Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, pagal mirtingumą dėl traumų Europos Sąjungoje tebepirmauja Lietuva ir Latvija. Nelaimingi atsitikimai buityje, darbe, kelyje į darbą ar iš darbo sudaro kone dešimtadalį visų laikinojo nedarbingumo atvejų. Stebimas spartus kojų, klubų, kaklo ir krūtinės ląstos sužalojimų skaičiaus augimas.

Draudimo bendrovės BTA Asmens draudimo rizikų vertintojas Andrius Žilėnas atkreipia dėmesį, kad didžioji dalis traumų įvyksta buityje – namuose žmonės jaučiasi laisvai, todėl ne visada yra linkę saugotis, o dalies traumų neišvengia net atsargiausi.

„Pagal mūsų turimą statistiką, asmens draudimas praverčia bet kuriam asmeniui, kuris bent kažkiek juda. Juo pirmiausia verta pasirūpinti tiems, kurie turi finansinių ir kitokių įsipareigojimų – būsto paskolą, nepilnamečių vaikų. Nelaimės atveju, neturint finansinės pagalvės, reikėtų galvoti ne vien apie reabilitaciją, bet ir apie finansus“, – pastebi A. Žilėnas.

Apima daugybę rizikų

Tarp visų siūlomų BTA paslaugų, sako A. Žilėnas, asmens draudimas yra populiariausiųjų trejetuke – pozicijomis dalijasi tik su turto ir transporto draudimais.

Asmens draudimas dengia daug nelaimingų atsitikimų rizikų: traumų, netekto darbingumo ir net mirties – pastaruoju atveju draudimo išmoka atitenka mirusiojo artimiesiems. Dažniausiai draudimo išmokos BTA klientams pervedamos išlikus randams po minkštųjų audinių sužalojimo, lūžus galūnėms, patempus raiščius.

Traumų pobūdis, pasak asmens draudimo rizikų vertintojo, dažnai priklauso ir nuo amžiaus.

Asmens draudimas taip pat gali apimti daugiau rizikų, pavyzdžiui, kritines ligas (miokardo infarktą, insultą, onkologines ligas), susirgimus (apendicitą, erkinį encefalitą, Laimo ligą) ir kitas ligas.

„Šis draudimas gali apimti ir asmens civilinę atsakomybę. Tokiu atveju, kai asmens draudimą turintis klientas netyčia apgadina svetimą turtą ar sužaloja žmogų, pavyzdžiui, važiuodamas dviračiu atsitrenkia į pėsčiąjį, draudimo kompanija kompensuoja kito asmens turtui ar sveikatai padarytą žalą“, – sako A. Žilėnas.

Piniginė pagalvė finansinių duobių atveju

Kiekvienas nelaimingas įvykis yra nemalonus. Asmens draudimas, pasak jo, nelaimės atveju pirmiausia amortizuoja staigias finansines duobes. Neturint nei jo, nei santaupų, nelaimingi atsitikimai gali kaip reikiant pabloginti šeimos ūkio gyvenimo kokybę ir klampinti į įsiskolinimus.

„Kai vienas iš sutuoktinių uždirba didesnes pajamas ir išlaiko šeimą, tačiau nelaimingo atsitikimo metu miršta, šeimai gali tekti staigiai ieškoti plano B, C, gal net ir D. Asmens draudimas neretai tampa visus šiuos planus padengiančia pinigine pagalve“, – kone didžiausią asmens draudimo privalumą įžvelgia A. Žilėnas.

Pasak BTA Asmens draudimo rizikų vertintojo, tikra sėkme galima laikyti tuos atvejus, kai klientas, padedamas draudimo eksperto, pasirenka tinkamas draudimo sumas, o susižalojęs, gauna traumos pobūdį atitinkančią draudimo išmoką – kad kritus ar kitaip susižeidus būtų pakankamai pinigų ramiai sveikti namuose.