Padidino našumą

Skaičiuojama, kad su pusiau automatine rūšiavimo linija rūšiavimo našumas padidės du kartus, atsiras galimybė išrūšiuoti ir pakartotinai panaudoti tas atliekas, kurių vien pasitelkus rankų darbą atskirti nuo priemaišų buvo neįmanoma.

„Naudojant naująją rūšiavimo liniją planuojama pasiekti dvigubai didesnį našumą. Tai reikšmingai pagerins darbo greitį ir kokybę, padidins išrūšiuojamų atliekų kiekį“, – teigė „Ecoservice“ Gamybos padalinio vadovas Mindaugas Šeštokas.

„Ecoservice“

„Atsižvelgdami į didėjantį statybinių atliekų kiekį ir poreikį užtikrinti jų pakartotinį panaudojimą, „Eco Baltia“ įmonėse kryptingai plėtojame statybinių atliekų rūšiavimo galimybes ir naujus technologinius sprendimus. „Ecoservice“ pabaigė statybinių atliekų rūšiavimo aikštelės modernizavimo projektą – įdiegta nauja efektyvesnė įranga, kuri padvigubins įmonės statybinių atliekų rūšiavimo pajėgumus. Latvijoje „Eco Baltia vide“ plėtoja visiškai naują statybinių atliekų rūšiavimo zoną Pierygoje, kad galėtume Latvijos klientams pasiūlyti tvaresnes statybinių atliekų tvarkymo paslaugas“, – sako „Eco Baltia“ aplinkos tvarkymo sektoriaus vadovas Jānis Aizbalts.

Naujoji linija buvo sukurta Lietuvoje atsižvelgus į gerąsias praktikas Skandinavijos šalyse, Jungtinėje Karalystėje bei kitose Baltijos šalyse, tačiau adaptuota pagal vietos poreikius. Naudojant liniją galima rūšiuoti visas statybų ir griovimo darbų atliekas: betoną, smėlį, žvyrą, įvairias plėveles, kartoną, plyteles, metalo, medžio atliekas, varžtus, gipsą ir kitas. Pusė rūšiavimo darbo atliekama automatiškai, kitai daliai reikalingos žmogaus rankos – tokiu principu veikia visos statybinių atliekų rūšiavimui skirtos linijos.

Sumažino išteklių eikvojimą

Diegiant modernią rūšiavimo įrangą siekiama priartėti prie žiedinės ekonomikos principų – sumažinti išteklių eikvojimą ir užtikrinti, kad kuo daugiau medžiagų grįžtų į rinką pakartotiniam panaudojimui. Įprastai apie 30–40 proc. statybinių ir griovimo atliekų būdavo deginamos taip išgaunant energiją, tačiau atnaujinus įrangą deginama atliekų dalis sumažės iki 18 proc.

„Ecoservice“

„Siekiame, kad atliekos būtų naudojamos kiek galima efektyviau. Iki šiol nemažą dalį statybinių ir griovimo atliekų tekdavo deginti. Reikšmingai padidinę pakartotinai panaudojamų atliekų dalį užtikriname, kad mūsų gyvenamoji aplinka išliktų švaresnė ir sveikesnė. Iki šiol būdavo pakartotinai panaudojama apie 60–70 proc. statybinių atliekų, o naujoji linija leis pasiekti net 82 proc. Tai reikšmingas pokytis judant žiedinės ekonomikos link“, – komentavo M. Šeštokas.

Jis patikslino, kad naujojoje rūšiavimo linijoje statybinės ir griovimo atliekos skirstomos į 13 skirtingų kategorijų. Iš šių atliekų išrūšiuota neužteršta skalda ir žvyras gali būti naudojami tiesiant kelius ir šaligatvius, taip pat klojant automobilių stovėjimo aikšteles. Atskirta mediena susmulkinama ir naudojama kaip antrinė žaliava baldų plokščių gamybai – tai vienas iš pagrindinių būdų pakartotinai panaudoti medieną. Plokštėms gaminti tinkama nedažyta ir nelakuota mediena, dažniausiai paimama iš baldų vidinių dalių. Plokštėms netinkama medienai naudojama biokurui, išrūšiuotas metalas, plastikas, popierius ir įvairios plėvelės perdirbamos į naujus gaminius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)