Tris kartus pigiau už centrinį šildymą

Privačiuose namuose esantys pečiai ar kiti kietojo kuro deginimo įrenginiai, pasak Sauliaus – tai vakarykštė diena. Šilumos siurbliai leidžia pamiršti apie malkų kapojimą ir temperatūrų netolygumus patalpose. Žinoma, ir sąskaitos už šildymą bus mažesnės.

„Žmogui užkūrus kietojo kuro katilą, radiatorių temperatūra siekia 60-70 laipsnių, o su oras-vanduo, kurį daug klientų turi, radiatoriai būna 40-45 laipsnių šilumos. Šilta namuose ir nėra tokių svyravimų, – pasakoja S. Tamulevičius. – Su malkomis žmogus vargsta tuose pelenuose, būna kvapas, reikia pastoviai vaikščioti, ypatingai seni žmonės vargsta malkas atsinešti, o čia – pastatei ir pamiršai.“

Saulius savo namuose turi įsirengęs oras-vanduo siurblį. Jis sako, kad tai – šiuo metu populiariausia technologija. Jis įsitikinęs, kad vieną dieną kaminus prisiminsime kaip praeities reliktą.

„Jo greitas įdiegimas ir šildymo sąskaitos mažos, – teigia jis. – Sistemos puikiai veikia, o žmonės ir prie -10, ir prie -20, ir prie -30 laipsnių, jeigu tokių šalčių būtų, šiltai gyvena. Pats esu namuose įsidiegęs, tai dabar šalčių metu yra per šilta, dar reikia langą atsidaryti.“

Siurblys oras-oras, pasak Sauliaus, turi du ryškius minusus: triukšmingas ir džiovina orą. Jo įrengimas yra bene pigiausias iš visų siurblių. Tačiau vasaros metu jis nepakeičiamas, nes veikia ir kaip kondicionierius.

„Aš kiek girdėjęs, kiek žmonės moka už kvadratinį metrą senos statybos name, ir kiek moka už oras-oras, tai man atrodo, tris kartus pigiau moka, negu kad su centriniu šildymu“, – pastebi šildymo sistemų ekspertas.

Pusę sumos kompensuoja

Trečia šilumos siurblių rūšys – geoterminis šildymas, dar vadinamas „vanduo-vanduo“.

„Iš žemės imama energija ir perduodama per šilumokaičius. Elektros pagalba komprestoriui suspaudus, energija perduodama į grindų šildymą arba į radiatorius. Kas darosi geoterminį šildymą, dažniau renkasi grindų šildymą“, – sako S. Tamulevičius.

Tačiau ekspertas pastebi tendenciją, kad geoterminis šildymas tampa prabangos reikalu ir retas kuris renkasi šį šildymo būdą.

„Jis užtikrina labai aukštą garantuotą veikimą, kad jokių trikdžių nebus, bet pati geriausia mašina irgi gali sugesti, čia niekas negali garantuoti. Bet geoterminis šildymas yra dvigubai brangesnis“, – perspėja Saulius.

Valstybė, norintiems savo namuose įsidiegti šilumos siurblį, kompensuoja 50 procentų jo sumos. Žinoma, siurbliui keliami tam tikri techniniai reikalavimai, kad būtų galima pretenduoti į paramą. Šildymo sistemų ekspertas sako – tie reikalavimai logiški, garantuojantys, kad už šilumą bus mokama mažiau.

„Kad karštas vanduo ir šildymas būtų pigus, siurblys su boileriu standartiškai kainuoja, apie 6000-7000 eur. Maždaug pusę tų pinigų gražina, tai ženklus ir tikras komfortas už tuos pinigus – garantuotas.“

Pasak Sauliaus, įrengti šilumos siurblius galima bet kokiose pastatuose. Kol kas dažniau jie įrengiami privačiuose namuose, ūkiniuose pastatuose, gamybinėse patalpose, tačiau Saulius įsitikinęs, kad pingant technologijai, šilumos siurblius rinksis ir daugiabučių gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (162)