„Geri kontaktai ir kontraktai ne visada ateina iš karto, jiems reikia kelerių metų nuoseklaus darbo, partnerysčių ir net santykių mezgimo, o taip pat kurti įmonės reputaciją ir auginti jos žinomumą konkrečiame sektoriuje. Paprastai nuo pirmojo kontakto su potencialiais partneriais iki kontrakto praeina ilgas laiko tarpas, kuris gali trukti net kelis metus. Verslo misijos šiuo atveju šiek tiek palengvina ir sutrumpina kelią, nes organizuojama verslo delegacija, kurią lydi Lietuvos politikos atstovai, į verslo misiją išvyksta Inovacijų agentūros atrinktos įmonės, o potencialiems užsienio partneriams tai patikimumo ir kokybės ženklas“, – pranešime spaudai sako Simona Buziliauskienė, Inovacijų agentūros Pažangos departamento Rinkų plėtros skyriaus vadovė.

S. Buziliauskienės teigimu, po verslo misijos į Japoniją turime sėkmės istoriją, kai tarptautinis verslo sandoris įvyko per kelis mėnesius. Tuo neabejoja ir UAB „Factobotics“ bendraįkūrėjas, vadovas Thomas Ronlev, kuris sako, kad sėkmė juos aplankė labai greitai.

„Dėka Inovacijų agentūros puikiai suorganizuotų verslo susitikimų ir partnerių, kurių dėka buvo pristatytas mūsų sukurtas metalo lankstymo automatizavimo robotas, jau sekančią dieną po pristatymo viena Japonijos įmonė išreiškė norą susipažinti su mūsų gaminamu produktu išsamiau. Verslo misija įvyko pernai spalį, gruodį Japonijos įmonės atstovai apsilankė mūsų gamykloje Lietuvoje, kur buvo pristatytos roboto techninės galimybės, o jau po poros mėnesių pasirašėme bendradarbiavimo sutartį“, – pasakoja T. Ronlev.

Vienuolika metų Lietuvoje veikianti robotikos įmonė UAB „Factobotics“ specializuojasi kurdama ir parduodama robotus, skirtus metalo apdirbimo pramonei. „Atėjo metas, kai gamybos pramonėje žmogų keičia robotas, nes labai sunku rasti kvalifikuotų gamybinių staklių operatorių. Mes sau išsikėlėme ambicingus tikslus – sukurti kokybišką ir gerai funkcionuojantį robotą, kuris pakeistų žmogaus rankas“, – teigia T. Ronlev.

Anot jo, Lietuvoje sukurtas „RoboBend“ yra pirmasis pasaulyje metalo lankstymo automatizavimo robotas, sukurtas išanalizavus gamybos poreikius lakštinio metalo pramonėje. Šį robotą galima prijungti prie gamybinio lenkimo preso, kuris lenkia lakštinio metalo gabalus ir perimti jo valdymą. „RoboBend“ yra pritaikytas dirbti su 1,5 mln. įvairių lenkimo presų, esančių visame pasaulyje. Roboto mechanizme įdiegti programiniai algoritmai padeda automatizuoti ir atlikti sudėtingus veiksmus, palengvina pasikartojančių užsakymų gamybą.

Lietuvoje pagaminti „RoboBend“ robotai jau yra pažįstami Danijos ir Švedijos metalo pramonės sektoriaus įmonėms. Anot robotą sukūrusios įmonės vadovo, šiais metais numatoma eksporto plėtra Europoje, taip pat tikimasi, kad ir Lietuvos gamybos įmonės pasinaudos įmonės sukurtais robotais. „Mūsų sėkmės istorija rodo, kad Lietuva turi potencialą ir gali pasiūlyti daugiau robotizuotų sprendimų tarptautiniu mastu“, – teigia T. Ronlev.

Nors sandorio suma ir robotą įsigijusi įmonė dar neatskleidžiama, Lietuvoje sukurtą robotą „RoboBend“ įsigijusi Japonijos įmonė robotą ir jo gamybinius pajėgumus pristatys liepos mėnesį vyksiančioje tarptautinėje robotikos parodoje „MF-Tokyo 2023“, Japonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją