Aliaskos čiabuvių grupės, kurios norėjo, kad projektas būtų įgyvendintas dėl darbo vietų ir pajamų, kurias jis atneštų į regioną, dėkojo JAV prezidentui Bidenui už palaikymą.

„Pagaliau mums pavyko, „Willow“ pagaliau vėl patvirtintas, ir mes tiesiogine prasme jaučiame, kaip dėl to šviesėja Aliaskos ateitis. Dabar galėsime sukurti tūkstančius naujų darbo vietų, gauti milijardus dolerių naujų pajamų ir pagerinti gyvenimo kokybę Šiaurės šlaite ir visoje mūsų valstijoje“, – spaudos konferencijoje sakė Aliaskos senatorė respublikonė Lisa Murkowski.

„Willow“ projektas – tai nauja galimybė užtikrinti gyvybingą mūsų bendruomenių ateitį, sukurti ekonominį stabilumą iš kartos į kartą ir skatinti mūsų savarankiškumą“, – sakė Nagrukas Harcharekas, advokatų grupės „Voice of the Arctic Iñupiat“ prezidentas.

Žvalgomųjų gręžinių stovykla siūlomoje „Willow“ projekto vietoje Aliaskos šiauriniame šlaite

Nors projektas buvo teigiamai sutiktas Aliaskos valdžios, aplinkosaugos aktyvistai valstijoje ir visoje šalyje itin nusivylė Bideno sprendimu ir teigė, kad projektas pakenks ambicingiems prezidento klimato tikslams ir kels pavojų sveikatai bei aplinkai.

„Klimato krizės progresas jau per tolimas, kad patvirtintume didžiulius naftos ir dujų projektus, kurie tiesiogiai kenkia naujai bei švariai ekonomikai, kurią Bideno administracija įsipareigojo skatinti. Mes žinome, kad prezidentas supranta egzistencinę klimato grėsmę, tačiau jis tvirtina projektą, kuris žlugdo jo paties klimato tikslus“, – CNN sakė „Earthjustice“ prezidentė Abigail Dillen.

Stengtasi atsižvelgti į aplinkosaugą

Pastarosiomis savaitėmis J. Bideno administracija svarstė galimybę sumažinti patvirtintų gręžimo aikštelių skaičių iš trijų suplanuotų iki dviejų ir sustiprinti gamtos apsaugos priemones. Tokiu atveju bendrovė būtų galėjusi išgręžti apie 70 proc. iš pradžių planuoto naftos kiekio, pabrėžiama CNN.

Protestas prie Baltųjų rūmų

Galiausiai buvo nuspręsta, kad su dviem gręžimo aikštelėmis projektas būtų ekonomiškai neperspektyvus ir galutinė projekto apimtis bus 68 000 akrų mažesnė nei iš pradžių siekė „ConocoPhillips“.

ELTA primena, kad teritorijoje, kurioje planuojama įgyvendinti projektą, yra iki 600 mln. barelių naftos. Valstybės atliktais skaičiavimais, įgyvendinant projektą per metus būtų išmetama 9,2 bln. kilogramų šiltnamio efektą sukeliančių dujų – tiek pat, kiek išmeta 2 mln. automobilių su vidaus degimo varikliais. „Willow“ projektas, aplinkosaugininkų pramintas „anglies bomba“, sulaukė didelio pasipriešinimo internete. Baltieji rūmai gavo virš milijono protesto prieš pasiūlymą laiškų, svetainėje change.org sukurta ir beveik 3 mln. žmonių pasirašyta peticija.