Tvarumas paliečia visas sritis, tad neatsiejamas jis ir nuo žemės ūkio veiklą vykdančių stambių ir smulkių ūkių. Kaip pastebi „Ekonovus“ Šakių padalinio vadovas Andrius Stankevičius, stambūs ūkiai jau skiria daug dėmesio atsakingam atliekų tvarkymui, teisingai pasirūpina tiek pakuočių, tiek ir pavojingomis ar stambiagabaritėmis atliekomis.

„Fiksuojame, kad iš ūkininkų mūsų surenkamų atliekų kiekiai vis auga, o tai labai svarbu, nes ūkininkavimas neatsiejamas nuo gamtos, kaip ir jo poveikis aplinkai, elgiantis neatsakingai, gali būti labai didelis. Sukaupę didelius kiekius ūkininkai užsako atliekų išvežimą, o smulkesni ūkiai kooperuojasi“, – sako jis.

Ūkininkaujant susidaro įvairios atliekos, tokios kaip agroplėvelė, didmaišiai, plastikiniai bakeliai, pjuvenos – šios atliekos neturėtų atsidurti mišrių komunalinių ar pakuočių atliekų konteineriuose, jos turėtų būti tvarkomos atskirai.

Užsiimant žemdirbyste arba gyvulininkyste, taip pat gali susidaryti ir įvairiomis toksiškomis medžiagomis užterštų atliekų tokių kaip tepalo filtrai, įvairių cheminių medžiagų likučiai, tokios atliekos turėtų būti pristatomos į pavojingų atliekų aikšteles. Patekusios į aplinką jos gali sukelti ekologinį pavojų užteršti gruntinius vandenis ar kelti pavojų žmonių sveikatai.

Tiesa, ūkiuose dažnai susidaro ir nemažai žaliųjų atliekų, dalis jų lieka laukuose, tačiau surinktos negali būti išmetamos į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Nupjauta žolė, javų išvalos ir kitos žaliosios atliekos turėtų būti kompostuojamos ar pristatomos į žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Vasarą – daugiau atliekų sodybose

A. Stankevičius sako, kad šiltuoju sezonu pastebimas išaugęs atliekų kiekis sodybose ir sodų bendrijose. Anot jo, pirmiausia svarbu skirti dėmesio atsakingam vartojimui ir pagalvoti, kaip atliekų apskritai išvengti, o turimas – rūšiuoti.

„Maža gudrybė, padedanti sutaupyti vietos konteineryje – pastebime, kad kartais gyventojai nesuspaudžia ar neišlanksto pakuočių atliekų, taip jos konteineriuose užima daug vietos, kurios vėliau pritrūksta kitoms atliekoms. Rūšiavimas padeda sumažinti mišrių komunalinių atliekų kiekį, todėl tai tikrai gali būti efektyvus sprendimas“, – pabrėžia ekspertas.

Vasarą leidžiant laiką sodyboje, rekomenduojama vengti vienkartinių daiktų ir perteklinių pakuočių. Pasak A. Stankevičiaus, visada verta pagalvoti, kaip daiktui galima suteikti antrą gyvenimą, pavyzdžiui, galbūt stiklainius galite panaudoti sodo ir daržo gėrybėms konservuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją