Peticija visuomenė reiškia nepritarimą naktiius taikiklius medžioklėje leisiančiam įteisinti Medžioklės įstatymo pakeitimo projektui, kurį Seimas jau priėmė pernai gruodžio mėnesį ir kurį vetavo prezidentas. Ketvirtadienį Seime vyks balsavimas dėl prezidento veto atmetimo.

Tarp pasirašiusių peticiją yra ir medžiotojų, ir žvejų, pasisakančių už etišką medžioklę, atsakingą gamtos išteklių naudojimą ir visiems teisingą reguliavimą. Dėl naktinių taikiklių jau yra pasisakiusios 23 nevyriausybinės ir visuomeninės organizacijos, gruodį išsiuntusios kreipimąsi į prezidentą. Juo prašyta vetuoti naktinius taikiklius įteisinantį įstatymą. Panašus kreipimasis pernai buvo siųstas ir Seimo nariams.

Pasak Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ savanorės Gintarės Herasimenkienės, didelei daliai visuomenės rūpi etiškas elgesys su gyvūnais ir pagarba gamtai.

„Naktinių taikiklių klausimas yra indikatorius, kokį kelią renkasi valstybė – eksploatuoti gamtą maksimaliai, visomis galimomis priemonėmis, ar ją tausoti, nesielgti agresyviai, leisti gamtai gyventi savo gyvenimą. Dėl to šis klausimas taip įaudrina žmones, nes jis yra ne tik apie vieną ginklų priedėlį, bet ir apie vertybes. Kai įteisinimo iniciatoriai nukreipia kalbą apie krašto gynybą, jie bando išstumti vertybių klausimą, ima kalbėti tik apie įrankį, bet ne apie tai, kad projektu siekiama jį įteisinti žvėrims, o ne priešams šaudyti“, – teigia ji.

Nevyriausybininkai pabrėžia, kad laukinė gyvūnija yra visuomenės turtas, todėl visuomenės balsas turi būti girdimas sprendžiant dėl naujų medžioklės priemonių reikalingumo.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį parlamentas nusprendė nuo gegužės medžiotojams leisti naudotis naktinio matymo taikikliais. Visgi, Medžioklės įstatymo pataisas palaikė tik 69 parlamentarai – siekiant atmesti prezidento veto, už tai turi balsuoti bent 71 Seimo narys.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)