„Radioaktyviųjų atliekų kiekis kauptas 3 dešimtmečius. Sovietmečiu atliekos buvo vežamos iš visų aplinkinių sovietinių respublikų, tai iš Kaliningrado, Baltarusijos ir sandėliuojamos čia. Ilgainiui tai būtų kėlę didžiulę grėsmę aplinkiniams gyventojams ir ją reikėjo sutvarkyti“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Specialistų išvados parodė, kad saugykla negali būti pertvarkyta į atliekyną, nes atliekas reikia išrūšiuoti ir užkonservuoti remiantis naujausiais aplinkosauginiais reikalavimais, o saugyklos inžineriniai barjerai negali užtikrinti ilgalaikės saugos. Pagal šiuolaikinius reikalavimus, kiekvienos rūšies atliekos turi būti dedamos į atliekynus atskirai, specialiose pakuotėse ir specialiai joms įrengtuose radioaktyviųjų atliekų atliekynuose.

„Vyriausybė, atsižvelgusi į tai, kad šias atliekas turime saugiai sutvarkyti, 2018 metais priėmė sprendimą nutraukti saugyklos eksploatavimą. Modernių technologijų pagalba visos esančios radioaktyviosios atliekos bus saugiai išimtos ir pervežtos saugoti į Ignalinos atomonės elektrinės saugyklas“, – aiškina Maišiagalos RAS eksploatavimo nutraukimo projekto vadovas Gintautas Klevinskas.

Maišiagalos RAS

Šiuo metu saugyklos eksploatavimo nutraukimas yra užbaigimo etape. Ignalinos atominė elektrinė sėkmingai atliko aikštelėje įrengtos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo įrangos ir sistemų „šaltuosius“ bandymus.

„Pagal branduolinės saugos reikalavimus bandymai skirstomi į „karštuosius“ ir „šaltuosius“. „Šaltųjų“ bandymų metu mes sėkmingai išbandėme visas sistemas, dar neatidarydami pačio rūsio. Nuimėme nuo rūsio betono ir asfalto sluoksnį ir įrodėme reguliuojančioms institucijoms, kad mes procesus su radioaktyviomis atliekomis, kurie yra „karštųjų“ bandymų dalis, galime atlikti saugiai“, – teigia G. Klevinskas.

„Karštųjų“ bandymų metu radioaktyviosios atliekos bus išimamos moderniomis technologijomis – robotais, o įrengtos pažangios radioaktyviųjų medžiagų sulaikymo sistemos (ventiliacijos, didelio efektyvumo filtravimo, monitoringo įranga) efektyviai užtikrins darbuotojų, gyventojų ir aplinkos saugą.

„Turime išlikusius istorinius įrašus apie radioaktyvių atliekų inventorių, kuris leidžia mus prognozuoti, kas bus ir atitinkamai iš anksto imtis numatytų priemonių“, – paklaustas apie rūsyje esančių atliekų kiekį ir jų radioaktyvumą pasakoja projekto vadovas.

Gintautas Klevinskas

Užbaigus saugyklos eksploatavimo nutraukimo darbus, visos atliekos bus saugiai išvežtos ir sutvarkytos Ignalinos atominės elektrinės saugyklose pagal nustatytus reikalavimus – išrūšiuotos, supakuotos į specialias pakuotes ir dedamos į radioaktyvių atliekų atliekynus atskirai, kiekvienai atliekų rūšiai skirtame atliekyne. O Lietuva bus pirmoji pasaulyje, išmontavusi atliekyną pagal aukščiausius tarptautinius saugos reikalavimus. 15 milijonų eurų vertės projektą finansuoja Europos Sąjunga.

„Neabejotinai ši patirtis, kuri iki šiol yra sukaupta, bus panaudota ir kitose šalyse. Tą ne kartą pademonstravo ir mūsų patirties pasidalinimas su kitomis valstybėmis, kurios turi panašaus tipo radioaktyviąsias saugyklas, jie taip pat turi uždavinį jas saugiai išimti, sutvarkyti. Tad Lietuva, galiu pasigirti, yra stebima Tarptautinės energetikos agentūros, kuri reguliuoja šiuos procesus tarptautiniu mastu ir laukia sėkmingo projekto finišo“, – sako jis.

Maišiagalos RAS

,,Radon“ tipo radioaktyviųjų atliekų saugyklos buvo projektuojamos ir statomos buvusio Varšuvos pakto šalyse – SSRS, Vengrijoje, Čekijoje ir kt.

„Saugyklos vietoje pastatyta ištisa moderni infrastruktūra: laikini statiniai, inžineriniai tinklai ir komunikacijos, laikiname daugiasluoksniame statinyje įrengtos ventiliacijos, radiacinės kontrolės, apšvietimo, gaisrinės signalizacijos ir kitas sistemos. Kai iš saugyklos bus išvežtos visos atliekos ir bus patvirtinta, kad saugyklos teritorijoje neliko užterštų konstrukcijų ir grunto, teritorija bus grąžinta visuomenei“, – priduria energetikos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją