Turėti tokią galima ne tik nuosavame name, bet ir gyvenant, pavyzdžiui, daugiabutyje. Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kasmet kviečia teikti paraiškas paramai gauti ir siūlo šiek tiek palengvinti finansinę naštą tvariau gyventi nusprendusiems lietuviams. Tokios elektrinės įsigijimas gali atrodyti nepigi investicija, tačiau brangstant elektrai vis daugiau žmonių nusprendžia garantuoti savo namams nemokamą elektrą ateityje.

Kiek kainuoja elektrinės įsirengimas?

Pasak APVA, finansavimas įsirengiantiems saulės elektrines skiriamas pagal fiksuotus įkainius, t. y., 323 eurai už 1 kW įrengtos saulės elektrinės galią. Vidutiniškai skaičiuojama, kad 1 kW saulės elektrinė per metus pagamina apie 1000 kWh. Tačiau tai priklauso ir nuo techninių elektrinės parametrų, jos kokybės, įrengimo aplinkybių, pavyzdžiui, pasaulio šalių atžvilgiu.

„Apytikslę reikalingos elektrinės galią gyventojai gali apsiskaičiuoti metinį elektros energijos suvartojimą padalinę iš 1000. Gyventojai taip pat turėtų nepamiršti pasidomėti ir techninėmis galimybėmis įrengti elektrines, t. y., gauti iš energijos skirstymo operatoriaus ESO prijungimo sąlygas. Nes ne visuomet yra techninės galimybės prie skirstomųjų tinklų prijungti norimos galios elektrinę arba tam gali reikėti papildomų investicijų“, – komentavo APVA.

Karolis Dargis

„Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas Karolis Dargis kalbėjo, kad visa kaina priklauso nuo skirtingų veiksnių: pasirinktos gamintojo įrangos, montavimo būdo, jos dydžio ir kt. parametrų: „Galime vertinti, kad vidutinė 1 kW saulės elektrinės kaina svyruoja nuo 800 iki 1000 EUR. Skaičiuojama, kad vidutiniam namų ūkiui reikėtų apie 5 kW saulės elektrinės, todėl tokios elektrinės kaina svyruoja nuo 4 000 Eur iki 5 000 Eur. ES parama saulės elektrinei įsirengti padeda sumažinti investicijas net apie 30 proc.“.

Pandemijos laikotarpiu kilo daugybės prekių bei paslaugų kainos, tad gali kilti klausimų, kiek brangsta saulės elektrinių įrengimas. 2020–2021-aisiais patvirtinta virš 10 tūkstančių paramos paraiškų, tačiau ne visi gavę paramą skuba įsirengti pačias elektrines.

„Ignitis“ atstovas pridūrė, kad visi rinkoje fiksuojami įvairių žaliavų kainų pokyčiai tiesiogiai atsiliepia ir saulės elektrinių įrangos kainoms. Jau kurį laiką brangstant žaliavoms, kartu brangsta vieni iš pagrindinių saulės elektrinių komponentų – saulės moduliai. Vis tik jų kainų didėjimas nėra itin drastiškas, be to, pasinaudojus parama jų atsipirkimas smarkiai sutrumpėja.

„Galima sakyti, kad per pastaruosius dvejus metus saulės elektrinių rinka išgyvena tikrą aukso amžių. Pavyzdžiui, 2019 m. buvo įrengta apie 2 287 saulės elektrinės, o jau 2020 m. ir 2021 m. atitinkamai net 5 256 ir 5 636, todėl pandemijos metu norinčių jų įsirengti skaičius ne tik kad nesumažėjo, bet ir išaugo kelis kartus“, – skaičiavo K. Dargis.

Kaip išsirinkti saulės elektrinės pajėgumą?

Norintiems įsirengti elektrinę kyla klausimų ne tik apie tai, kiek viskas kainuos, bet ir kiek užtruks įrengimas. Beveik prieš dvejus metus savo namuose tokią elektrinę įsirengęs Laimutis Jarmalavičius pasakojo už 4,8 kW elektrinę iš savo kišenės sumokėjęs 5700 eurų.

„Dar man suteikė beveik 1500 eurų paramos. Paraišką pateikiau gegužės pabaigoje, nuo birželio 1-osios vyko paraiškų patvirtinimas, to laukiau apie porą mėnesių. Po to dar reikėjo tvarkyti dokumentus, užsakyti baterijas, įrengti pačią saulės elektrinę. Nuo paraiškos iki elektrinės veikimo praėjo apie 5 mėnesiai“, – darbų trukmę apskaičiavo pašnekovas.

Norint gauti paramą elektrinei, pirmiausia reikia suskaičiuoti, kiek, vidutiniškai, per metus sunaudojama elektros energijos. Pagal tai sprendžiama, kokio pajėgumo elektrinė tiktų konkrečiam namų ūkiui. L. Jarmalavičius guodėsi, kad prieš įsirengdamas elektrinę namuose neapsvarstė vieno itin svarbaus dalyko, kad turint nuosavą elektrinę pasikeičia poreikiai:

„Pasirinkau elektrinę, pagaminančią iki 5 kW energijos, bet reikėjo imti iki 10 kW, nes keičiasi gyvenimo būdas ir komforto poreikis. Tarkime, vietoje dujinės viryklės įsigyjama elektrinė, papildomų įrenginių, kurių anksčiau neturėjote, pavyzdžiui, indaplovė.

Dabar man tų 5 kW užtenka pusei metų, o jeigu būčiau pasielgęs protingiau, būčiau pasirinkęs dvigubai pajėgesnę ir už elektrą mokėjęs 2–3 mėnesius per metus. Patarčiau renkantis elektrinę prie savo sunaudojamo energijos kiekio pridėti mažiausiai dar 30 proc. Mes norime gyventi „žaliai“, bet institucijos, remiančios elektrinių įsirengimą, tokios informacijos nepateikia ir nepataria įsirengiant pirmą kartą“, – teigė pašnekovas.

Kiek sutaupoma ir kada atsiperka saulės elektrinė?

Saulės elektrinę gali įsirengti net tie, kurie neturi nuosavo namo, ant kurio stogo galėtų įtaisyti baterijas. APVA paramą galima gauti ir gyvenant daugiabutyje ar vietoje, kur neįmanoma įrengti tokio prietaiso. Tokiu atveju suteikiama parama įsigyti elektrinės dalį iš elektrinių parko bei išvengti įrengimo darbų savo namuose.

„Pagrindiniai skirtumai tarp saulės elektrinės įsirengimo vietoje ir įsigijimo iš saulės parko yra tas, kad įsirengus ją elektros vartojimo objekte bus galima dalį elektros energijos suvartoti momentiškai, t. y., nereikės mokėti už jos pasaugojimą. Taip pat tie, kurie įsigis saulės elektrinės dalį iš saulės parko neturės rūpintis jos priežiūra, nes tai atliks saulės parko plėtotojai, tiesa už papildomą mokestį“, – sako APVA. Artimiausias kvietimas teikti paraiškas paramai prasidės sausio 10 d.

Paklaustas, kiek dabar pavyksta sutaupyti elektrai, L. Jarmalavičius negalėjo pateikti tikslių skaičių, mat jo manymu, elektros suvartojimas namuose išaugo dėl įsigytų naujų elektrą naudojančių prietaisų:

„Pasistačius saulės elektrinę norisi ir padidinti komfortą namuose. Už elektrą nemoku maždaug 5-6 mėnesius per metus. Elektros pagaminimas taip pat priklauso nuo saulės kiekio per metus, vienais – mažiau, kitais – daugiau. Įrengimas „atsiperka“ maždaug per dešimtmetį, o jeigu ji veiks ir toliau, tai veiks veltui. Sutinku, pradinė investicija – skausminga, bet su kompensacija, augančiomis elektros kainomis, galbūt „atsipirks“ ir po 8 ar mažiau metų“.

„Ignitis“ skaičiuoja, kad nuosava elektrinė atsiperka truputį greičiau: „Atsiperkamumą daugiausiai lemia keli pagrindiniai faktoriai: elektros kaina rinkoje, paramos dydis, saulės elektrinės kaina ir pasinaudojimo tinklais mokestis. Bendrai vertinant dabartine situaciją, pasinaudojus valstybės teikiama parama, elektrinė vidutiniškai atsiperka per 5–6 metus, o be jos per 7–8 metus. Atsiperkamumo laikotarpis trumpėtų, jeigu rinkoje didėtų elektros kainos. Paskaičiuota, kad vidutinės metinės elektros išlaidos, naudojant saulės energiją, sumažėja iki 70 proc.“.

Kiek laiko veikia saulės elektrinė?

Investavus nemažą sumą pinigų į elektros pagaminimą asmeniniais tikslais gerai būtų žinoti, kiek ilgai nereikės taisyti įrengimo. Minimali elektrinės garantija – 10 metų, tačiau jei po jų reikės keisti brangias dalis, gali ir vėl tekti papurtyti piniginę.

L. Jarmalavičius patarė svarstantiems apie elektrinės įrengimą namuose prieš tai patyrinėti rinkoje esančią įrangą. Taip pat gerai apgalvoti perkant, kad šiek tiek sutaupius vėliau netektų gailėtis:

„Manau, kad saulės elektrinė – tikrai naudingas dalykas, tik reikia viską apgalvoti prieš ją įsirengiant. Pavyzdžiui, aš rinkausi brangesnę įrangą, nors galėjau pirkti tūkstančiu pigesnę, tačiau skiriasi jų garantiniai laikotarpiai. Maniškės garantija – 10 metų, kai kurių dalių – 15, 25 metai. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į elektrinės dalis. Yra įrangos, kurių dalys pagamintos Kinijoje, žvelgiant į dabartinę situaciją, neaišku, ar sugedus kiniškoms detalėms būtų įmanoma rasti naujų“.

Saulės elektrinė

Jam pritarė ir K. Dargis: „Kadangi saulės elektrinė neturi judančių dalių ir yra sąlyginai nesudėtingas įrenginys, jos patvarumas ir ilgaamžiškumas yra didelis. Saulės modulių rinkoje gamintojai vidutiniškai suteikia nuo 10 iki 15 metų trukmės produkto garantijas ir net 25 metų produkto efektyvumo garantiją, kuri reiškia, kad saulės modulių efektyvumas nebus mažesnis nei 80–85 proc. , skaičiuojant nuo jų pirminės galios.

Taip pat, ne ką mažiau svarbiems saulės elektrinės komponentams – įtampos keitikliams (arba inverteriams) yra suteikiama nuo 5 iki 10 metų produkto garantija. Svarbu paminėti, kad saulės elektrinė taip pat nereikalauja papildomos priežiūros, kadangi Lietuvoje esantis klimatas padeda nuplauti ant saulės modulių susikaupusias dulkes ar kitus nešvarumus“.

Pagal ESO viešai pateiktus duomenis, Lietuvoje šiuo metu iš viso yra 14 276 gaminančių vartotojų, kurie yra įsirengę ir naudoja saulės elektrinių pagamintą elektros energiją. Iš jų net 5 636 jas įsirengė per 2021 metus. Taip pat, yra 4552 nutolę gaminantys vartotojai, kurie yra įsirengę arba įsigiję nutolusią saulės elektrinę ir vartoja jos pagaminta elektros energiją, iš kurių net 3 040 pradėjo naudotis saulės pagaminta elektros energija per 2021 metus.

Saulės elektrinių poreikio Lietuvoje pokyčiai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)