauja ilgiau. Laikui bėgant, jas galima transformuoti, papildyti naujomis dalimis ir taip pritaikyti prie kintančių šeimos poreikių.

IKEA interjero dizainerė pataria: „Rinkitės sofą su keičiamais užvalkalais. Jei susiteps, galėsite juos nuimti ir išskalbti, o kai norėsis pokyčių – įsigyti kito rašto ar spalvos ir suteikti senai sofai visiškai naują išvaizdą. Vaikų kambariui ieškokite „augančių" baldų: keičiamo ilgio lovų, reguliuojamo aukščio rašomųjų stalų ir kėdžių. Tie patys baldai tarnaus ne vienus metus, net ir vaikams ūgtelėjus. Tai leis sutaupyti, o vėliau juos galėsite perleisti kam nors kitam."

Reguliariai tikrinkite daiktų būklę

Prieš bandydami suteikti daiktams antrą gyvenimą, pasistenkite kuo ilgiau pratęsti jų pirmąjį. Tai susiję su tinkama daiktų priežiūra. „Vienas iš tvaresnio gyvenimo namuose principų – užuot išmetus senus baldus, juos prižiūrėti, tvarkyti ir nuolat atnaujinti. Jei norite pratęsti turimų daiktų tarnavimo laiką, reguliariai tikrinkite lankstus, ratukus ir kitas judančias dalis bei įvertinkite dažnai naudojamų paviršių būklę – galbūt jau laikas ką nors taisyti arba keisti", – sako IKEA atstovė.

Leiskitės į „lobių medžioklę"

Dar vienas būdas pratęsti daiktų gyvenimą – pirkti juos „iš antrų rankų". Pavyzdžiui, dėvėtų drabužių parduotuvėse visada rasite ką nors įdomaus ir netikėto – gal net originalų derinį Kalėdų šventei? Tokia „lobių medžioklė" gali tapti net ir teminiu renginiu: drabužių mainų vakarėliu su draugais ar sendaikčių muge, kurios metu nebereikalingi daiktai bus parduoti ar paaukoti. O jei turite daiktų, kurių tarnavimo laikas jau baigėsi, pagalvokite, kurias jų dalis dar verta pasilikti – kaip tvarią žaliavą gaminant ką nors naujo.