„Tam, kad būtų įveikti kylantys iššūkiai, reikalingas kiekvieno įsitraukimas ir pastangos. Vaikų švietimas apie atsakingą vartojimą ir energijos taupymą yra itin svarbus siekiant užauginti sąmoningą, energiją efektyviai vartojančią kartą. O kaip smagiausia mokytis? Žinoma, kad žaidžiant. Taip, kaip ir siūlo Ignitis detektyvai“, – sako Vaiva Rutkauskaitė knygų vaikams autorė ir „Ignitis grupės“ komunikacijos projektų vadovė.

Spalvindami ir atlikdami užduotis, drauge su vaikais ne tik smagiai, bet ir naudingai praleiskite laiką kalbėdami apie atsakingą vartojimą ir jo naudą. Be to, spalvinant vystosi smulkioji motorika, o tai susiję su mąstymo vystymusi, stipresniais rašymo įgūdžiais ateityje. Įvairios užduotys ne tik edukuoja kaip taupyti energiją, bet ir lavina mąstymą.

Dalinamės patarimais, kaip su vaikais kalbėtis apie energijos taupymą:

  • Vaikams svarbu suvokti, iš kur atsiranda elektra ir dujos. Tam, kad šviestų lemputė nepakanka tiesiog įjungti jungiklį. Elektra ir dujos ilgai keliauja, kad patektų iki namų. Prie to dirba labai daug žmonių, reikia labai daug išteklių.
  • Vaikams paaiškinkite, kad su elektra ir dujomis reikia elgtis atsakingai ir atsargiai. Sutarkite, kad su elektros laidais ir prietaisais vaikai visada bus labai atsargūs ir visada praneš suaugusiems, jeigu pastebės kažką netvarkingo.
  • Skiepykite vaikams atsakomybės jausmą. Papasakokite, kad kiekvienas šeimos narys yra atsakingas už tai, kiek elektros ar dujų yra sunaudojama namuose. Jeigu vienas stengsis taupyti (pvz., nepamirš išjungti apšvietimo prieš išeinant iš kambario, kuo trumpiau laikys atviras šaldytuvo duris ar mažiau spausdins), o kiti – ne, bus sunku pasiekti bendrą rezultatą.
  • Atsakingo vartojimo įpročiai yra ugdomi. Išsikelkite tikslus, kuriuos norite drauge pasiekti (pvz., mažiau suvartoti elektros ar dujų, mažiau naudotis elektros prietaisais ir pan.). Sutarkite, kaip visi drauge bandysite to tikslo siekti. Svarbu tikslo siekimą paversti smagia, o ne bausmę primenančia veikla.
  • Bendraudami su vaikais apie atsakingą vartojimą atidžiai juos išklausykite, atsakykite į kylančius klausimus. Į pokalbį su vaikais sutelkite visą savo dėmesį.


Edukacinė Ignitis detektyvų knygelė puikiai tiks smagiai ir žaismingai kalbėtis su vaikais apie elektros ir dujų taupymą. Ji yra laisvai pasiekiama internete adresu www.ignitis.lt/detektyvai. Be minėto leidinio čia galima rasti ir įvairių energijos taupymo patarimų, kurie gali padėti taupyti energiją ir taip saugoti aplinką bei sumažinti išlaidas sąskaitoms už elektrą ir dujas.