Raseinių rajono savivaldybės administracijos parengties pareigūnas Albinas Stakauskas iš įvykio vietos Eltai teigė, kad ekologinė nelaimė įvyko pas vieną Ariogalos gyventoją.

„Nemažos talpos su dyzelinu buvo nenaudojamas ir, matyt, paveiktos korozijos pasidarė nesandarios, naftos produktai pradėjo pratekėti. Vėliau buvo pastebėta, kad jie teka į upelį, upelis į Dubysą. Gyventojai pranešė Aplinkos apsaugai, Aplinkos apsauga – mums kaip civilinėms pajėgoms. Iš Aplinkos apsaugos informaciją gavome ketvirtadienį ryte. Iš karto buvo imtasi priemonių, židinys lokalizuotas. Vėliau po savivaldybės posėdžio nuspręsta skelbti ekstremalią situaciją, nes užterštumo lygis buvo nemažas“, – paaiškino jis.

A. Stakauskas pabrėžė, kad šiuo metu, lyginant su tuo, kas buvo vakar ir užvakar, teršalų yra žymiai mažiau.

„Matyti tiktai pavienės dyzelino plėvelės. Nėra faunos ar floros žūties. Darbai daromi ir viskas bus likviduota. Situacija dabar yra stabili. Naujų teršalų neatiteka, yra tik pavienių židinukų, kuriuos naikiname su preparatais“, – patikino jis.

A. Stakauskas pabrėžė ir tai, kad kas ekstremalios situacijos kol kas atšaukti neplanuojama, nes stiprių liūčių metu per kanalizacijos sistemas teršalai ir vėl gali būti išplauti į aplinką.

„Požeminiuose tinkluose naftos produktų likučių, be abejo, dar yra. Juos stirpus lietus gali išplauti ir vėl nunešti upės link. Kol visko iki galo nesutvarkysime, ekstremalios situacijos atšaukti tikrai neplanuojame“, – teigė jis.

Specialistas akcentavo ir tai, kad gyventojai šiuo metu įspėjami nesimaudyti ten, kur žemupiu eina vanduo nuo židinio vietos. Žmonės raginami ir patys stebėti vandens kokybę.

„Iš karto įspėjome seniūnus, kad ten, kur yra maudyklos, būtų pakabinti informaciniai ženklai, jog maudytis dabar yra draudžiama. Galbūt sveikatai didelio poveikio nebūtų, bet maža kas. Stengiamės pasirūpinti gyventojų saugumu ir apsdrausti“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją