K. Sabaliauskaitė taip pat pabrėžia, kad teisė ir įstatymai yra kuriami tam, jog užtikrintų teisingumą, o jeigu jie neveikia, turi būti keičiami.

„Vilniuje paveldo padėtis yra katastrofiška. Kovo 11-osios Lietuva turi sau užduoti klausimą: ar norime įeiti į Vilniaus miesto istoriją kaip sunaikinę daugiausia šio miesto paveldo? Viskas yra ne apie medžius (...), o apskritai apie požiūrį į šios vietos paveldą. Šiuo atveju medžių kirtimas yra reikalingas tam, kad padidintų ploto kubatūrą po šiuo savininko pastatu. Niekas neužduoda klausimo, kas atsitiks su šiuo pastatu, kai jie „pasikas“. Tuomet pradės skilinėti ir smegti vienas gražiausių istorinių Vilniaus pastatų“, – kalbėjo K. Sabaliauskaitė.
Susirinkimas prieš devynių medžių iškirtimą

Meno istorikė patikino susipažinusi su pastato rekonstrukcijos projektu ir pasibaisėjusi numatytomis statybomis, mat, vietoje nukirstų medžių planuojama pastatyti keletą gėlių vazonų ir „geležinkelių tiltams būdingo motyvo metalinį karkasą, užstiklintą stiklo paketais“. Dalį medžių planuojama pasodinti į gruntą šalia to sklypo palei Mindaugo gatvę.

„Projektas yra pristatytas, bet aš nesuprantu, ką tas (Kultūros paveldo – ELTA) departamentas veikia, jei leidžia, kad vienoje ikoniškiausių vietų su Romaino Gary paminklu, kur fotografuojasi viso pasaulio turistai, išdygtų kažkoks agurkų šiltnamis. Nežinau, kas padėjo parašą ant dokumento, kad šitokia estetinė kliurka atsidurtų vienoje gražiausių Vilniaus vietų.

Mes pavargsime piketuoti dėl kiekvieno medžio. Turime pasirūpinti, kad pagaliau pradėtų veikti paveldosaugos įstatymai ir jie veiktų rimtai. Juk nepripiketuosim dėl kiekvieno medžio, dėl kiekvienos sugadintos panoramos (...). Turime tiesiog saugoti tai, kas Vilniuje yra gražaus ir prie ko važiuoja turistai iš viso pasaulio. Jie nevažiuos žiūrėti kažkokios agurkų fermos šiltnamio, kuris čia bus pastatytas“, – pasipiktinimą reiškė K. Sabaliauskaitė.

ELTA primena, kad trečiadienį medžių kirtimą Naujamiestyje planuojančios atlikti bendrovės „Dobilo daigas“ atstovai turėjo susitikti su gausiai susirinkusiais sostinės gyventojais, norinčiais medžius išsaugoti.

Susirinkimas prieš devynių medžių iškirtimą

Po viešojoje erdvėje kilusio visuomenės pasipiktinimo dėl rugpjūčio mėnesį planuojamo atlikti 9 medžių kirtimo Naujamiestyje esančioje terasoje prie Romaino Gary paminklo Vilniaus miesto savivaldybė įmonę įpareigojo suorganizuoti susitikimą su gyventojais ir išgirsti jų argumentus. Bendrovė taip pat buvo įpareigota parengti bei suderinti su savivaldybe naujų želdinių sodinimo projektą.

Į susitikimą Vilniuje susirinko keli šimtai miesto gyventojų su plakatais: „Nelieskite mūsų medžių“, „Betonas nepagamins deguonies“, „Kas miestą ardo labiau: medžiai ar veslo trumparegystė?“, „Jie visi verti išsaugoti“, „Medžiai – tai paveldas“ ir kt.

Susitikimo dalyviai neslėpė nusivylimo verslininkų planais medžius iškirsti, sakydami, kad tokia jų savivalė užkniso, o gyventojų kantrybės taurė jau perpildyta.

Vis dėlto susitikimą organizavusi įmonė „Dobilo daigas“ pati renginyje nepasirodė, o susirinkusieji pabrėžė, kad planuotas susitikimas neįvyko.