Projektas bus įgyvendintas 2 etapais: pirmasis bus baigtas greičiau nei per metus ‒ iki 2024 m. gegužės, antrasis ‒ dar po metų. Dalį projekto vertės ‒ 2,6 mln. Eur ‒ finansuoja Europos klimato, infrastruktūros ir aplinkos agentūra. Ji „Green Genius“ įrengsimą elektrinę atrinko vienu iš 17 inovatyviausių bei Europos Sąjungos žaliajam kursui svarbiausių smulkiųjų projektų.

ŠUA ir „Green Genius“ partnerystė trunka ne vienus metus ‒ dar 2018 m. ant alaus daryklos stogo Utenoje įrengta pirmoji 1 MW galios saulės jėgainė. Dalis naujosios elektrinės taip pat bus sumontuota ant likusių laisvų Utenos daryklos stogų – čia atsiras 3 500 saulės panelių, kurių bendra galia sieks 1,5 MW. Kita, galingesnė elektrinės dalis bus pastatyta nutolusiame saulės jėgainių parke Butrimonyse, Alytaus rajone ‒ čia bus įrengta 8 000 saulės panelių, kurios užtikrins iki 5 MW galios.

Šį projektą išskirianti technologinė naujovė ‒ integruoti energijos kaupikliai. Ant daryklos stogų šalia saulės panelių vietą ras apie 2 MWh talpos ličio jonų energijos kaupiklių sistema. Dar 4 MWh talpos sistema bus sumontuota Butrimonyse. Kaupikliai užtikrins, kad ŠUA nepristigs elektros energijos net tada, kai elektrinės gamins mažai (pvz., žiemą) ar visai negamins energijos (pvz., naktį).

Pirmas toks projektas Baltijos šalyse

„Turime aiškius įsipareigojimus aplinkai ir mūsų klientams. Todėl šis projektas mums neabejotai svarbus. Jau seniai naudojame tik iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektros energiją. Dabar kartelę keliame aukščiau – naudosime tik vietinę ir tik savo pagamintą elektrą.

Tikiu, kad mūsų pavyzdys padrąsins ir kitus Lietuvos verslus imtis panašių veiksmų, nes investuodami į naujus žalios energijos pajėgumus ne tik įsitraukiame į neišvengiamą žaliąją transformaciją, bet ir rūpinamės Lietuvos energetiniu saugumu, kuris, kaip rodo pastarųjų metų įvykiai, yra itin svarbus“, ‒ sako ŠUA generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Rolandas Viršilas

„Įgyvendinus šį projektą, Baltijos šalyse atsiras pirmieji elektros energijos kaupikliai, integruoti ir pramonės įmonėse, ir saulės parkuose. O tai sukurs galimybes išnaudoti laisvos rinkos potencialą prekiauti elektros energija, teikti lankstumo ir kitas paslaugas energetikos sistemos operatoriams. Jos taps ypač aktualios po 2025 m., kai Baltijos šalių elektros tinklų sistemos taps sinchronizuotos su Europos tinklais“, – teigia „Green Genius“ Inovacijų skyriaus vadovas Nerijus Virbickas.

Planuose – nepalikti jokio anglies pėdsako

„Švyturys-Utenos alus“ įgyvendina ambicingą „Carlsberg“ grupės aplinkosauginį planą „Kartu link nulio ir toliau“, kuriuo siekiama visoje vertės grandinėje ‒ nuo žaliavos auginimo iki gėrimų pakuočių perdirbimo ‒ nepalikti jokio anglies pėdsako. Jau dabar pagrindinėje ŠUA darykloje Utenoje naudojama garo ir elektros energija gaminama naudojant tik atsinaujinančius šaltinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją