Tai reiškia dramatiškus pokyčius ne tik Wall Street’e, bet ir visame pasaulyje - turėsime iš naujo išmokti, ką reiškia sėkmingai veikianti įmonė - tokia, kuri yra vertinama investuotojų, su kuria nori dirbti klientai, kurią renkasi darbuotojai.

Apie tai, kaip didėjantis ESG investicijų vaidmuo keičia pasaulį kuriame gyvename, šių metų inovacijų ir progreso festivalyje „LOGIN 2021” kalbės komunikacijos agentūros „Adverum“ vyr. partnerė Ieva Naujalytė, drauge su investuotojų komunikacijos konsultantu Michael Diegelmann. LOGIN žiūrovams jie papasakos apie tai, ką vertina šiuolaikiniai investuotojai, ir kodėl taikyti ESG kriterijus savo veikloje yra naudinga tiek biržoje kotiruojamoms bendrovėms, tiek privačioms įmonėms.

„Kai kalbame apie ESG - visų pirma turime galvoje investuotojų terminą, kuris reiškia aplinkos, socialinius ir įmonės valdymo kriterijus ir yra įmonės veiklos standartų rinkinys, kurį socialiai sąmoningi investuotojai naudoja tikrindami galimas investicijas”, - sako I. Naujalytė.

Ieva Naujalytė

Šiuolaikiniai investuotojai, spręsdami, ar verta investuoti į įmonę, be finansinių kriterijų verslą vertina ir pagal ESG kriterijus:
aplinkos apsaugos: svarsto, kaip įmonės veikla veikia gamtą, kiek prisideda prie jos išsaugojimo; socialinius: tiria, kaip įmonė valdo santykius su darbuotojais, tiekėjais, klientais ir bendruomene, kaip prisideda prie jų gerovės; valdymo: nagrinėja, ar įmonė valdoma tvariai, ar užtikrinama lyčių lygybė valdyboje ir pan.

„Investuotojams, ypač jaunosios kartos, vis labiau rūpi, kad jų pinigai ne tik neštų finansinę grąžą, bet ir darytų gera. Pirkėjams taip pat vis labiau rūpi, kad daiktas kurie jį įsigyja, būtų užaugintas, pagamintas, atvežtas, supakuotas ir parduotas rūpinantis gamta, visuomene ir tvariai valdant visą vertės grandinę, - sako I. Naujalytė, - Taigi, norint tapti rinkos lyderiu ar dirbti su aukščiausio lygio žaidėjais, nesidomėti ir nepradėti taikyti ESG kriterijų greitai bus ne tik neprotinga, bet ir nuostolinga“.

Michael Diegelmann teigimu, verslus imtis ESG kriterijų diegimo savo veikloje skatina ne tiek galimybė daryti pasaulį geresniu, kiek finansinė grąža:

“Įmonėms rūpi jų akcijų vertė, kuri tiesiogiai susijusi su tuo, kaip gerai ar blogai investuotojai vertina organizacijos galimybes veikti dabar ir ateityje. Be to, vis daugiau šalių siekia teisiškai sureguliuoti ir skatinti įmonių atskaitomybę pagal ESG kriterijus, o geri ESG rezultatai atveria duris į naujus finansinius instrumentus - žaliąsias paskolas ir obligacijas“.

I. Naujalytė pabrėžia, kad spaudimas verslui būti tvariu pastaruoju metu tik auga, ir įmonėms, kurios veikia pagal ESG kriterijus bei kaupia gerąją praktiką, šios žinios tampa didžiule pridėtine verte. Augantis investuotojų ir klientų sąmoningumas ir noras ne tik sulaukti finansinės grąžos, bet ir padėti pasauliui, turi įtakos visai įmonės tiekimo grandinei.

Tai reiškia, kad tos bendrovės, kurioms iš tiesų rūpi aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir gerosios valdysenos klausimai, ir kurios teikia socialinės atsakomybės ataskaitas, įgyja ryškų konkurencinį pranašumą.
Daugiau apie tai, kaip tapti matomais atsakingiems investuotojams - gegužės 26 d., trečiadienį, 17.30 val. Visą Login pranešimų tvarkaraštį galite rasti čia: https://login.lt/agenda/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)