Tvari ir iš atsinaujinančių šaltinių gaminama medžiaga gali pakeisti ne vieną cheminį produktą ir būti pritaikoma statybinėms medžiagoms gaminti, alternatyva naftos produktams bei kitose netikėtose srityse. Krakmolą išgaunančios įmonės „Roquette Amilina“ generalinis direktorius Edvinas Bernotas smulkiau papasakojo, kuo mums ir planetai naudingas krakmolas.

– Kasdienybėje krakmolą dažniausiai naudojame maisto gamyboje, o kokios kitos pramonės šakos be jo negali apsieiti?

– Europos Sąjungoje gaminama daugiau nei šeši šimtai išvestinių krakmolo produktų – nuo natyvinio iki modifikuoto krakmolo, saldiklių, skaidulų ir augalinių baltymų. Krakmolų pagrindu pagaminti ingredientai yra tokie universalūs, kad naudojami kaip sudedamosios dalys ir funkciniai papildai įvairiose maisto ir ne maisto srityse.

Krakmolas yra atsinaujinantis ir biologiškai skaidus. Taigi – tinkama žaliava tvariai naudoti žemės ūkio produktus pramoninei gamybai, orientuotai į biologinės kilmės gaminius. Be tradicinių ne maisto produktų, pvz., popieriaus ir kartono, ES krakmolo pramonė šiandien gamina biologinius produktus, kurie naudojami kaip žaliava, dažniausiai pakeičianti iškastinio kuro sudedamąsias dalis fermentacijos, statybos, chemijos ir kosmetikos srityse, plastikų ir ploviklių pramonėje. Siekdami plėsti ir toliau plėtoti šį ne maisto prekių panaudojimo sąrašą, krakmolų gamintojai daug investuoja į mokslinius tyrimus ir plėtrą, daugiausia – į augalinės kilmės produktų kūrimą.

Krakmolų išvestiniai produktai naudojami:


veikliųjų farmacinių medžiagų sudedamųjų dalių ir pagalbinių medžiagų injekciniams ir dializės tirpalams, tabletėms gaminti;

baltymų deriniams, pritaikytiems kaip mėsos, žuvų ar pieno produktų pakaitalams gaminti;

specializuotos mitybos ingredientams gaminti (kūdikių maistas, maistas ir papildai besilaukiančioms moterims, sportininkų mitybos racioną papildantys preparatai, tirpiosios skaidulos be cukraus, padedančios patogiai pasiekti specializuotos dietos tikslus;

daugelyje kitų sričių, kurių yra virš 600.

– Ar tiesa, kad be krakmolo negalėtų vykti ir elektroninė prekyba?

– Kartono ir gofruoto kartono poreikis per pastaruosius 20 m. išaugo 2 kartus, tai labiausiai lėmė besiplečianti produktų pakuočių rinka dėl rinkodaros sprendimų ir išaugusios elektroninės prekybos, kuri ypač suintensyvėjo COVID-19 pandemijos, pakeitusios vartotojų elgseną, metu. Dirbdami nuotoliniu būdu, žmonės persiorientavo į maisto ir prekių užsakymą internetu, kur pakuotė yra pagrindinis su transportavimu susijęs elementas.

Be krakmolo neišsiverstų popieriaus ir kartono gamintojai, nes celiuliozė, pagrindinis popieriaus elementas, kartu su įvairiais užpildais be krakmolo tiesiog nesusiklijuotų. Be to, suaktyvinus atliekų rūšiavimą bei rinkose didėjant perdirbto popieriaus gamybai, reikiamiems mechaniniams rodikliams išgauti taip pat būtina įdėti krakmolo ar kitų priedų. Be krakmolo taip pat nebūtų užtikrinamos aukštos popieriaus spausdinimo savybės, popieriaus lygumas, kartoninės pakuotės tvirtumas ir panašiai.

– Kokia krakmolo paklausa bei pasiūla pasaulinėse rinkose?

– Europos krakmolo gamintojų asociacijos, vienijančios 71 krakmolo gamybos įmonę iš 19 ES valstybių, duomenimis, gamintojai šiandien kasmet pagamina daugiau nei 11 milijonų tonų krakmolo ir jo išvestinių produktų. Taip pat daugiau nei 5 milijonus tonų baltymų ir skaidulų, iš kurių 54 % skiriama maistui, 2 % – pašarams ir 44 % – ne maistui, visų pirma, popieriaus gamybai.

Krakmolas

– Kaip krakmolas paruošiamas skirtingiems tikslams (popierius, tekstilė)?

– Didelio skirtumo nėra. Paruošiama krakmolo suspensija, ji hidrolizuojama ir padengiamas paviršius, kuris suriša kitus pridėtus komponentus. Krakmolas taip pat pripildo ertmes ir padaro medžiagą tvirtesnę bei atsparesnę lankstant.

– Kokias chemines medžiagas galima pakeisti organišku krakmolu?

– Natyvinis krakmolas yra augalinės kilmės medžiaga, kurią modifikavus, galima surasti begalę pritaikymo būdų. Tai dažniausiai yra techninės krakmolo panaudojimo sritys. Naudojant krakmolą, kaip klijus, gofruotam kartonui, natrio silikatas krakmolu pakeistas dar 1934 m. Šiuo metu turime gana daug klientų, kurie iškeitė lipalą į krakmolo klijus, kad sumažėtų sintetinių gaminių. Fermentais apdorotas krakmolas gali būti naudojamas popieriaus paviršiui klijinti.

Specifiškai modifikuotas krakmolas naudojamas keliams asfaltuoti. Krakmolas pakeitė sintetinius junginius, naudojamus namų statybinių medžiagų gamyboje, pvz., betono. Naftos gręžiniuose naudojamas vadinamasis gręžinių krakmolas. Katijonizuotas krakmolas gali bent iš dalies ir lateksą pakeisti. Skaitytojams galbūt naujiena, jog net gesintuvuose naudojamas krakmolas.

Dėl natūralios augalinės kilmės žaliavos krakmolo dariniai vaidina svarbų vaidmenį kosmetikos rinkoje, kuriai būdingas didėjantis susidomėjimas gyvūninės kilmės ar sintetinių ingredientų alternatyvomis.

– Kokia jo reikšmė tvarumo kontekste?

– Biorafinavimo gamyklos yra kertinės ES bioekonomikos indėlininkės, mat biomasę ir šalutinius produktus bei žaliavos atliekas paverčia pridėtinės vertės biologiniais produktais, pakeičiančiais iškastinius išteklius. Bioekonomikoje žemės naudojimas ir maisto saugumas optimizuojami tvariai, efektyviai naudojant išteklius ir beveik be atliekų naudojant atsinaujinančias žaliavas, todėl labai prisidedama prie žiedinės ekonomikos.

Krakmolo pramonė gamina ne tik krakmolą. Svarbiausias gamintojų tikslas yra efektyviai išgryninti visus išgaunamų ir tvariai perdirbamų žemės ūkio žaliavų komponentus sukuriant minimalų kiekį atliekų. Taikant veiksmingus ir tvarius perdirbimo būdus išvengiama arba sumažinama žaliavų nuostolių. Be to, kviečiai, kukurūzai, bulvės ir žirniai yra kasmet atsinaujinanti žaliava.

Krakmolingi grūdai padeda didinti biologinę įvairovę žemės ūkyje ir išlaikyti sveiką žemės būklę. Ūkininkai apriboja eksploatacinių išteklių, tokių kaip trąšos ir pesticidai, naudojimą iki griežtai būtino. Krakmolingų augalų auginimas ir jų perdirbimas į krakmolą ir išvestinius produktus prisideda prie socialinio ir ekonominio kaimo vietovių dinamiškumo. Kadangi agrožaliava yra kasmet atsinaujinanti, užtikrinant sezoniškumą, perdirbimas vyksta šalia ūkininkų, – taip išvengiama didelių transportavimo išlaidų ir su grūdų pristatymu susijusios taršos.

Žmonija šiandien susiduria su trimis iššūkiais, kuriuos reikia spręsti vienu metu: aprūpinimas maistu, klimato ir aplinkos kaita bei didėjantis energijos poreikis. Iškastinio kuro alternatyvos turi būti ekonomiškai perspektyvios. Atsinaujinančios žemės ūkio kilmės žaliavos, pvz., krakmolo išvestiniai produktai, kurie yra netoksiški, gali atlikti pagrindinį vaidmenį sprendžiant kai kuriuos tvarumo iššūkius. Krakmolo pramonė gali padėti toliau mažinti ES priklausomybę nuo iškastinio kuro sudedamųjų dalių, naudojamų chemijos ir pramonės srityse, kartu užtikrindama tvarumą ir ūkininkams, kai didėja netikrumas.

 Edvinas Bernotas

– Iš kokių augalų galima išgauti krakmolą?

– ES daugiausia išgaunama iš Europos ūkininkų užaugintų kviečių, kukurūzų, bulvių ir žirnių, taip pat iš importuojamų ryžių. Azijos šalyse dėl šioje klimatinėje zonoje augančios žaliavos plačiai vartojamas tapijokos krakmolas.

– Koks krakmolas gaminamas Lietuvoje?

– Mūsų įmonėje iš kviečių biorafinavimo būdu išgaunami augalinės kilmės ingredientai, naudojami šiems produktams gaminti:


Natyvinis kviečių krakmolas – maisto pramonėje (makaronai, užkandžiai, mėsos gaminiai, sriubos, padažai, majonezas).
Išvestinis natyvinio krakmolo produktas – gliukozės sirupai: alaus, kavos, gaiviųjų ir alkoholinių gėrimų gamyboje, chemijos pramonėje.
Katijonizuotas kviečių krakmolas: pakuočių, spausdinti skirto popierius, popieriaus, kartono, gipso plokščių, klijų gamyboje.
Gaminant krakmolą iš grūdų frakcionuojamas kviečių glitimas naudojamas maisto pramonėje, žuvų pašarų gamyboje.
Kviečių glitimo pašaras: naminių gyvūnėlių ėdalo, kombinuotų pašarų galvijams ir paukščiams gamyboje, įskaitant šėrimą ūkiuose ir specialius pašarus, pavyzdžiui, premiksai, užkandžiai ir veterinariniai produktai.

– Tai – bekvapė ir beskonė medžiaga, ar krakmolas turi šalutinių poveikių?

– Mūsų turimomis žiniomis, natyvinis krakmolas neturi nepageidaujamo poveikio žmogaus sveikatai ar aplinkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją