Įprastomis sąlygomis, kokie patys reikalingiausi įgūdžiai šiuo metu?

Jeigu mes kalbame apie šiandienos Lietuvą ir pasaulį, kada turime visas technologijas bei internetą, tai žinoma, mes kalbame apie profesijas, kurių reikia pasaulyje labiausiai, tai yra duomenų analitikai, inžinieriai, kaip pavyzdžiui, biotechnologijų inžinieriai, elektronikos inžinieriai, tai yra profesijos, kurių mums reikia labiausiai. Tai kas ateina su gyventojų senėjimu, ypač vakarų Europoje, aišku ir JAV, tai yra medicinos sektoriaus darbuotojų poreikis – gydytojai, slaugytojos, tiek tie patys bioinžinieriai, kurie dirbtų biotechnologijų srityje, kurie padėtų medicinai eiti į priekį. Turime ir tokių egzotiškų specialybių, kurios atsiranda arba jų poreikis yra didesnis, tai pavyzdžiui, dronų pilotai.

Kad ir kokios specialybės būtų skirtingos, visų jų darbe reikalingas internetas, net ir medikams jis yra reikalingas. Žinant geopolitinę situaciją, iškyla klausimas – kas būtų jeigu jo neliktų? Ką mes galime nuveikti ir kokių įgūdžių mums reikėtų?

Mes kalbame apie ganėtinai trumpą metą, kada mes negalime naudotis technologijomis, tai tada mums reikia labai paprastų įgūdžių, atrodo, kad net labai keista kokių paprastų. Pavyzdžiui, mes turime mokėti vairuoti automobilį. Tai ką rodo mums karas Ukrainoje, gebėjimas vairuoti yra gana svarbus įgūdis, sugebėti išvažiuoti mamai pačiai su savo vaikais iš miesto ir vairuoti ne sau įprastą automobilį, o bet kokį, ne tik automatine pavarų dėže, bet ir mechanine. Tokie įgūdžiai atrodo labai paprasti, bet jų reikia.

Kitas momentas, mes pradedame galvoti apie didesnį žemės ūkio panaudojimą, nes jeigu Ukraina neužaugins dalies grūdinių kultūrų šiais metais, gali pradėti stygti grūdų visame pasaulyje, nes Ukraina yra vienas didžiausių eksportuotojų ir tai ką parodė druskos krizė, žmonės apie tai irgi galvoja. Todėl mes turime mokėti pasigaminti sau maisto išteklių ir mokėti juos vėl konservuoti, jeigu mes savo mamoms sakydavome, kad kam mums tie agurkai, pomidorai arba grybai, nes viską galima nusipirkti? Dabar aš pati taip negalvoju, kad viską aš galėsiu nueiti ir nusipirkti bei, galbūt, dalį atsargų reikėtų mokėti pasigaminti patiems. Tokie paprasti įgūdžiai, kuriuos mes lyg ir turėjome, tokioje situacijoje darosi svarbūs.

Galvoju apie tą pačią informacijos paiešką, visi turbūt esame priklausomi nuo paieškos sistemų, ar šiuolaikiniai žmonės ateinantys ieškoti darbo mokės tai daryti, jeigu interneto nebus?

Apie tai net sunku galvoti ir sunku įsivaizduoti tokią situaciją, jeigu staiga interneto nėra. Mes turime kitus informacijos šaltinius, vienas iš jų karo metu yra radijas, reikėtų tik mokėti bangas susirasti. Nesu tikra, ar mano vaikai galėtų dabar susiradę radijo imtuvą nusistatyti bangas.

O kalbant apie darbo rinką, ar darbdaviai galvoja ar turėtų galvoti atsirinkdami žmones, kad jie turi turėti įgūdžių kažkokioms tokioms situacijoms, kai to interneto nėra, ar visgi mes laikykimės tos optimistinės vizijos, kad taip niekada nenutiks ir tiek to, svarbu, kad gerai moki dirbti normaliomis sąlygomis?

Žinoma, mes neturime tokių pokalbių su darbdaviais, kad specialūs įgūdžiai būtų labai vertinami, žinoma, kad ne. Mūsų visa darbo rinka juda su technologijomis ir darbdaviams yra labai svarbus kūrybiškumas, technologijų kūrimas, gebėjimas jomis naudotis, aišku, kad tai yra svarbiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją