„Nesprogusi amunicija nėra vienintelis Baltijos jūros taršos šaltinis. Mes turime ir maistines medžiagas, kurios patenka ir lieka, industrinę taršą ir pan., bet nesprogusi amunicija yra vienas iš klausimų. Ypač, manau, tai bus aktualus klausimas kalbant apie atsinaujinančios energetikos vystymą“, – interviu Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Dabar planas yra ir aš džiaugiuosi, kad šalys narės kaip Vokietija, pavyzdžiui, tam jau skiria finansavimą, tą patį darome ir mes, Europos Komisija, tai vis dėlto sužymėti visą nesprogusią amuniciją Baltijos jūroje, įvertinti tą, kurią galimą iškelti ir pradėti kai kuriuos iškėlimo darbus. Kai kurios (amunicijos – ELTA) negalima liesti“, – pažymėjo jis.

Palangoje įvyks „Our Baltic“ susitikimas, kuriame bus kalbama apie jūros valymo darbus

Europos Komisijos (EK) narys sakė, kad Palangoje turėtų įvykti antrasis jo organizuojamas „Mūsų Baltijos“ (ang. „Our Baltic“ susitikimas, kur aštuonių su Baltijos jūra besiribojančių valstybių, išskyrus Rusijos, aplinkos ir žemės ūkio ministrai diskutuos, kaip užtikrinti geresnę ekosistemų būklė jūroje.

„Mes pažiūrėsime, ką mums pavyko per 2 metus nuo pirmojo susitarimo, kaip yra įgyvendinami HELCOM plano tikslai ir bandysime susitarti dėl dar ambicingesnių tikslų, kalbant tiek apie Baltijos jūros valymo konkrečius darbus, galbūt netgi projektus, kurie galėtų kurti papildomas darbo vietas, kartu užtikrinti geresnę ekosistemų būklę Baltijos jūroje“, – tvirtino eurokomisaras.

„Bet, taip pat ir galų gale turime priemones ir tikslus, kurių norime pasiekti artimiausiais metais. Vienas iš klausimų bus nesprogusi amunicija“, – akcentavo jis.

Galiausiai, V. Sinkevičius tikisi susitarimus įgyvendinti kaip įmanoma greičiau, tačiau, anot jo, kalbėti galima ir apie ilgalaikius tikslus.

„Pirmas susitarimas buvo įgyvendintas tuoj pat, tai mes, aišku, norėtume iš karto pradėti nuo įgyvendinimo, nuo ateinančių metų ir tikrai nelaukti. O tikslus mes galime išsikelti ir 2025, ir 2030 m., kaip tarpinius tikslus. Svarbiausia įsivertinti, kiek laiko mes turime ir ką realiai įgyvendinsime“, – tvirtino EK narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją