Inovacijų festivalyje LOGIN G. Stewartas pasakojo, kad šiuolaikinio virtuvės šefo užduotis nebeapsiriboja tuo, kad lėkštėje būtų patiektas skanus ir gerai atrodantis maistas. Jam taip pat reikia pasirūpinti, kad virtuvėje būtų galvojama apie tai, kaip nešvaistyti maisto, kaip saugoti aplinką, ir, ne mažiau svarbu, didžiausią dėmesį skirti vietiniams produktams.

„Lietuva turi unikalią galimybę patekti į gastronomijos žemėlapį, bet tam turite didžiuotis vietiniais produktais: ženklas „Pagaminta Lietuvoje“ turi būti laikomas prestižiniu“, – kalbėjo jis.

Kad taip nutiktų, G. Stewarto nuomone, turi būti keičiama visa sistema: dar mokydamiesi kulinarijos mokyklose studentai turi bendrauti su gamintojais, aiškintis, iš kur atkeliauja produktai, išmokti suprasti, ar jie natūralūs ir gerai žinoti visą grandinę nuo pat gamintojo iki vartotojo.

Vartotojai taip pat turi prisidėti reikalaudami kokybės. „Restoranai turi vykdyti skaidrią politiką, aiškiai deklaruoti, iš kur jie gauna produktus, kokios jie kilmės, kaip jie elgiasi su nesuvartojimu maistu“, – siūlė G. Stewartas.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje iš panaudoto aliejaus yra daromas biokuras. Yra daug kitų variantų, kaip galima puoselėti tvarų požiūrį į maisto gaminimą“, – kalbėjo jis.

Pasak G. Stewarto, taip elgdamiesi restoranai laimėtų dvigubai: saugotų aplinką ir tuo pačiu didintų savo pelną, kai, viena vertus, būtų mažiau iššvaistoma išmetamiems maisto produktams, ir, antra, vartotojai sutiktų mokėti daugiau.

„Imkime praktinį pavyzdį. Jei meniu matau užrašyta tiesiog šparagai, galvoju, gal ir geras variantas, bet man tai daug nesako. Bet jei yra prierašas, kad šparagai yra iš vietinio ūkio, supranti, kad jie yra šio sezono, supranti, kad žmonės čia didžiuojasi savo gastronomijos paveldu, tokiam maistui nori išleisti daugiau“, – dėstė jis.

G. Stewartas pridūrė, kad Lietuvoje taip pat būtina keisti požiūrį į jaunus virtuvės šefus. „Žinau, kad daug žmonių, mokančių gaminti, emigruoja iš Lietuvos. Motyvuokite juos pasiūlydami galimybes eksperimentuoti ir, be abejo, mokėdami didesnius atlyginimus. Jums patiems to reikia, kad jie liktų šioje šalyje, ir žmonės galėtų nusipirkti kažko, kas pagaminta Lietuvoje“, – ragino jis.

O jauniems virtuvės šefams, svajojantiems apie tarptautinę karjerą, G. Stewartas taip pat pataria nesnausti ir nelaukti, kol kas nors jiems pasiūlys unikalią galimybę. „Neturint jokios patirties niekas jūsų nepriims dirbti Gordono Ramzio restorane ir nepasiūlys didelio atlyginimo. Bet jūs galite pasisiūlyti kelias savaites dirbti nemokamai, kad jau turėtumėte ką įrašyti į gyvenimo aprašymą, ir tuomet jau bus nuo ko pradėti“, – patarė jis.