Kiaulių maiste – plastikas

2021 m. fermos, veikiančios JAV, Šiaurės Karolinoje, darbuotojas Emmanuelis Moore'as socialiniame tinkle „TikTok“ paskelbė keletą vaizdo įrašų, kuriuose parodė, kaip plastiko atliekomis užteršiami kiaulių pašarai, rašo „Euronews“.

Jie peržiūrėti dešimtis milijonų kartų. Vyras teigia, kad po šių vaizdo įrašų paviešinimo jis buvo atleistas iš darbo.

Įrašuose E. Moore'as rodo, kaip pašaras kiaulėms ruošiamas kartu su plastiko pakuotėmis. Žiūrimiausio vaizdo įrašo, kuris surinko 23,5 mln. peržiūrų, pavadinimas skambėjo taip: „Šiandien mane atleido už tiesos skleidimą“, rašo „The Fayetteville Observer“.

Bendrovės „Smithfield Foods“, apie kurią ir buvo socialiniame tinkle paviešinti įrašai, atstovai sakė, kad darbuotojų sprendimų nekomentuos, tačiau įmonė, kurios būstinė yra Virdžinijoje ir kuri priklauso Kinijos korporacijai „WH Group“, dalį pašarų gamina iš duonos ir kepinių, kurie dažnai atkeliauja suvynioti į plastiką.

Vis dėlto „Smithfield“ atstovai tvirtina, kad jų gamybos procese šis plastikas iš galutinio pašaro tinkamai pašalinamas.

„Turime specializuotą įrangą, kuri šalina plastiką ir kitas pakuotes iš kepinių, – sakė „Smithfield Foods“ korporatyvinių reikalų viceprezidentas Džimas Monro ir pavadino E. Moore'o paskleistą informaciją klaidinančia.

Pasak Pensilvanijos valstijos universiteto mokslininkų, didžioji dalis pašarų gaunama iš ūkyje auginamų grūdų, kukurūzų ir sojų. Tačiau, priklausomai nuo ekonominių galimybių, pašarų gamintojai taip pat naudoja perdirbtas medžiagas, pavyzdžiui, restoranų maisto atliekas, perdirbtus mažmeninės prekybos maisto produktus ir net šiukšles.

Šiaurės Karolina yra viena iš 27 valstijų JAV, kuri leidžia įmonėms šerti kiaules šiukšlėmis pagal Kiaulių sveikatos apsaugos įstatymą. Pagal jį atliekos, prieš kiaulėms jas suėdant, 30 minučių turi būti kaitinamos maždaug 100 laipsnių temperatūroje, kad žūtų visos pavojingos bakterijos ir virusai.

Mikroplastiko rasta gyvūnų kraujyje, mėsoje ir piene

Europoje – situacija kitokia, čia gyvūnų mitybos reglamentu 767/2009 draudžiama pridėti pakuočių ir jų dalių, gautų naudojant maisto pramonės produktus, į gyvulių pašarus.

Vis dėlto naujo Nyderlanduose atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad mikroplastiko rasta ne tik gyvūnams šerti naudojamuose pašaruose, bet ir jų kraujyje, mėsoje bei piene.

Kovo mėnesį Laisvojo Amsterdmo universiteto (Vrije Universiteit Amsterdam – VUA) mokslininkai pirmą kartą pranešė apie mikroplastiką žmonių kraujyje, todėl jie siekdami įvertinti, ar šių mikroskopinių plastiko dalelių yra ūkiuose auginamuose gyvūnuose, mėsoje ir piene, atliko dar vieną tyrimą ir ištyrė gyvūninės kilmės produktus, praneša „The Guardian“.

VUA mokslininkai mikroplastiko dalelių rado trijuose ketvirtadaliuose tirtų mėsos ir pieno produktų bei kiekviename tyrimo metu paimtame kraujo mėginyje.

Jie išsiaiškino, kad užteršti buvo septyni iš aštuonių jautienos ir penki iš aštuonių kiaulienos mėginių.

Taip pat tirtas pienas. Į 25 pieno mėginius buvo įtrauktas pienas iš prekybos centrų kartoninių pakuočių, ūkiuose esančių pieno talpyklų ir rankomis melžiamų karvių pienas. Aštuoniolikoje mėginių, įskaitant bent po vieną kiekvienos rūšies mėginį, rasta mikroplastiko.

Mokslininkai taip pat ištyrė 12 karvių ir 12 kiaulių kraujo mėginių ir visuose juose rado mikroplastiko, įskaitant polietileną ir polistireną.

Daugiausia užteršiama per pašarus

Mikroplastiko taip pat rasta visuose tirtuose gyvūnų granuliuotų pašarų mėginiuose. Amsterdamo mokslininkų grupė mano, kad mikroplastikas, esantis pašarų granulėse, yra vienas iš kelių, kuriuo plastiko dalelės patenka į gyvūnų organizmus. Kiti galimi keliai – vanduo, kurį jie geria, ir oras, kuriuo kvėpuoja.

Organizacijos „Plastic Soup Foundation“, kurios užsakymu ir buvo atliktas VUA tyrimas, direktorė Maria Westerbos sako, kad tyrimo rezultatai kelia rimtą susirūpinimą dėl maisto grandinės užterštumo mikroplastiku.

„Atrodo, kad bent jau dalis maisto produktų, taip pat ir iš prekybos centrų, yra perdirbami į gyvulių pašarus su visomis pakuotėmis. Tai kenkia ne tik gyvūnų gerovei, bet galbūt ir mums patiems. Greičiausiai beveik kiekviename kepsnyje ir mėsainyje yra mažų plastiko gabalėlių“, – M. Westerbos įžvalgos pateikiamos organizacijos „Plastic Soup Foundation“ interneto svetainėje.

Kitose šalyse ūkinių gyvūnų ir mėsos tyrimai dar neatlikti, tačiau 2021 m. buvo pranešta apie mikroplastikus supirktame piene Šveicarijoje ir ūkininkų piene Prancūzijoje

Poveikis sveikatai

Kraujyje aptiktos mikroplastiko dalelės rodo, kad jos gali keliauti po organizmą ir patekti į organus.

Mokslininkai yra susirūpinę, nes jau yra žinoma, kad mikroplastikas pažeidžia žmogaus kūno ląsteles, jis taip pat kenkia kai kuriems laukiniams gyvūnams.

Mikroplastikas

Neseniai atliktame tyrime nustatyta, kad mikroplastikas gali prisitvirtinti prie raudonųjų kraujo kūnelių išorinių membranų ir apriboti jų gebėjimą pernešti deguonį. Dalelių taip pat rasta nėščių moterų placentoje, o nėščiose žiurkėse jos per plaučius greitai pateko į vaisiaus širdį, smegenis ir kitus organus, rašo „The Guardian“.

Vis dėl to tyrėjai vis dar nėra iki galo išsiaiškinę, kas vyksta žmogaus organizme, kai į jį patenka mikroplastiko dalelės, ar jos ten ir lieka, ar gali patekti į tam tikrus organus, pavyzdžiui, įveikti kraujo ir smegenų barjerą, ar žmogaus organizme aptinkami kiekiai yra užtektini, kad sukeltų ligas ar sveikatos negalavimus. Kad būtų galima atsakyti į prieš tai įvardytus klausimus, mokslininkai pabrėžia svarbą skubiai finansuoti tolesnius su mikroplastiko tarša susijusius tyrimus.

Europoje pakuočių likučių pašaruose neturėtų būti

Tyrimą VUA užsakiusio fondo „Plastic Soup Foundation“ atstovė M. Westerbos sakė: „Nenuostabu, kad daugumoje ištirtų mėsos ir pieno produktų buvo mikroplastiko. Norint apsaugoti gyvulių ir žmonių sveikatą, mums skubiai reikia atsikratyti plastiko, esančio gyvūnų pašaruose.“

„Šis tyrimas turėtų tapti paskata toliau tirti visą poveikio mastą ir bet kokią riziką, kuri gali būti su juo susijusi“, – sakė VUA daktarė Heather Leslie.

Kiaulių ferma

Pasak organizacijos „Plastic Soup Foundation“, Europos gyvūnų mitybos reglamentu 767/2009 draudžiama pridėti pakuočių ir pakuočių dalių, gautų naudojant maisto pramonės produktus, į gyvulių pašarus.

Vis dėlto Nyderlandų maisto ir vartojimo produktų saugos tarnyba (NVWA) šiokią tokią taršą leidžia – toleruojama mažesnė nei 0,15 proc. tarša.

„Plastic Soup Foundation“ vadovė M. Westerbos neslepia, kad tai kelia nerimą ir teigia: „Ar pakankamai užtikrinamas teisės aktų vykdymas? Ir kaip tai reglamentuojama kitose ES šalyse? Mes norime, kad Europos lygmeniu būtų laikomasi „nulinės tolerancijos“ politikos be jokių išimčių“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją