Kapsulės veikimo principas ir psichologės kirtis: tai – nužmogėjimo simbolis

Iš pažiūros aparatas gali priminti modernų gultą ar soliariumą, bet tai – 3D spausdintuvu atspausdinta „Sarco“ kapsulė, galinti palydėti žmogų į kelionę, iš kurios nebegrįžtama. Kapsulės veikimo principas – staigiai mažėjantis deguonies lygis, kartu išlaikant žemą CO2 lygį. Tai panašu į momentą, kuomet lėktuve sumažėja slėgis:

„Žmogus atsiguls, jam bus užduota daug klausimų, o atsakęs jis gali savo laiku paspausti kapsulės viduje esantį mygtuką, įjungiantį mechanizmą. Įranga užtvindys vidų azotu, sumažindama deguonies lygį nuo 21 iki 1 procento per maždaug 30 sekundžių“, – apie savo išradimo veikimo principą pasakoja šių metų LOGIN pranešėjas A. Nitschke, anot kurio, aplinkoje, kur deguonies yra mažiau nei 1 proc., po sąmonės praradimo mirtis įvyktų po 5–10 minučių.

Tokiam išradimui kritikos negaili Vilniaus universiteto profesorė, suicidologijos tyrimų VU pradininkė, psichologė Danutė Gailienė. Anot mokslininkės, tai – skandalingos reputacijos inovacija, neretai pavadinama mūsų nužmogėjimo simboliu, giliai iškreipianti žmogaus egzistencijos esmę:

„Juk žmogus neegzistuoja virtualioje realybėje. Kiekvienas palaikome santykį su kitais žmonėmis. Ir kuo daugiau žmogus kenčia – tuo labiau jam reikia kitų žmonių rūpesčio, meilės, atjautos. Kenčiančiam žmogui labiausiai reikia žinios, kad jis yra besąlygiškai vertingas ir reikalingas, nepriklausomai nuo jo „funkcionavimo“ ir „naudingumo“, – įsitikinusi profesorė, Tarptautinės savižudybių prevencijos asociacijos IASP bei Tarptautinės savižudybių tyrinėjimo akademijos narė.

Prof. habil. dr. Danutė Gailienė

Ištaigingas dizainas ir dėmesys ne toje vietoje?

P. Nitschke sulaukė kritikos dėl išskirtinio eutanazijos kapsulės dizaino, mat tai neva pagražina aparato rezultato faktą, visgi oficialioje kapsulės pristatymo informacijoje teigiama, kad toks dizainas pasirinktas suteikti „progos jausmą“, keliaujant į „naują vietą“. Kapsulei suveikti nereikalingi nei specialūs įgūdžiai ar medicininė pagalba, nei sunkiai prieinami medikamentai, o potencialiems naudotojams, nevaldantiems kūno, įmanomas kapsulės veikimo aktyvavimas vien akių judesiais arba balsu. Negana to, sudaroma galimybė į „Sarco“ kapsulę eiti porai žmonių ir mirti šalia vienas kito tuo pat metu.

Tokie argumentai neįtikina prof. D. Gailienės, anot kurios, nė nekyla abejonė, jog pasirinktas kapsulės dizainas yra mirties romantizavimo priemonė: „Tai visiškai iškreiptas ir nepagrįstai romantizuojantis vaizdinys. Pagalvojau, kiek laiko ir pastangų pareikalavo siekis Lietuvos žiniasklaidoje atsisakyti savižudybės romantizavimo, kuris grėsmingas dėl to, kad kai kuriuos žmones pastūmėja į savižudybę. Negi dabar atsiras nauja romantizavimo kryptis?“

Anot profesorės, apskritai reikėtų galvoti ne apie pagalbines priemones išeiti iš gyvenimo, eutanazijos įteisinimo galimybę, o apie deramą ir visavertę pagalbą su sunkumais susidūrusiems žmonėms. Tai – ir Lietuvai itin aktualus siekis, kuris šią akimirką, D. Gailienės įsitikinimu, toli gražu nėra pakankamai įgyvendintas:

„Lietuvoje lieka praktiškai neišspręstos problemos, susijusios su adekvačios pagalbos teikimu svarbiausioms rizikos grupėms. Antai pasirodė, kad pastaraisiais metais matomas savižudybių mažėjimas Lietuvoje visiškai nepalietė tik vienos amžiaus grupės – 70 m. ir vyresnių. Jų savižudybių rodikliai aukštesni už visų kitų amžiaus grupių rodiklius. Šie žmonės neretai turi sveikatos problemų, kurios kelia ir labai didelę psichologinę įtampą, bet medicinoje dar labai trūksta atodairos ir pagalbos dėl šių psichologinių sunkumų.

Taip pat ir su paliatyvia slauga bei pagalba – žinome, kokia ji katastrofiškai nepakankama ir kiekybe, ir kokybe. Būtų beveik makabriška, jei šalyje su vienais didžiausių savižudybių rodiklių imtume rūpintis, kaip dar rasti būdų nutraukti gyvybes, užuot jas gelbėję.“

Sarco. Exit International nuotr.

Idėja kilo po itin sunkią negalią turėjusio vyro kreipimosi

„Sarco“ kapsulės idėja kilo tada, kai Jungtinės Karalystės gyventojo Tony Nicklinsono, turinčio sindromą, dėl kurio galėjo judėti tik vyro akys, advokatai kreipėsi į P. Nitschke, kad sužinotų, kokios technologijos gali padėti vyrui oriai numirti.

Visgi, pasak prof. D. Gailienės, tyrimai eutanaziją įteisinusiose šalyse rodo, jog rinktis eutanaziją žmones dažniau skatina ne skausmas, fizinės galimybės, o sunki psichologinė būklė, ypač vienišumas. Vykdant eutanaziją paprastai turi veikti kiti žmonės, o ši kapsulė siūlo nužudymo būdą „nesusitepant rankų“.

Kritikuojantiems tokį išradimą dėl neva skatinančio žudytis poveikio, atkertama, kad „Sarco“ kapsulė gaminama apie mėnesį ir yra tokia brangi, jog sunkiai suderinama su neracionaliu, greitu sprendimu pasitraukti iš gyvenimo. Kapsulės nėra ir, kaip teigiama, niekada nebus prekyboje, tačiau šio prietaiso, spausdinamo 3D spausdintuvu, savikaina yra išties įspūdinga ir 2022-aisiais siekė apie 17 tūkst. eurų.

Tikimasi, kad kapsulė pirmiausia bus naudojama tokioje šalyje kaip Šveicarija, nes čia Baudžiamasis kodeksas nenumato, jog padėti kam nors mirti (pagalbinė savižudybė), jei padedančiojo motyvai altruistiški, yra nusikaltimas.

Eutanazijos įteisinimas: tyrimai rodo naujų problemų atsiradimą

P. Nitschke yra australų humanistas, rašytojas ir buvęs gydytojas, eutanaziją propaguojančios grupės „Exit International“ įkūrėjas bei direktorius. Jis sėkmingai agitavo, kad Australijos šiaurėje būtų priimtas teisėtas eutanazijos įstatymas, ir padėjo keturiems žmonėms nutraukti savo gyvybes, kol šis teisės aktas nebuvo vėl panaikintas Australijos Vyriausybės.

O suicidologijos tema daugybę metų dirbančios profesorės nuomonė kategoriška – eutanazijos įteisinimas visiškai nesprendžia tų sudėtingų problemų, kurias deklaruoja spręsiantis, o, pasirodo, kuria naujas, nė kiek ne mažiau sudėtingas ir grėsmingas. Moksliniai tyrimai ir klinikinė praktika eutanaziją įteisinusiose šalyse atskleidė labai rimtų grėsmių:

„Pirmiausia, pasirodė, kad eutanazijos įteisinimas atveria kelius piktnaudžiavimams. Liberalėja kriterijai, nuo pradinių formuluočių apie labai sunkius atvejus jau prieita iki paprastų „pavargęs nuo gyvenimo“, „pakankamas amžius“, eutanazija tampa prieinama ne tik suaugusiems, bet ir paaugliams, net vaikams. Daugėja liudijimų apie vertimą rinktis eutanaziją, primygtinį ir atkaklų, net sveikatos priežiūros įstaigose“, – grėsmingas tendencijas pasakoja profesorė.

Be to, anot D. Gailienės, iškreipiamas požiūris į kančią ir pagalbą. Anot mokslininkės, ne veltui nuosekliausiai visokioms eutanazijos praktikoms priešinasi savižudybių prevencijos ir paliatyviosios medicinos specialistai, o labiausiai propaguoja politikai ir teisininkai:

„Specialistai geriausiai žino kenčiančių žmonių reikmes. Tarkime, kai žmogus kalba apie savižudybę, tai traktuojama kaip mirtinos grėsmės ženklas ir suteikiama pagalba, kad žmogaus psichologinė būklė pasikeistų. Savižudybės krizė paprastai būna laikina būsena, o iš išgelbėtų mėginusių nusižudyti žmonių didžioji dauguma niekada gyvenime to poelgio nekartoja. Taip pat ir kalbos apie
eutanaziją visų pirma yra žmogaus psichologinio skausmo išraiška, o ne racionalus sprendimas.“

Sarco. Exit International nuotr.

Galiausiai, pasak pašnekovės, daugėja žinių ir apie psichologines traumas, kurias patiria eutanaziją atlikę specialistai ir su ja sutikę nužudytųjų artimieji. Daugėja įrodymų, kad neretai šie žmonės kenčia kankinamus ilgalaikius kaltės jausmus, potrauminio sutrikimo simptomus, komplikuoto gedulo sutrikimą, kyla sunkių konfliktų šeimose.

Persekiotas už savo išradimus

Nitschke buvo pirmasis gydytojas pasaulyje, suleidęs legalią, savanorišką mirtiną injekciją, kurios veikimą pacientas suaktyvino kompiuteriu. 2015 m. P. Nitschke sudegino savo medicinos praktikos pažymėjimą, reaguodamas į, jo manymu, sudėtingas sąlygas, kurios pažeidžia jo teisę į žodžio laisvę.

Daktaru mirtimi pramintas P. Nitschke ne kartą sakė, kad jį ir jo grupę reguliariai persekioja valdžios institucijos, 2009-aisiais vyras buvo trumpam sulaikytas. Be „Sarco“ kapsulės, P. Nitschke yra suprojektavęs dar keletą eutanazijos įrankių, tokių kaip „GoGen“ ar „Destiny“, o „The Deliverance Machine“, naudota paties kūrėjo pacientams, eksponuojama Britanijos mokslo muziejuje.

Apie savo išradimą su LOGIN dalyviais P. Nitschke kalbėsis jau gegužės 11–12 dienomis. Bilietai į didžiausią Baltijos šalyse inovacijų festivalį LOGIN jau prekyboje, daugiau informacijos ČIA.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)