Remiantis „Eurostat“ duomenimis, Lietuva užima pirmą vietą Europos Sąjungoje pagal vienam gyventojui tenkančių lengvųjų skaidrių plastikinių maišelių suvartojimą. Todėl plastikinių maišelių tema mūsų šaliai yra itin svarbi.

Uždraudė dešimtys šalių

Jungtinių Tautų duomenimis, virš 100 pasaulio šalių jau priėmė visišką arba dalinį plastikinių maišelių draudimą. Portalo „euronews.com“ duomenimis, Europoje 18 šalių uždraudė plonus plastikinius maišelius, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Islandiją ir Albaniją.

Dalyje JAV ir Australijos valstijų plastikiniai maišeliai taip pat uždrausti.

Kinija dar 2008 m. uždraudė naudoti plonus plastikinius maišelius ir tuo pat metu pradėjo taikyti mokestį už tvirtesnius. 2020 m. pradžioje Kinija dar labiau sugriežtino įstatymus, skirtus kovoti su plastikinių maišelių naudojimu, uždrausdama visus nesuyrančius maišelius.

Lietuvoje žengiama kitu keliu. Naujienų portalai rašo, kad lengvi plastikiniai maišeliai nuo šių metų liepos 1 d. prekybos centruose kainuos nuo 1 iki 5 centų už maišelį. Klausimas, ar tokia maišelio kaina paskatins šalies gyventojus keisti savo įpročius.
Plastikiniai maišeliai

Manau, galvojant apie plastikinį maišelį svarbu prisiminti, kad gamtoje šis maišelis suyra maždaug per 500 metų.

Plastikinių maišelių draudimas pasiteisina

Kaip rašo „euronews.com“, Kalifornijoje, JAV, uždraudus plonus plastikinius maišelius jų vartojimas sumažėjo 71,5 proc.

2022 m. per kasmetinį paplūdimio valymą Naujajame Džersyje, JAV, kur neseniai buvo įvestas draudimas, surinktų plastikinių maišelių skaičius sumažėjo 37 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Alternatyvos plastikiniams maišeliams

Yra dvi pagrindinės alternatyvos, kuo pakeisti plastikinius maišelius. Galima rinktis arba aplinkai draugišką daugkartinį, arba vienkartinį popierinį maišelį. Šiuo metu užsienyje pirkėjai itin dažnai naudoja daugkartinius maišelius, pagamintus iš vienalytės neaustinės medžiagos. Priežastys, dėl kurių verslai ir žmonės renkasi būtent šiuos maišelius yra labai paprastos. Pirma, tokius maišelius galima lengvai perdirbti. Antra, jie tinkami liestis su maistu. Trečia, galima skalbti žemoje temperatūroje. Į tokius maišelius užsienyje dažnas pirkėjas deda ne tik įprastus maisto produktus, bet ir daržoves, vaisius, sveriamus saldainius ir kt.

Verta paminėti, kad pasaulyje lietuviai daugkartinių, ekologiškų maišelių srityje yra inovatoriai. Bendrovė „Bagfactory“ viena iš pirmųjų įmonių rinkoje gamins daržovėms, vaisiams skirtus daugkartinius maišelius automatizuotu būdu. Šis žingsnis leis pirkėjams įsigyti daugkartinius, ekologiškus, perdirbamus maišelius žymiai pigiau nei dabar.
Gvidas Krolis

Vakaruose gan įprasta prekybos centruose matyti, kad pirkėjai šviežius produktus, kaip žuvis arba mėsa, pakuoja ne į plastikinį, bet į specialų popierinį maišelį arba daugkartinį maišelį.

Už plastikinių maišelių pardavinėjimą kai kur gresia didelės baudos

Kenijoje taikomas griežčiausias pasaulyje plastikinių maišelių draudimas. Šalis dar 2017 metais įvedė plastikinių maišelių draudimą siekdama kovoti su dideliais potvyniais, kuriuos sukelia plastikiniai maišeliai, blokuojantys vandens kelius ir drenažo sistemas. Kenijos įstatymai draudžia gaminti, importuoti ir parduoti plastikinius maišelius, už ką baudžiama nuo 40 tūkst. JAV dolerių baudos iki 4 metų kalėjimo.

Niujorko valstija oficialiai uždraudė vienkartinių plastikinių maišelių platinimą 2020 m. spalį. Draudimo tikslas – sumažinti šiukšlių ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį dėl plastiko gamybos išmetamų teršalų. Yra keletas draudimo išimčių, kuomet plastikiniai maišeliai vis dar leidžiami, pavyzdžiui, maistui išsinešti, termiškai neapdorotai mėsai ir receptiniams vaistams. Bet kokiems mažmenininkams ar verslo savininkams, kurie pažeidė galiojančias taisykles, gali būti skirta 500 JAV dolerių bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)