Neeilinis įvertinimas

Praėjusiais metais „Business Garden Vilnius“ pateko į žaliausių ES pastatų dešimtuką ir surinkęs 95 tarptautinės pastatų vertinimo sistemos LEED sertifikato balus, gavo aukščiausią – „Platinum“ įvertinimą. Kaip pasakoja šį verslo parką plėtojančios nekilnojamojo turto bendrovės „Vastint Lithuania“ vadovas Kęstutis Vedeckis, visame pasaulyje tėra vos 30, o Europoje vos 10 pastatų, kurie galėtų pasigirti tokiu arba aukštesniu įvertinimu.

„Kiekvienas LEED sertifikato balas atitinka kokio nors kriterijaus įgyvendinimą, pavyzdžiui, sklypo vietos parinkimą, žaliosios energijos pritaikymą, energijos suvartojimo matavimą ir priežiūrą, medžiagų ir sistemų parinkimą, pritaikytas inovacijas ir t.t. Balų suma yra sprendimų suma, tad aukščiausi vertinimai įrodo vystytojo pastangų realizavimą kuriant tvarų projektą. Tokio aukšto rezultato, kokį pasiekė „Business Garden Vilnius“, iki šiol nepavyko pasiekti nė vienam naujos statybos biurų pastatui Baltijos šalyse“, – pabrėžia K. Vedeckis.

Tai, kad nuo šiol centrinis „BTA“ biuro filialas Lietuvoje veikia viename žaliausių pastatų Europoje, pasak šios draudimo bendrovės Administracinio skyriaus vadovės Inetos Jegelevičienės, nėra atsitiktinumas – pastaruoju metu įmonė daug dėmesio skiria tvarumo strategijos tobulinimui, darbuotojų lygybės politikos kūrimui ir užtikrinimui bei kitoms socialiai atsakingoms veikloms.

„Nėra taip, kad persikėlėme į labai tvarų biurą ir tik tuomet ėmėme rūpintis tvarumu bendrovėje. Tvarumas BTA jau ilgą laiką yra viena iš krypčių, kurioje aktyviai veikiame: rūpinamės savo klientų, darbuotojų bei visuomenės gerove, teikiame paslaugas, kurios padeda užtikrinti Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimą. Tuo pačiu vieni pirmųjų pradėjome vykdyti „biuro be popieriaus“ politiką, ėmėme rūšiuoti atliekas ir toliau įgyvendiname kitus tvarius sprendimus“, – pasakoja I. Jegelevičienė.

Pasak jos, pastato, kuriame jau darbuojasi BTA komanda, tvarumas ir jo administracijos sėkminga veikla yra puikus pavyzdys, kaip galima suderinti tvarų ir produktyvų darbą.

„Būdami šio pastato, šio tvarumo dalimi esame ir patys dar labiau motyvuoti siekti vis naujų tvarumo aukštumų. Tuo pačiu prisijungimas prie „Business Garden Vilnius“ bendruomenės mums suteikia galimybę dalintis patirtimi, mokytis ir kartu su dideliu būriu tvarumui neabejingų žmonių kurti geresnę aplinką, kurioje dirbame bei gyvename“ – sako BTA Administracinio skyriaus vadovė.

Nauja aplinka – naujos galimybės

„Business Garden Vilnius“ verslo parkas gali pasigirti išties išskirtinėmis erdvėmis: jame įrengtos krepšinio, futbolo, tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės, sporto ir sveikatingumo centras, dviračių ir ėjimo takai, elektromobilių įkrovimo aikštelės bei didžiausios žaliosios erdvės tarp visų verslo centrų Lietuvoje. I. Jegelevičienės teigimu, tokia aplinka neabejotinai atveria naujas galimybes įmonės darbuotojams bei kartu skatina juos gyventi tvariau.

„Persikėlę į naująjį biurą, ir toliau tęsėme darbą hibridiniu būdu, taip gerindami savo darbuotojų balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Tuo pačiu tausojame ir aplinką – rečiau keliaudami į biurą, rečiau naudojamės transportu ir mažiau teršiame aplinką išmetamosiomis dujomis. Biuras yra kuo puikiausiai pritaikytas atvykti į jį viešuoju transportu, šiltesniu oru – dviračiu ar paspirtuku. Taip pat biure yra daug skirtingų erdvių, vietų formaliems ir neformaliems susitikimams, todėl dirbti čia yra labai patogu“, – naujojo biuro privalumus vardija BTA atstovė.

Patrauklesnės sąlygos bendrovės darbuotojams, pašnekovės teigimu, kartu kuria ir teigiamas emocijas BTA klientams bei partneriais.

„Partnerius jau dabar kviečiame apsilankyti biure, naudotis įvairiomis jo galimybėmis. Taip pat turime idėjų ilgainiui surengti ir keletą tikslinių atvirų durų dienų bendruomenėms, kurių metu pakviestume ir visuomenę apsilankyti pas mus, susipažinti su draudimo subtilybėmis ar paprasčiausiai pabendrauti. Manome, jog klientai vertina mus dėl atsakingumo – o mes esame atsakingi ir prieš savo klientą, ir prieš aplinką, kurioje veikiame, ir prieš visuomenę“, – sako I. Jegelevičienė.

Inovatyvūs sprendimai siekiant tvarumo

Šiandien Europoje, kaip pasakoja K. Vedeckis, statybų techniniai reglamentai yra gana aukšti, o ir klientų lūkesčiai toli gražu nėra maži, todėl projektuotojai ir kiti vystytojai yra motyvuoti statyti tokius efektyvius statinius kaip „Business Garden Vilnius“.

„Rytų Europos ambicijos įgyvendinant naujausius inžinerinius sprendimus yra pastebimos ir vertinamos, pavyzdžiui, „Vastint“ projektai Rumunijoje yra gavę net aukštesnius balus. Tvarumo tema yra visų mūsų ateities tema ir ji skverbiasi į esminius sprendimus investuojant. Šiandien kolegos vakarų Europoje nebesistebi Lenkijos, Lietuvos, Latvijos projektų sėkme. Tai visų projekto grandžių pripažinimas: projektuotojų, statybininkų, gamintojų. „Business Garden Vilnius“ pirmas etapas mums patiems yra etalonas plečiant projektą, projektuojant sekančius etapus“, – teigia K. Vedeckis.

Jo teigimu, tvari aplinka natūraliai traukia ir socialiai atsakingus verslus, kuriems žalumas yra vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis biurą.

„Kol kas daugumai įmonių tai yra malonus netikėtumas, o mes džiaugiamės, kad mūsų sprendimai leidžia dirbti tvariau ir gyventi sveikiau. Pavyzdžiui, saulės sugeneruota elektra ir palankus tarifas yra padalinami bendroms patalpoms, dėl ko nuomininkų kaštai elektrai ir bendriems kaštams yra mažesni. Tokie sprendiniai tikrai padeda ir ateityje padės pritraukti socialiai atsakingus, taupančius, sąmoningus verslus. Ne ką mažiau svarbu, kad gyvenimas tvariuose projektuose nebūtų nuobodus, todėl, pavyzdžiui, mūsų soduose sumontuotos kolonėlės ir visada skamba muzika“, – pasakoja „Vastint Lithuania“ vadovas.