Smulkioje elektronikoje – daug vertingos žaliavos

Smulkių elektroninių prietaisų surinkimo lygis visoje ES tebėra žemas. Pavyzdžiui, namų ūkiuose laikoma 700 mln. nenaudojamų mobiliųjų telefonų ir jų atliekų. Iš viso ES surenkama mažiau nei 5 proc. mobiliųjų telefonų.

Seni mobilieji telefonai (Unsplash – Eirik Solheim)

Šiuose prietaisuose yra daug vertingų medžiagų. Kiekvieno išmaniojo telefono magnete yra retųjų žemių metalų, baterijoje – kobalto, ekrane – indžio, spausdintinėje plokštėje – tantalo, galio ir tauriųjų metalų.

Padidinus smulkiosios elektronikos remonto ir pakartotinio naudojimo mastą, taip pat tokios įrangos atliekų perdirbimą, bus remiamas perėjimas prie žiedinės ekonomikos, prisidedama prie svarbiausiųjų žaliavų bei energijos tiekimo saugumo, taip pat didinamas ES strateginis savarankiškumas.

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius primena, kad mūsų stalčiuose guli daugiau nei 700 milijonų senų telefonų – beveik po du kiekvienam ES gyventojui. Anot jo, žmonėms dažnai sunku nuspręst, ką su jais daryti.

„Galime aiškiau informuoti, kaip tokius gaminius grąžinti, taisyti ir perdirbti. Rekomendacijose daugiausia dėmesio skiriama veiksmingoms priemonėms ir paskatoms, kuriomis siekiama didinti smulkiosios elektronikos surinkimo lygį visoje ES, suteikiant tokiems gaminiams antrą gyvenimą. Tai naudinga žmonėms, dėl to auga žiedinė ekonomika, be to, neprarandame svarbiausių žaliavų“, – teigia V. Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius

Siekiama lengvinti elektronikos prietaisų grąžinimą, remontą, atnaujinimą, perdirbimą

EK pateiktos rekomendacijos apima finansines paskatas, pavyzdžiui, nuolaidas, kuponus, depozito grąžinimo sistemas arba piniginį atlygį.

„Paskatos turėtų būti taikomos nebeveikiančiai, tačiau namuose laikomai smulkiai elektronikai. Jos taip pat turėtų būti skirtos smulkiai tebeveikiančiai elektronikai, kuri vis dar gali būti parduodama, pakartotinai naudojama arba taisoma. Naudodamiesi šiomis paskatomis, vartotojai turi priimti informacija grįstus sprendimus, pavyzdžiui, galėti apskaičiuoti prietaiso vertę“, – informuoja EK.

Rekomendacijose taip pat pabrėžiamas dažnesnis pašto paslaugų pasitelkimas naudotiems mobiliesiems telefonams, planšetiniams ir nešiojamiems kompiuteriams bei jų atliekoms grąžinti. Atkreipiamas dėmesys į galimybę vartotojams pateikti iš anksto apmokėtus vokus ar etiketes, kad jie galėtų grąžinti prietaisus.

Be to, rekomendacijose akcentuojamas pakartotinio naudojimo organizacijų ir surinkimo sistemų operatorių partnerysčių užmezgimas bei pakartotinio naudojimo, taip pat parengimo pakartotiniam naudojimui tikslų nustatymas.

Populiariausi telefonai

Pabrėžiamas ir informuotumo didinimas bei surinkimo punktų, kuriuose žmonės gali grąžinti smulkiąją elektroniką, patogumo ir matomumo gerinimas.

„Informaciją apie artimiausius surinkimo punktus galima pridėti prie vartotojams patogių žemėlapių, paieškos įrankių ir programėlių. Surinkimo punktuose žmonės taip pat turėtų būti informuojami, kad visi jų įrenginiuose saugomi asmens duomenys yra tinkamai tvarkomi“, – informuoja EK.

Valstybės narės raginamos apsvarstyti EK rekomendacijas ir imtis atitinkamų veiksmų, kad būtų remiamas veiksmingas ES teisės aktų dėl elektros ir elektroninės įrangos atliekų (EEĮ atliekų direktyvos) įgyvendinimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją