„Po ne vieno atmetimo, šio įstatymo rengėjai ėmėsi įvairiausių veiksmų. Ir prezidentas lieka paskutinė viltis gamtosaugos aktyvistams. Manau, kad šiuo klausimu yra interesuotas verslas, kuris pardavinėja papildomus medžioklės įrankius, be kurių tikrai galima apsieiti, bet kurių leidimas leistų generuoti pajamų“, – trečiadienį LRT radijui teigė I. Budraitė.

„Valstybėje yra daug aktualesnių temų į kurias reikia susitelkti labiau ir stebina Seimo narių vienybė, atkaklumas ir užsispyrimas priimti šį įstatymą“, – pabrėžė ji.

Taip pat I. Budraitė pastebėjo, kad, remiantis Veterinarijos tarnybos duomenimis, prieš 10 metų buvo sumedžiojama dvigubai daugiau šernų nei dabar – 40 tūkst., tad medžiotojų argumentas apie tokios įrangos būtinybę yra nepagrįstas.

Be to, anot jos, medžiotojai vengia prieš dauginimosi laikotarpius sumažinti patelių skaičių ir tyčia šeria šernus baltymingais pašarais, kad jų populiacija augtų ir „būtų, ką medžioti“. Žaliųjų pirmininkė taip pat pabrėžė, kad tokie medžiotojų bendruomenės poelgiai daro juos nepatikimais, tad negalima tikėtis, jog medžioklėje besinaudodami naktiniais taikikliais, jie apsiribos tik šernais ir invazinėmis rūšimis.

„Naudojant šį taikiklį, mes niekaip negalėsime nustatyti, ar elniai, stirnos buvo nušauti su juo, ar ne. Dabartinis įstatymas tarsi nenumato, kad būtų galima medžioti kažką kitą, kaip šernai ar kelios invazinės rūšys. Bet negalėdami dėl daugelio atvejų pasitikėti šia bendruomene, jei jis būtų legalizuotas, toks naudojimas tik augtų“, – aiškino ji.

Visgi Lietuvos Medžiotojų Sąjungos „Gamta“ vadovas Raimondas Ribačiauskas neigia tokius kaltinimus ir tvirtina, kad tai per daug emociškai pagrįstas vertinimas, kuriuo siekiama pavaizduoti medžiotojus kaip brakonierius. Anot jo, medžiotojų bendruomenė yra disciplinuota, gerbiama Europoje, suprantanti gamtą ir atliekanti jiems paskirtą svarbią rolę.

Trečiadienį Lietuvos žaliųjų partija Daukanto aikštėje rengia demonstraciją – ketinama prašyti prezidento Gitano Nausėdos vetuoti praėjusią savaitę Seimo priimtas Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis įteisintas naktinių taikiklių naudojimas.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę parlamentas nusprendė, kad nuo kitų metų gegužės medžiotojai galės naudoti naktinio matymo taikiklius.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau raginio aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Taip pat numatyta papildyti draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių sąrašą lankais bei kitais templiniais ginklais ir kovinių bei agresyvių veislių šunimis.

Į prezidentą su prašymu vetuoti šį Seimo sprendimą jau kreipėsi 36 parlamentarų grupė. Taip pat dėl veto į šalies vadovą kreipėsi ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narys Linas Jonauskas.

Antradienį šalies vadovas pareiškė, jog nuomonę dėl šio įstatymo jau yra susidaręs, o sprendimą dėl vetavimo ketina paskelbti dar šią savaitę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją