Gyventojų siekiai įsikurti tvariuose namuose pastebimai ūgtelėjo antroje praėjusių metų pusėje. Palyginti su rugsėju, spalį ir lapkritį sudarytų žaliųjų būsto paskolų skaičius išaugo kone dvigubai. Jeigu 2021 metų pabaigoje, tik pradėjus teikti žaliuosius būsto kreditus, tokios būsto paskolos sudarė 1 proc. visų banko suteiktų būsto paskolų, tai praėjusių metų gruodį ši dalis jau viršijo trečdalį ir buvo 35 proc. suteiktų būsto paskolų.

„Panašu, kad žalioji Lietuvos būsto sektoriaus transformacija įsibėgėja, ir šalies gyventojai noriai ieško galimybių gyventi tvariau. Augančius žaliųjų būsto paskolų skaičius lemia ir tai, kad nekilnojamojo turto vystytojai ėmė siūlyti daugiau šio būsto kriterijus atitinkančių projektų, padidėjo tokio būsto pasiūla, kuri, tikėtina, augs ir toliau. Kitas svarbus veiksnys, skatinantis gyventojus domėtis žaliuoju būstu ir sprendimais energiniam efektyvumui didinti, yra pernai sparčiai brangę energijos ištekliai“, – komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad vidutinės SEB banko pernai suteiktos būsto paskolos vertė buvo 92 tūkst. eurų. Žaliesiems namams gyventojai skolinosi perpus daugiau – vidutiniškai apie 137 tūkst. eurų.

„Tokį skirtumą daugiausiai lemia tai, kad, nors pasiūla didėjo, šalies nekilnojamojo turto rinkai vis dar būdinga palyginti nedidelė žaliojo būsto pasiūla. Tokius kriterijus atitinkantį būstą žmonėms dažniausiai tenka patiems statytis, ir daugumą finansuojamų projektų sudaro individualūs namai. Tiesa, padėtis pastebimai keitėsi: jeigu praėjusių metų pradžioje vyravo individualių žaliųjų namų statyba, bet antroje metų pusėje vystytojai pasiūlė ir žaliųjų daugiabučių projektų, kurių toliau gausės šiemet“, – teigia E. Dovbyšienė.

Didžiausios vartojimo paskolos (vidutiniškai 8,5 tūkst. eurų) pernai irgi buvo teikiamos būsto energiniam naudingumui gerinti – saulės elektrinei ar nutolusiai saulės elektrinės daliai, šilumos siurbliui, geoterminio šildymo sistemai įsigyti.

Palyginti su 2021 metais, bendras vidutinės SEB banko suteiktos būsto paskolos vertė pernai buvo penktadaliu (daugiau negu 21 proc.) didesnė. Vidutinė vartojimo kreditų vertė buvo 5,8 tūkst. eurų – beveik 9 proc. didesnė negu užpernai.

Kaip ir ankstesniais metais, dažniausiai gyventojai ėmė vartojimo kreditus namams atnaujinti ir baldams įsigyti. Populiari kredito paskirtis buvo ir automobilio pirkimas, sveikatos priežiūra, kelionės.