„Green Tiger" (est. Rohetiiger) buvo įkurta 2020 m., tai bendradarbiavimo organizacija, jungianti verslininkus, viešąjį sektorių, pilietinę visuomenę ir individualius asmenis. Vienas iš „Green Tiger" tikslų – tapti strategine valstybės partnere. Jau daugiau nei 60 verslininkų Estijoje prisijungė prie šios organizacijos.

Viena iš tvarumo entuziastų bendrovėje, draudimo specialistė Gerli Mae-Vello, džiaugiasi esanti BTA bendrovės dalimi. Ji vertina tai, kad BTA rūpinasi tvarumu, o ne tik galvoja apie pelną. Anot G. Mae-Vello, svarbu dirbti kompanijoje, kuri puoselėja tokias vertybes, rūpinasi žmonėmis, visuomene ir kreipia dėmesį į priemones, būdus verslo tikslams pasiekti.

„2022 metų pradžioje pradėjome ieškoti galimybių plėsti savo veiklą tvarumo ir aplinkosaugos klausimais, tačiau jautėme, kad mums trūksta žinių. Internete, visiškai atsitiktinai radome „Green Tiger" organizaciją. Po pirmojo susitikimo su Erkki Vedder, privataus sektoriaus padalinio koordinatoriumi, buvome sužavėti – „Green Tiger" – tai, ko mums reikėjo. Gavę patvirtinimą iš vadovų ir įmonės Valdybos pradėjome savo tvarią kelionę drauge su „Green Tiger", – pasakoja G. Mae-Vello.

Pirmiausia, BTA kolektyvas Estijoje subūrė „žaliajį centrą" (en. „green core" BTA darbuotojų, dirbančių skirtinguose padaliniuose ir norėjusių prisidėti prie tvarumo projektų vystymo įmonėje, grupę). „Geri darbai niekuomet nėra nuveikiami vieno žmogaus, juos daro komandos. Tai yra viena priežasčių, kodėl mes įmonės viduje susibūrėme į „žaliąją centrą", siekdami daryti gerus darbus, įkvėpti vieni kitus ir drauge siekti tvarumo tikslų.", sako G. Mae-Vello. BTA tvarumo iniciatyvos vykdomos ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, tačiau tai nesustabdė aktyvių darbuotojų – jie tiki tvarumu ir yra itin motyvuoti, todėl iš karto ėmėsi veiklų.

Šiuo metu BTA Estijoje atliekamas aplinkosaugos aspektų ir poveikio vertinimas. Gavus rezultatus, bus iškelti tikslai ir susitarta dėl veiklos, padėsiančios mažinti poveikį aplinkai. Taip pat kai kuriuos konkrečius sprendimus BTA jau priėmė: įdiegė atskiro atliekų surinkimo sistemą, atsisakė vandens buteliuose ir pagerino vandens iš čiaupo kokybę. G. Mae-Vello atskleidė, kad sprendimas pereiti prie čiaupo vandens sukėlė tam tikrų iššūkių, ne visi darbuotojai pasitikėjo vandentiekio vandeniu, tačiau pasitikėjimas buvo grąžintas, įdiegiant papildomus filtrus bei tinkamai komunikuojant apie šio sprendimo naudą gamtai bei vandens saugumą.

„Turime daug planų, svarbiausia, kad mūsų komanda būtų motyvuota mokytis ir išsikelti ambicingus tikslus. „Green Tiger" dėka turėjome keletą mokymų, taip pat galimybę aplankyti kitas įmones („Green Tigers" narius) ir pasisemti patirties", – pasakoja G. Mae-Vello. Ji tikina, kad tokiuose mokymuose galima pasisemti daug vertingos, praktiškos patirties, kaip dirbti tvarumo komandose, kaip suburti ir sėkmingai veikti tokiai įmonės viduje ar, kaip organizuoti aplinkos neteršiančius renginius.

„Vėliau susitikome su biurų pastato, kuriame dirbame, valdytoju, vienu iš „Green Tiger" įkūrėjų. Norėjome suprasti jo tvarumo tikslus, juk mes patys esame labai priklausomi nuo valdytojo – šildymas, elektra, vanduo ir kitos paslaugos. Mums labai pasisekė, jog mūsų pastato valdytojas yra išsikėlęs ambicingus tvarumo tikslus ir gerokai lenkia mus šioje srityje. Jis mums padeda geriau suprasti savo perspektyvas ir numatyti aiškesnius tikslus. Taip pat drauge galime kur kas efektyviau prisidėti prie tvarumo", – priduria G. Mae-Vello.

Anot G. Mae-Vello, labai svarbu į tvarią veiklą įtraukti darbuotojus, ne mažiau svarbus ir vadovavimas. Šiuo metu BTA planuojami mokymai ir motyvavimo dienos vadovams, siekiant skleisti tvarumo vertybes įmonėje.