„Šiltasis metų sezonas – ypatingas laikas. Ne tik dėl to, kad mūsų kasdienybę uždarose patalpose keičia gamta, laikas sodybose, prie jūros ar ežerų. Dienai išilgėjus, į ją telpa daugiau laiko sau, šeimai ir draugams, kelionėms, kitiems hobiams. Visa tai neabejotinai keičia ir vartojimo įpročius, vykstant į gamtą dažnai prireikia perteklinių pakuočių, vienkartinių indų, kurie nebūtinai tinkamai išrūšiuojami“, – kalbėjo atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ įkurtos „Tvarumo akademijos“ vadovė Vilma Balčiauskaitė.

Vandenį ir kitus mėgstamus gėrimus gerkite iš nuosavos talpos

Lepinantis šiltu vasaros oru, svarbu gerti pakankamai skysčių. Nesvarbu, ką beveiktumėte, kur bekeliautumėte, visuomet su savimi turėkite vandens. Užuot pirkę vienkartinius plastikinius vandens butelius, rinkitės tuos, kuriuos naudoti galėsite ne kartą.

„Vienkartiniai vandens buteliukai tampa dažnesne atlieka vasarą. Tiesa, juos rūšiuoti gana paprasta – jie turėtų būti metami į plastiko konteinerį ir gali būti lengvai perdirbami“, – akcentavo V. Balčiauskaitė.

Perteklinių plastiko atliekų galima išvengti renkantis gertuves, kurių šiandien galima rasti įvairių, pritaikytų pagal individualius poreikius, patogių ir vandeniui, ir kitiems skysčiams.

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas Vilniuje

„Lygiai tas pats galioja ir kitoms vienkartinėms gėrimų talpoms: kavos, šaltos arbatos, sulčių puodeliams. Labai džiaugiamės, kad šiuo metu vis daugiau kavinių, restoranų ir kitų maitinimo įstaigų leidžia gėrimus susipilti į savo atsineštus puodelius ir gertuves. Jau dabar galime matyti, kad tai mažina į aplinką išmetamų atliekų kiekį, vis dėlto, atšilus orams gėrimams išsinešti skirtų puodelių kiekiai miesto šiukšliadėžėse šokteli radikaliai“, – dalinosi ekspertė.

Maistui pakuoti rinkitės daugkartinio naudojimo indus, popierių

Net ir trumpai užkandžio pertraukai vasarą dažnai renkamės suolelį lauke, ežero pakrantę ar pavėsį laukymėje. Tokiam sustojimui ruošdamiesi iš anksto, maistą ir užkandžius pakuokite į daugkartinio naudojimo indus ar pakuotes.

„Plastikiniai vienkartiniai indai, šiaudeliai šiuo metu naudojami vis rečiau, tačiau popieriniai indai, servetėlės vis dar sudaro itin didelę dalį atliekų, – sakė „Tvarumo akademijos“ vadovė. – Nepaisant to, kad popierius vis tiek laikomas geriau suyrančia medžiaga, raginame naudoti daugkartinio naudojimo indus. Niekas turbūt neprieštarautų ir dėl to, kad jie tiesiog patogesni“.

Alternatyva plastikiniams maišeliams ir maistinei plėvelei, į kuriuos iškyla gamtoje dažnai vyniojami arba dedami sumuštiniai, vaisiai, įvairūs birūs užkandžiai, gali tapti medžiaginės servetėlės, taip pat servetėlės su bičių vašku, stikliniai indai.

Perteklinių atliekų išvengsite ir tuo atveju, jei, pavyzdžiui, ledus ar kitus skanėstus gaminsite namuose.

„Ledų popierėliai kaip ir kitos įvairių desertų, šokoladinių batonėlių pakuotės dažnai nusėda prie populiarių pasivaikščiojimo takų esančiose šiukšliadėžėse, o problemos prasideda tada, kai juos išsklaido vėjas, laukiniai gyvūnai. Įvairių vasaros skanumynų pakuotės taip pat turėtų būti metamos į plastiko konteinerius“, – pabrėžė V. Balčiauskaitė.

Asociatyvioji nuotr.

Užuot pirkę atskirai į plastikines pakuotes supakuotus ledus, pasigaminkite jų namuose – šiuo metu parduotuvėse galima rasti specialių daugkartinio naudojimo formų, į kurias įpylę trintų šviežių vaisių ar jų sulčių, gausite sveikesnius, tikrai karštą vasaros dieną vėsinančius ledus.

Rinkitės vietoje užaugintą maistą, apsipirkite turgeliuose

Vasaros atostogos – metas aplankyti neregėtas vietas, išbandyti naujus skonius, atrasti nepažintas veiklas. Tegu siekis kur bebūtume ragauti vietoje užaugintas daržoves, vaisius, netoliese pagamintus patiekalus ir gėrimus tampa kiekvienos viešnagės svarbia dalimi.

„Taip ne tik geriau pažinsite vietos kultūrą ir papročius, bet ir būsite draugiškesni gamtai. Ne paslaptis, kad šiais laikais maisto produktai nukeliauja tūkstančius kilometrų, kad atsidurtų ant mūsų stalo. Tai didina aplinkos taršą, nes produktas turi būti ne tik atgabentas lėktuvais ar jūriniais konteineriais. Tam, kad Lietuvoje skanautume ispaniškos jautienos, ji turi būti tinkamai supakuota ir apdorota“, – kalbėjo bendrovės atstovė.

Todėl vasarą pasinaudokite galimybe ir produktų įsigykite vietos ūkininkų turguose, juos pakuokite į savo atsineštus daugkartinio naudojimo maišus ar kitas maisto produktų laikymui tinkamas dėžutes. Taip sumažinsite pakuočių atliekų, paremsite vietos augintojus ir gamintojus bei atrasite dar neragautų skonių.

Vis dėlto „Tvarumo akademijos“ vadovės teigimu, itin reikšminga problema vasarą tampa maisto ir maisto likučių atliekos. „Vasarą neretai suvalgome mažiau nei esame įpratę, daugiau maisto sugenda greičiau arba baimindamiesi, kad taip nutiko anksčiau nei tikėjomės, jį išmetame. Kartais ir su visomis pakuotėmis, sumaišę su kitomis atliekomis“, – sakė ji.

Vučirijos turgus Palerme, Italijoje

Siekiant to išvengti, reikėtų kruopščiai planuoti maistą, tinkamai jį laikyti, o į maisto likučius pažvelgti kūrybiškai. „Štai, bananų žievės, pamerktos vandenyje gali tapti puikia trąša jūsų kambariniams augalams arba sodui, nebetinkamą valgyti duoną itin mėgsta bijūnai. Jei turite galimybę, išbandykite kompostavimą namuose“, – patarimais dalijosi V. Balčiauskaitė.

Investuokite į tai, ką naudosite ilgus metus

Vasarai ir atostogoms dažnai ruošiamės visus metus. Per tą laiką nevengiame įsigyti įvairių daiktų, kuriuos žinome, panaudosime tik kartą. Kad poilsio laukimas netaptų našta ne tik piniginei, užuot pirkę vis naujus daiktus, rinkitės jų nuomą arba įsigykite padėvėtus.

„Prieš pirkdami naujus vasaros reikmenis, pavyzdžiui, maudymosi kostiumėlius, paplūdimio žaislus ar sporto įrangą, įvertinkite, ką jau turite, ir pažiūrėkite, ar galima ką nors padovanoti, pataisyti ar perdirbti. Taip sumažinsite nereikalingų pirkinių ir atliekų kiekį“, – kalbėjo „Tvarumo akademijos“ vadovė.

Kažko įsigeidę, leiskite sau pagalvoti bent per naktį, jeigu daikto reiks ir ryte, leiskite sau jį įsigyti. Ta pati taisyklė galioja ir renkant lauktuves svečioje šalyje, pasak „Ekonovus“ eksperto, rinkite tokias dovanas, kurios būtų naudojamos, praktiškos arba suvartojamos, visi trumpai džiuginantys niekučiai, tikėtina, tik rinks dulkes, o ilgainiui atsidurs šiukšlių dėžėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją