Rinkdamiesi kavą atkreipkite dėmesį į jos kilmę

Pasak kavos entuziasto, „Crooked Nose & Coffee Stories“ manufaktūros įkūrėjo, knygos „Tebūnie kava“ autoriaus Emanuelio Ryklio, pasaulyje yra populiarios ir komerciškai pasiteisinusios dvi kavos rūšys – arabika ir robusta. Arabikos parduodama beveik dvigubai daugiau ir ši rūšis vertinama dėl savo subtilaus ir plataus skonio spektro. Tačiau ši kavos rūšis yra itin lepi ir bijanti bet kokių gamtos pokyčių. Su arabika reikia kantrybės, atidumo, atitinkamo aukščio virš jūros lygio, drėgmės, šilumos, apsaugos nuo kenkėjų.
Emanuelis Ryklys, nuotr. Gabrielė Kutkevičiūtė

„Tuo tarpu robusta yra daug atsparesnė, auganti daug paprastesnėmis sąlygomis ir derlingesnė. Visgi jos skonis ženkliai įkyresnis ir piktesnis. Be to, ji turi dvigubai daugiau kofeino nei arabika. Lietuvoje tikrai nėra daug robustos fanų, tuo tarpu Italijoje normalu gerti mišinius, kuriuose yra daugiau nei pusė robustos. Ir tai yra kultūriniai bei gastronominiai skirtumai. Lietuvoje mes paprastai norime švelnesnio, saldesnio, ramesnio skonio, o pietinėse šalyse kava turi smūgiuoti ne tik ryškiu skoniu, bet ir kofeino doze“, – pastebi E. Ryklys.
Žemės ūkio darbininkas Brazilijoje rūšiuoja kavos pupeles.

Kavos entuziastas, norintiems išsirinkti kavą namams, pataria atkreipti dėmesį į jos kilmę: “Saldesnė ir mūsų kontekste klasikinio skonio kava bus iš Amerikos šalių – Brazilijos, Kolumbijos, Peru, Salvadoro, Gvatemalos ir panašių kraštų. Gaivi vaisių, uogų aromato kava atkeliaus iš Afrikos – Kenijos, Etiopijos, Ruandos, Tanzanijos, Kongo Demokratinės Respublikos ir pan. O tvirtesnė, pikantiškesnė ir kiek kartesnė kava mus pasiekia iš Azijos šalių: Indonezijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Tailando ir kt. šalių“.

E. Ryklys pataria kavą ruošti ne su verdančiu vandeniu. Kavai reikia karšto vandens, kurio temperatūra siekia apie 90–95 °C, o verdantis sudegina nemažą dalį subtilaus skonio. Tiesiog užvirkite vandenį ir palaukite 2–3 minutes. Toks vanduo bus idealus ruošti kavą namuose.

Dalai Lamos garbei sukurta latte kava.

Meilė ir kava geriausia, kol karšta

„Esu atvykusi iš Etiopijos, kuri yra kavos gimtinė ir kavos kultūra gimė būtent čia. Ten nėra, kad nueini prekybos centrą, nusiperki skrudintos ar maltos kavos ir ją išsiverdi. Nusiperki žalias pupeles, ir kaskart jas skrudini prieš geriant kavą. Manęs būna paklausia, o kodėl iš karto ir daugiau neskrudiname pupelių, tada aš klausiu, o kam? Juk tada prarandame ceremonijos dalį, patį procesą, lieka tik greitas kavos gėrimas“, – sako 15 metų Lietuvoje gyvenanti iš Etiopijos kilusi ir kavos ritualus gerai išmananti Eskadar Tihalun.

Neseniai Vilniuje, Pilies gatvėje, duris atvėrusio naujo kavos baro „Eskedar Coffee Bar" šeimininkė sako, kad jos gimtinės patarlė teigia, kad „Meilė ir kava geriausia, kol karšta“. Etiopijoje kiekvienoje šeimoje kavos gėrimas prasideda nuo žalios pupelės skrudinimo. „Kavos gėrimo procesas gali užtrukti nuo pusantros iki dviejų valandų. Mes tą pačią kavą verdame tris kartus, kas prailgina procesą. Tai yra visai kitas kavos gėrimo būdas. Ten nėra kaip Lietuvoje, kai susibėga draugės kavos puodelio, išgeria ir po pusvalandžio jau bėga kitur, mano gimtinėje po kavos, galima ir vakare sugrįžti“, – juokiasi E. Tihalun.
Eskadar Tihalun, nuotr. Miglė Narbutaitė

Etiopijoje, pasak iš jos kilusios moters, geriausia kavos spalva vadinama vištos akimi, tai reiškia, kad kava turi būti tamsiai ruda: „Labai svarbu kavos neperskrudinti, todėl kava turi būti vidutinio skrudinimo, kad būtų išlaikytos geriausios jos savybės. Etiopijos žmonės mėgsta rūgštelės poskonį, kuris išlieka išgėrus karštą kavą“.

Lietuviai daugiausiai užsisako tradicinės kavos su etiopišku sviestu

„Per kelis paskutinius metus išties labai pasikeitė kavos kultūra Lietuvoje, rinkoje atsirado šviežiai skrudinta lietuviška kava. Lietuvos žmonės vis daugiau noriai prisiliečia prie kavos kultūros. Šiandien nemažai žmonių mums skambina ir prašo surengti kavos ceremoniją ar degustaciją. Prieš 12–15 metų tokių žodžių junginių net nebuvo lietuvių žodynuose“, – pastebi E. Tihalun.

Kavos baro savininkė pastebinti, kad į barą klientai vis dažniau ateina nusipirkti pupelių ir mūsų internetine parduotuveje taip pat išsugo kavos pardavimas pupelemis tai rodo tendencija ir pokeitis kavos vartojime.

„Kiekvienas žmogus, dirbantis su kava yra savotiškas jos ambasadorius, šio gėrimo kultūros švietėjas, bandantis padėti savo klientams atrasti rūšinę kavą, prisiliesti prie tikrai geros, kokybiškos kavos“, – įsitikinusi kavos mylėtoja, pati labiausiai mėgstanti arabikos kavą su rūgštele, užaugintą Etiopijos kalnuose ir kvepiančią gėlėmis.

„Mėgstu kavą gerti su draugais, viena jos niekada negeriu, mėgstu dalintis. Turėtų būti labai liūdnas gyvenimas, jeigu reiktų gerti kavą vienai. Bet čia aš, aišku, juokais kalbu, nes yra daug skirtingų žmonių ir aš tikrai toleruoju tokius bičiulius, kurie vieni sau išsiverda kavos ir ją sau ramiai geria. Šiandien tokia yra moderni ceremonija ir ritualas, kai pasidarai savo mėgiamą kavą, ramiai pabūni ir laiką skiri sau ir dėkingumui. Bet ką draugai man sako, kad aš juos visus priverčiu nusipirkti kavos malūnėlius, kad jie gertų gerą kavą“, – juokiasi E. Tihalun.

Eskedar Tihalun

Kavos bare, pasak jos šeimininkės, lietuviai dažniausiai prašo išvirti tradiciškai paruoštos kavos, tai reiškia – kavos su specialiai kavai paruoštu autentišku etiopišku sviestu: „Tai yra visiškas wow. Aš labai dėl to džiaugiuosi“.

Parduotuvėse vis dažniau renkasi pupeles, daugiausiai kavos nuperka gruodį

Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė sako, kad kasmet stebimas vartotojų judėjimas tarp kategorijų: maltos kavos vartotojai pereina prie pupelių bei porcijuotos kavos. Tuo tarpu kapsulių segmentas išlieka mažiausias, tačiau sparčiausiai augantis. Pupelių segmentas užima antrą vietą pagal augimo apimtį.

„Žiūrint į vartotojų skonio įpročius, Lietuvoje didžiausią maltos kavos ir pupelių dalį (65 proc.) sudaro „Sour/Citrus“ skonio segmentas, kuris pasižymi didesniu „Arabikos“ ir mažesniu „Robusta“ pupelių kiekiu. Apie 20 proc. papuola į „Sour/Medium“ segmentą, kuris pasižymi kiek intensyvesniu skoniu ir didesniu „Robusta“ pupelių kiekiu”, – sako D. Špūrienė.

Kavos, pasak pašnekovės, daugiausiai parduodama gruodžio mėnesiais. Didžiausias augimas stebimas pupelių kategorijoje, nes jas žmonės linkę dovanoti per šventes, o mažiausias – kasdien geriamos Xin1. Po švenčių, sausio ir vasario mėnesiais, pastebimas kavos pardavimų kritimas.

Šiandien „ant bangos“ – nauji kavos paruošimo būdai

D. Špūrienė pastebinti augantį pupelių bei kapsulinės kavos vartojimą, tuo pačiu kyla ir kavos aparatų pardavimai. Natūraliai tai lemia maltos kavos vartojimo kritimą. Pirkėjai vis daugiau domisi ir sužino apie kavą, žmonių edukacijos lygis kasmet didėja. Taip pat vartotojai vis daugiau dėmesio skiria tvarumui.

„Pastaruoju metu itin populiarėja nauji kavos paruošimo metodai, tokie kaip „Aeropress“, „Chemex“ ar „Cold Brew“. Vartotojų kavos edukacija lemia didesnį domėjimąsi kavos kilme, skrudinimo būdais, kokybe ir natūraliai skatina „premium“ produktų pasirinkimą. Didelę įtaką jaunesnei auditorijai daro kavos namų ar specializuotų kavinių, kuriose jie lankosi ir gerią kavą, diktuojamos tendencijos“, – sako D. Špūrienė.

Didieji gamintojai gali nulemti kavos ateitį

Paklausus, ar teisingai replikuoja mažųjų arba nišinių kavos gamintojai bei pardavėjai, kad prekybos centruose įprastai nebūna geros kavos, D. Špūrienė sako, kad kavos skonis yra itin subjektyvi tema ir vieno teisingo atsakymo rasti greičiausiai nepavyktų. Specializuotos kavos parduotuvės gali prekiauti nišinėmis, retomis kavos rūšimis, skrudinti mažais kiekiais, nes jų apimtys yra sąlyginai mažos. Tačiau galvojant apie didelius kavos gamintojus svarbu atkreipti dėmesį, kad jie gali užtikrinti savo produkcijos gamybos ir pupelių tiekimo pastovumą. Vadinasi, pirkdamas tam tikros rūšies kavą vartotojas gali būti ramus, kad ir sekantį kartą jam patinkančią kavą jis nusipirks to paties skonio, skrudinimo bei natų, kurių ir tikisi. Maži gamintojai, deja, to negali užtikrinti.

„Parduotuvėse esanti kava taip pat gali būti tarpusavyje labai skirtinga. Kavos kokybę nusako ne pirkimo vieta, o pats produktas – kokio tipo pupeles renkatės, iš kokių ūkių jos perkamos, kaip skrudinamos ir pakuojamos”, – paaiškina kavos ekspertė.

Pasak D. Špūrienės, dideli gamintojai nėra tokie lankstūs trumpalaikėje perspektyvoje, bet jie gali būti itin inovatyvus ir modernūs ilgesnėje: „Pavyzdžiui, gali padaryti didžiulę įtaką bendrai kavos kultūrai bei kavos ateičiai. Inovatyvios technologijos leidžia didiesiems gamintojams pasiūlyti vartotojams inovatyvių produktų skirtingose kavos kategorijose. Galvojant apie tvarumą, didieji gamintojai dėl savo masto gali investuoti į kavos plantacijų, fermerių gyvenimo kokybės gerinimą, edukaciją, o tai tiesiogiai lemia kavos ateitį. Investicijos į kokybės auginimą ir ūkių modernizavimą yra tolimesnio kavos egzistavimo esmė“.

Kavos gerumas priklauso nuo daugelio aspektų

Į klausimą, į ką atkreipti dėmesį renkantis kavą parduotuvėje, kad ji išties būtų gera, D. Špūrienė sako, kad pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokią kavą planuojate gerti. Vėliau – kokiu būdu planuojate ją ruošti: puodelyje, kavos aparatu, „Frech press“ ar kitais. Dar reikėtų pagalvoti, ar gersite ją su pienu, ar be.

„Nuo asmeninio skonio priklauso ir kavos tipas, ir pupelių natos – „gera“ kava yra labai subjektyvu. Jei mėgstate kavą su pienu, geriau rinktis kiek intensyvesę, „Espresso“ tipo kavą, kad pienas visiškai neužgožtų kavos natų ir jos būtų jaučiamos geriant ją balintą. Jei geriate tik juodą – kava gali būti švelnesnė, „Crema“ tipo. Jei mėgstate išraiškingą skonį, tuomet verta išbandyti regionines kavas, kurios visada pasižymi įdomesnėmis, tik tam regionui būdingomis natomis. Verta ragauti ir žaisti su skirtingais skrudinimais, intensyvumais, paruošimo metodais ir taip atrasti tinkamiausią savo skonio profiliui“, – pataria kavos ekspertė.
Malūnėlis, kuriuo malama kava

D. Špūrienė kviečia nepamiršti, kad net ir gerą kavą galima greitai sugadinti su netinkamu vandeniu ar jo temperatūra, nepritaikytu prietaisu ar malimo lygiu, tad galutinis rezultatas priklauso nuo harmoningo elementų derinimo tobulam puodeliui kavos, o koks jis – kiekvienam individualu. „Žinoma, visuomet galima pasižiūrėti, kaip atrodo ir pačios pupelės: ar jos didelės, ar mažos, ar panašiai skrudintos, ar kardinaliai skirtingos, ar turi šiek tiek nuolaužų, ar dominuoja skilusios pupelės ir pan. Taip iš pirmo žvilgsnio galėsite įvertinti surinktų pupelių kokybę“, – atkreipia dėmesį kavos ekspertė.

Aukštos kokybės „Arabikos“ pupelės nebūna pigios

Paklausus ar visada pigi kava yra prasta kava, D. Špūrienė sako, kad kavos kaina priklauso nuo žaliavų bei pupelių tipo. Populiariausios ir pagrindinės yra „Arabikos“ bei „Robustos“ kavos pupelės. Jos skiriasi savo skonio kokybėmis ir natomis, bet nei viena nėra blogesnė už kitą. Tiesiog skirtingos pupelių rūšys leidžia išgauti skirtingus poskonius.

„Tačiau reikėtų atsiminti, kad „Arabikos“ pupelės nelygu „Arabikos“ pupelėms. Nereikėtų apsigauti ir užrašu – „100 proc. „Arabika“, nes ji gali būti plauta, ženkliai brangesnė ir kokybiškesnė, o gali būti ir neplauta, žemos kokybės. Pavadinime skambės „Arabika“, bet realybėje gali būti du skirtingi produktai. Aukštos kokybės „Arabikos“ pupelės nebus pigios, tad nereikėtų tikėtis lengvai rasti gerų „Arabikos“ pupelių žema kaina. Tiesa, tikrai įmanoma. Galutinė kavos kaina yra pupelių, pakuotės, logistikos ir kitų veiksnių suvestinė, tad pasitaikyti gali ir išimčių“, – sako D. Špūrienė.

Bet jei kava tikrai pigi, pasak ekspertės, greičiausiai kavos pupelės nebus aukščiausios kokybės. Tiesa, skirtingi pirkėjai skirtingai supranta „skanios“ kavos sąvoką, tad svarbiausiai yra eksperimentuoti, ragauti ir atrasti sau tinkamą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją