„Šiuolaikinis jaunimas – pažangus, imlus informacijai ir greitai besimokantis. Deja, ne visos jam perduodamos žinios apie finansus būna teisingos, nes ilgai tabu buvusi ši tema vis dar apaugusi klaidingomis nuostatomis, ir nebūtinai tėvai moka šeimos pinigus tvarkyti teisingai. Žinoma, mokytis finansinio raštingumo vertinga bet kuriame amžiuje, tačiau jaunystėje įgytos žinios padeda kurti ilgalaikę naudą. Jaunas žmogus savo finansus valdyti pradeda jau tą dieną, kai gauna pirmuosius kišenpinigius iš tėvų. Tad ir mokytis bei klysti verčiau dar leidžiant kišenpinigius ar stipendiją, o ne atlyginimą, kai klaidos gali kainuoti daugiau“, – sako Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Kovo 20–26 dienomis vyksianti Pasaulinė pinigų savaitė taps patogia galimybe jaunuoliams įgyti praktinių žinių, kurios leis savarankiškai ir efektyviai tvarkyti savo finansus. Į pirmą kartą šia proga organizuojamą nuotolinį renginį kviečiami visi – ir jauni moksleiviai, ir netrukus baigsiantys mokyklą, ir besirenkantys profesiją, ir jau tolesniu gyvenimo keliu žengiantys jauni žmonės. SEB banko specialistai, finansų ekspertai ir žinomi žmonės pasidalys savo žiniomis ir praktika, kaip racionaliai paskirstyti savo pinigus, taupyti ir planuoti biudžetą.

Projekto „Raising free kids“ ir knygos „Apie pinigus su vaikais“ autorė Lina Banytė-Surplienė kvies jaunimą atkreipti dėmesį į mitus apie vaikų finansinį ugdymą ir tai, kad ne visais atvejais net ir tėvų supratimas apie pinigus yra teisingas. Ji pasidalys patarimais, kaip vaikams ir tėvams tokiais atvejais siekti kompromiso ir jaunuoliams įgyti daugiau galimybių savo finansus valdyti patiems.

Kartu su SEB banko ekspertais Ramūnu Bičiulaičiu ir Arūnu Badaru L. Banytė-Surplienė taip pat aptars, kada ir kaip reikėtų kalbėti apie pinigus, mat, išmokus apie juos šnekėtis, lengviau išmokti juos ir valdyti. S. Strockytė-Varnė pasidalys aiškiais ir konkrečiais patarimais, kaip planuoti savo finansus, kad ne pinigai diktuotų pasirinkimus gyvenime.

Praktinių pavyzdžių, kaip taupyti, kaip racionaliai leisti ir kaip stebėti savo finansus renginyje bus galima išgirsti ir iš socialinių tinklų turinio kūrėjos Simonos Cymbaliukaitės bei Kasparo Vildžiūno, SEB ambasadorių programos moksleiviams dalyvio. Šiais laikais ypač aktualiam tapus finansinių sukčių pavojui, kaip apsisaugoti nuo jų, patars Miroslava Kryštul, Lietuvos banko Mokėjimo paslaugų priežiūros skyriaus vyresnioji teisininkė.

Renginio žiūrovų taip pat lauks M. Bartuševičiaus ir M. Katlerio diskusija su asmeninių finansų eksperte S. Strockyte-Varne apie finansų tvarkymo mitus, žalingus įpročius ir praktines idėjas, kaip juos keisti.

Renginys kovo 21 d. nuo 13 iki 16 val. bus transliuojamas „Facebook“, „LinkedIn“, „YouTube“ platformose ir „Delfi.lt“. Renginio programą galima rasti čia.

Agnė Danaitė, SEB banko komunikacijos ir rinkodaros projektų vadovė, mob. +370 659 79912, agne.danaite@seb.lt.

_____________________________________________________________________________________________

SEB yra pirmaujanti Šiaurės šalių finansinių paslaugų grupė. Esame įsitikinę, kad versliai mąstantys žmonės ir inovatyvios įmonės yra itin svarbūs kuriant geresnį pasaulį. Esame tam, kad ir gerais, ir blogais laikais jiems padėtume įgyvendinti jų siekius ir prisidėtume prie jų sėkmės. Švedijoje ir Baltijos šalyse SEB konsultuoja klientus finansų klausimais ir teikia jiems universalias finansines paslaugas. SEB grupei priklausančių bankų Danijoje, Suomijoje, Norvegijoje ir Vokietijoje pagrindinės veiklos sritys yra verslo ir investicinės bankininkystės paslaugos verslo klientams ir institucijoms. SEB padaliniai veikia 20 pasaulio šalių. SEB grupėje dirba apie 15 tūkst. darbuotojų. Išsamiau apie SEB skaitykite www.sebgroup.com.