Banko atstovas pasakoja, kad startuolių paieška ir jų skatinimas šįkart palietė itin aktualią temą, o norinčiųjų pristatyti savo gaminius startuolių paraiškos aiškiai parodė, kad tvarių idėjų kūrėjams tikrai netrūksta.

„Viena iš „Rockit“ centro strateginių krypčių yra Tvarios inovacijos. Mes stengiamės būti traukos centru, kuris pritraukia tiek vyriausybines organizacijas, tiek verslus, tiek startuolius ir investuotojus, – paaiškina „Swedbank“ Startuolių partnerystės vadovas Donatas Šumyla. – Tvarių inovacijų programa prasidėjo prieš tris mėnesius. Norėjome pasitikrinti, kiek Lietuvoje yra startuolių, kurie kuria ar vysto tvarias inovacijas ir tvarius sprendimus. Tai buvo pirmasis kartas, tad nežinojome, ko tikėtis, kaip pavyks. Buvome užsibrėžią surasti dešimt startuolių. Labai apsidžiaugėme, kai gavome trisdešimt aplikacijų ir iš jų atrinkome šešiolika“.

Pašnekovas sako, kad savotiškas startuolių pasiruošimas buvo patikrintas maždaug prieš mėnesį ir buvo atrinkta dešimt stipriausiai pasiruošusių startuolių, kurie antradienį, balandžio 25 dieną savo idėjas jau bandys įgyvendinti su verslo atstovais.

LOGIN konferencijoje bus galima susipažinti su startuoliais ir jų projektais. D. Šumyla sako, kad dr prieš pasidedant programai jie puikiai žinojo, kad tvarumas yra būtent ta tema, kuri aktuali visiems.

„Tvarumas yra ta tema, apie kurią šneka visi: matydavome, kad kažkas kuria daugkartines pakuotes, ar yra kažkokie programinės įrangos sprendimai – žinojome, kad kažkas vyksta. Bet kai pradėjome gauti aplikacijas supratome, kad tas startuolių spektras yra iš įvairiausių verslo sričių, pradedant nekilnojamu turtu, kur startuoliai skaičiuoja pastatų energinį efektyvumą, padeda su ESG (aplinkosaugos, socialinė ir įmonių valdymo) dalykais, turime daugkartines pakuotes siūlančių startuolių. Turime ir pažengusių startuolių, kurie jau eina į pasaulines rinkas, turi partnerių Indijoje, Australijoje“, – dalijasi D. Šumyla.
Kristina Ciparytė, Donatas Šumyla

Vienas pažangiausių startuolių, anot pašnekovo, yra „Viezo“, kuris sukūrė ir jau patentavo technologiją, leidžiančią laiku įspėti apie galima geležinkelio gedimą, pažeidimus, ir taip apsaugoti traukinio vagonus. Pritaikius tam tikras vibracijas, ši įspūdinga technologija, tarnauja apie 12 metų – nereikia krauti baterijų, ji pasikrauna pati.
„Taip sutaupoma baterijų, nereikia krauti, nereikia eiti žmonėms tikrinti bėgių. Galima stebėti visą geležinkelio liniją ir imtis veiksmų, tada, kai reikia, o ne kaip iki šiol tikrino žmonės, kurie eidavo tikrinti kas kažkiek laiko“, – apie tvarų ir išties vertingą startuolio kūrinį pasakoja pašnekovas.

Kas bus tas naujasis „Vienaragis“, D. Šumyla, galima nujausti, tačiau startuolių rinka labai konkurencinga, tad kol kas numanomi trys galimi stiprūs nauji rinkos žaidėjai, tačiau apie prognozes kol pas pašnekovas neskuba dalytis.

Be to, naujieji startuoliai, anot banko atstovo, dar gana ankstyvoje stadijoje. Be to, kelis kertus nudegę investuotojai atsargiau renkasi, kur investuoti.
Donatas Šumyla

„Startuoliai turi siekti, ieškoti ir tikėtis, kad į juos bus investuota. Startuoliai pristatys savo idėjas, o renginio metu komisija juos įvertins ir išrinks tris nugalėtojus, kurie gaus apdovanojimus ir pateiks į kitą turą. Kitas etapas bus rudenį, tuomet mes atitinkamiems startuoliams rasime verslą, kur jie galės pasitikrinti savo sprendimą realioje verslo aplinkoje“, – sako D. Šumyla.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją