Visos surinktos šiukšlės savaitės pabaigoje turėjo būti atitinkamai išrūšiuotos ir pašalintos į joms skirtus konteinerius: plastiko, popieriaus, stiklo arba mišrių atliekų. Asociacijos „Gamtos ateitis“ viešinimo ir marketingo vadovė Diana Ramanauskaitė džiaugiasi, kad taisyklingai rūšiuoti atliekas dalyviams padėjo „Rūšiavimo ABC“– naujas virtualus gidas, leidžiantis vos kelių mygtukų paspaudimu lengvai išsiaiškinti, į kurį konteinerį keliaus rankoje laikoma šiukšlė.

Diana Ramanauskaitė

„Gidu naudotis išties paprasta – arba galima ieškoti atliekų pagal abėcėlę, arba naudotis paieškos langeliu, kuriame įvedamas atliekos pavadinimas ir vartotojas iškart sužino, kuriame konteineryje toji šiukšlė turėtų atsidurti“, – įrankio veikimo principą aiškina D. Ramanauskaitė.

Šiukšliadėžėse dominuoja plastikas ir maisto likučiai

Eksperimente dalyvavusi Auksės Šlapšinskaitės šeima, išvydusi vos per savaitę sukauptą šiukšlių kalną, lengvai krūptelėjo, tačiau pripažino pernelyg nenustebusi. Moteris tikina ir anksčiau atkreipusi dėmesį, kad jų namuose didžiausią šiukšlių dalį sudarydavo plastikas bei įvairios maisto atliekos. Šįkart šeimos šiukšliadėžė su maisto produktų atliekomis svėrė beveik 5 kilogramus, o plastiko prisikaupė pilnas maišas.

Eksperimento dalyvė Auksė Slapšinskaitė

„Nors esame paprasta šeima ir atrodo vartojame tik tiek, kiek būtina, bet vis tiek manau, kad plastiko mūsų šiukšlėse yra gerokai per daug. Tik nelabai matau būdų ar išeičių jo atsisakyti – viskas parduotuvėse yra pakuojama į plastiką“, – nusivylimo neslepia eksperimento dalyvė, kartu su vyru auginanti dvi mokyklinio amžiaus mergaites.

Auksės Slapšinskaitės šeimos išrūšiuotas plastikas

Stiklo, popieriaus ar kartono gaminių, pavyzdžiui, kiaušinių dėžučių, Auksės šeima išmesti neskuba ir stengiasi juos panaudoti bent dar vieną kartą. Identiška situacija pastebėta ir Jūratės Tumasonienės keturių asmenų šeimoje – abiejų šeimų šiukšliadėžės greičiausiai užpildomos plastiku ir maisto likučiais, tačiau iš kitų medžiagų pagamintus daiktus stengiamasi prikelti antram gyvenimui.

Eksperimento dalyvė Jūratė Tumasonienė

„Jau seniai žinojau, kad plastiko yra visur, tačiau eksperimento pabaigoje tai dar labiau išryškėjo. Tikrai norėtųsi sakyti, kad plastiko sunaudoju mažiau nei iš tikrųjų arba kad turiu galimybę jį panaudoti antrąsyk, tačiau plastikas nėra stiklas – jo neišplausi, jam nesugalvosi kitos paskirties. Privalome jį rūšiuoti“, – įsitikinusi Jūratė.

Jūratės Tumasonienės šeimos rūšiuotinos atliekos

Kur mesti kepimo popierių?

D. Ramanauskaitė primena, kad praėjusiais metais atlikta gyventojų apklausa parodė, jog atliekas griežtai išrūšiuoja tik 36 proc. šalies gyventojų, tačiau net ir jie dažnai susimaišo, kur derėtų mesti tam tikras atliekas. Dėl šios priežasties „Gamtos ateitis“ ir nusprendė sukurti „Rūšiavimo ABC“ – gidą, kuris pagelbės dvejojantiems dėl tinkamo konteinerio pasirinkimo. Abi socialiniame eksperimente dalyvavusios šeimos siekė pagerinti savo rūšiavimo įpročius, todėl mielai išbandė naują edukacinį įrankį.

Jūratė tyrimo metu akimirkai suabejojo savo rūšiavimo įgūdžiais: jai kilo klausimas, kur mesti panaudotą kepimo popierių.

„Rūšiavimo abėcėlėje radau paaiškinimą, kad kepimo popieriaus nereikia mesti į popieriaus konteinerį – ten keliauja tik popierinės pakuotės ir makulatūra. Kepimo popierius nėra pakuotė, be to, jis padengtas tam tikru kepimui skirtu sluoksniu bei suteptas riebalais, todėl turi keliauti į mišrių atliekų konteinerį“, – dalinasi Jūratė.

Auksės Slapšinskaitės šeimos išrūšiuotas stiklas ir popierius

Auksė antrina Jūratei, sakydama, kad naujas edukacinis įrankis yra naudingas.

„Nors nedariau grubių rūšiavimo klaidų, bet vieną pamoką tikrai gerai išmokau. Paprastas klausimas: „tai pakuotė ar daiktas?“ padeda lengviau susigaudyti, kur mesti vieną ar kitą atlieką. Tad po šio eksperimento į plastiko konteinerį nebemetu ne pakuočių, pavyzdžiui, rašiklių, flomasterių, žaislų ir pan.“, – dalijasi Auksė.

Deja, dažnai manoma, kad į stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo konteinerius galima mesti visas iš šių medžiagų pagamintas atliekas, tačiau asociacijos „Gamtos ateitis“ atstovė D. Ramanauskaitė pabrėžia, kad tokie konteineriai yra skirti tik pakuotėms. Jeigu patys atsakymo nežinote arba vis dar kyla abejonių, specialistė siūlo įsijungti „Rūšiavimo ABC“ – įrankį, kurį ne kartą naudojo socialinio eksperimento dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją