Prezidento vertinimu, naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas siekiant įstatymo aiškinamajame rašte nurodytų tikslų, pvz. kovos su afrikiniu kiaulių maru efektyvumo ar geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Prezidentūra taip pat nurodo, kad įstatymu leidimas naktinius taikiklius formuluojamas itin plačiai, ne individualaus, o bendrojo leidimo pagrindu. Tai, pasak Daukanto aikštės, reiškia, kad išskyrus įstatyme nurodytas leidžiamų su naktiniais taikikliais medžioti gyvūnų rūšis, jame nėra numatytos jokios naktinių taikiklių naudojimą ribojančios sąlygos.

Šalies vadovo vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje praktikoje būtų labai sunku užtikrinti tokių įrankių panaudojimo kontrolę, dėl to administracinė ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje faktiškai taptų nepritaikoma.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę parlamentas nusprendė, kad nuo kitų metų gegužės medžiotojai galės naudoti naktinio matymo taikiklius.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat numatyta papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Į prezidentą su prašymu vetuoti šį Seimo sprendimą kreipėsi eilė parlamentarų, oponavusių taikiklių įteisinimui. Grąžinti įstatymą parlamentui ragino ir Lietuvos žaliųjų partija, rengusi demonstraciją Daukanto aikštėje.

Antradienį šalies vadovas pareiškė, jog nuomonę dėl Medžioklės įstatymo pataisų jau yra susidaręs, o sprendimą dėl vetavimo ketina paskelbti dar šią savaitę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)