Papildomos naudos – kiekvieno poreikiams

Didesnės kompanijos dažnai gali pasiūlyti platesnį papildomų verčių paketą. Pavyzdžiui, „Ignitis grupės“ įmonėse darbuotojams siūlomos bendros ir pasirenkamos naudos. Tai reiškia, kad nuo pirmos dienos darbuotojas gali gauti išmoką gimus vaikui, ligadienius, sveikatinimosi dieną, draudimą nuo nelaimingų atsitikimų. Bendrosioms naudoms priskiriamas darbo jubiliejus, Kalėdų dovanos darbuotojams ir jų vaikams, skiriama išmoka mirus artimajam, materialinė parama įvykus nelaimei, ištikus sunkiai ligai.

Darbuotojai taip pat motyvuojami už kandidatų į trūkstamas pozicijas rekomendacijas, skatinami skiepytis. Įmonėje finansiškai remiama darbuotojų kultūrinė ir sportinė veikla už darbo ribų, skirta komandos ryšiams stiprinti. Grupės įmonių darbuotojai turi galimybę naudotis psichologine pagalba, tam pasitelkiami profesionalūs psichologai (į juos gali kreiptis ir šeimos nariai), gerovės mentoriais, pasitikėjimo linija.

Grupėje veikia gausi Gerovės mentorių bendruomenė. Jais tampa patys darbuotojai – gerovės influenceriai, kurie veda paskaitas, dėmesingo įsisąmoninimo (mindfulness) praktikas, meditacijas, veiklas komandoms, įmonėms, konsultuoja vadovus. Jie padeda rasti sprendimus geros savijautos, pervargimo, santykių ir kitomis svarbiomis temomis.

„Kurdami pridėtinę vertę kitiems, turime dar daug kitų iniciatyvų. Grupėje sėkmingai veikia pripažinimo programa. Skatiname prisidėti prie savanoriškos veiklos – visi mūsų darbuotojai turi 1 dieną per metus savanorystei. Suteikiama galimybė, be darbinių funkcijų, įsitraukti į ambasadorių iniciatyvas taip prisidedant prie mūsų tradicijų ir vertybių puoselėjimo, savirealizacijos. Turime ugdymo iniciatyvų – grupės universitetą bei „Grow“ akademiją, kurie motyvuoja darbuotojus gilinti žinias įvairiomis darbinėmis, profesinėmis bei kitomis temomis. Taip mūsų žmonės ne tik ugdo kolegų kompetencijas, bet kartu išbando ir lektoriaus vaidmenį“, – sako „Ignitis grupės“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė.

 Renata Augustaitienė, Ignitis grupė

TOP darbdaviu Lietuvoje 2023-iaisiais metais tapusio „Rimi“ Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė aiškino, kad sprendžiant, kaip papildomai motyvuoti darbuotojus, dažniausiai vertinama, kokių paslaugų ar prekių jiems gali reikėti kasdieniame gyvenime, ir stengiamasi rasti tinkamų partnerių, kurie galėtų tą poreikį išpildyti.

„Daug dirbame įvairovės srityje norėdami užtikrinti atvirą ir įtraukią aplinką visiems. Darbuotojai jaučiasi laimingi galėdami būti savimi ir nebijodami turėti kitokią nuomonę ar ją išsakyti atvirai. Vieni pirmųjų pradėjome aktyviau integruoti darbuotojus su įvairiomis negaliomis, stengdamiesi jiems lanksčiai pritaikyti darbo sąlygas. Įdarbinome daug žmonių iš skirtingų šalių, kuriems sudėtingiau susirasti darbą Lietuvoje“, – sakė įmonės atstovė.

Didmiesčių darbuotojai neretai susiduria su problemomis dėl transporto keliaudami į darbą bei iš jo. Didžiulės spūstys kasdien trikdo eismą, išlaidos degalams auga, o automobilių tarša neramina darbuotojus vis labiau. Į tai atsižvelgdami verslai prie papildomų naudų savo darbuotojams kartais siūlo ir viešojo transporto bilietus, padedančius taupyti laiką, pinigus bei tapti draugiškesniems aplinkai.

Nemokamas viešasis transportas

JUDU (SĮ Susisiekimo paslaugos) tyrimo rezultatai parodė, kad nuolatiniam viešojo transporto keleiviui nemokamas kelionės bilietas leidžia sutaupyti vidutiniškai nuo 30 iki 50 Eur/mėn., o darbuotojui, kuris nusprendžia persėsti iš automobilio į viešąjį transportą, – net 250 Eur per mėnesį. 30 % respondentų, kurie šiuo metu nesinaudoja arba retai naudojasi viešuoju transportu, atsakė, kad darbdavių iniciatyva kompensuoti bilietus paskatintų dažniau juo naudotis. Vis daugiau verslų į darbuotojų naudos paketą įtraukia viešojo transporto bilietų kompensavimą. Šiuo metu Vilniaus viešojo transporto bilietus kompensuoja apie pusantro tūkstančio įmonių.

„Įmonės dažniau renkasi 1 mėn. galiojančius bilietus: nors tokiu atveju metinės išlaidos ir didesnės, negu perkant metinius bilietus, įmonei lengviau paskirstyti išlaidas dalimis, o ne mokėti visą sumą iš karto. Įmonės taiko ir mišrius sprendimus: daliai darbuotojų pildo viešojo transporto korteles, kitai – sumoka už m.ticket, išbando skirtingos trukmės bilietus“, – sakė JUDU (SĮ Susisiekimo paslaugos) pardavimo specialistė Violeta Baškienė.

Violeta Baškienė

Prieš pradedant siūlyti šią naudą darbuotojams rekomenduojama nustatyti paslaugos poreikio lygį. Nustatyti poreikį galima dviem būdais – pabendravus su kolegomis arba atlikus apklausą. Įmonė atlieka darbuotojų keliavimo įpročių tyrimą – nemokamą, anoniminę darbuotojų apklausą, kurią sudaro apie dvidešimt klausimų, susijusių su darbuotojų keliavimo būdų pasirinkimais. Taip ne tik atsakoma, ar viešojo transporto bilietų kompensavimas domintų darbuotojus, bet ir pateikiama išsami analizė apie keliavimo būdo pasirinkimo priežastis, laiką. Pateikiama siūlymų, kaip gerinti darbuotojų keliavimo patirtį ir net padedama optimizuoti parkavimo vietų skaičių.

Svarbi ir papildoma nauda kitiems

Gaudami papildomų naudų ar net pagal jas rinkdamiesi būsimą naują darbą, lietuviai vis dažniau atsižvelgia, kuo įmonė bei jų pačių veikla gali būti naudinga kitiems, tarkime, vietos bendruomenėms ar miestui. E. Krasauskienė sako, kad šiuolaikinius darbuotojus motyvuoja žinojimas, jog įmonė investuoja į naujausius sprendimus, kad būtų taupomi resursai, – pavyzdžiui, maisto švaistymo prevencija: „Turime maisto atliekų valdymo gidą, kuris ne tik edukuoja, bet kartu ir labai veiksmingai padeda užtikrinti mažesnį maisto atliekų kiekį. Taip pat pastebime, kad mūsų darbuotojams rūpi energetinis efektyvumas ir naudoti mažiau popieriaus.“

Ji pridūrė, kad dirbama su bendruomenėmis, – organizacijoje veikia specialiai tam skirtas ambasadorių tinklas. Jie inicijuoja ir rūpinasi įvairiomis veiklomis, susijusiomis su tvarumo strategija, ir veikia tokiose srityse kaip lokalumas, aplinkosauga, sveikata, įvairovė ir kokybė: „Taip galime apimti visą Lietuvą ir dirbti su vietinėmis bendruomenėmis, prisidėti prie pagalbos senelių namams, gyvūnų prieglaudoms, vaikų namams. Turime puikių pavyzdžių, kai bendruomenės yra aktyvios ir bendradarbiaudamos su parduotuvių kolektyvais organizuoja renginius ar šventes. Šiemet pradėjome bendradarbiauti su Lietuvos krepšinio lyga ir vykdysime bendrą projektą, skatinantį neformalų krepšinio ugdymą bendruomenėse.“

Darbuotojai renkasi sveikatą ir pramogas

Renkantis, su kokiais partneriais bendradarbiauti ir kokių naudų siūlyti darbuotojams, jų poreikiai bei nuomonė užima ne paskutinę vietą. „Ignitis grupės“ atstovė aiškino, kad partnerių sąrašas gana platus, – nuo pagrindiniame biure veikiančios maitinimo įstaigos suteikiamos nuolaidos pietums, populiariausiuose kurortuose įsikūrusių viešbučių paslaugų nuolaidų iki nuolaidos automobilių plovyklos paslaugoms.

„Šiuo metu mūsų darbuotojai, turintys galimybę naudotis pasirenkamosiomis naudomis, iš mūsų partnerių gali gauti nuolaidą knygoms, ugdymosi paslaugoms, sportui ir sveikatinimui, medicinos ir diagnostikos bei optometrijos centrų paslaugoms, įvairioms pramogoms, įvairių rūšių draudimui“, – detalizavo R. Augustaitienė.

„Rimi“ darbuotojai vertina partnerystes su gydymo įstaigomis, telekomunikacijų įmonėmis, sporto klubais, degalinėmis, vaistinėmis, siuntų pristatymo įmonėmis, kavinėmis. Tai dažnai naudojamos ir daugumai reikalingos paslaugos ar prekės, todėl stengiamasi užtikrinti, kad visų sričių partneriai pasiūlytų darbuotojams specialių sąlygų. Taip pat vertinami tokie partneriai kaip gėlių parduotuvės, optikos salonai, kelionių agentūros, nes visada atsiranda progų, kada prireikia ir šių paslaugų.

„Darbuotojams vis svarbiau, kokias vertybes organizacija turi ir kaip prisideda prie visuomenės gerovės, jie siekia matyti realius pavyzdžius. Stengiamės aktyviai veikti skirtingose srityse ir prisidėti prie visuomenės gerovės. Daug dirbame sveikatos tema, stengiamės šviesti visuomenę ir padėti gyventi sveikiau, rinktis sveikesnius produktus, rūpintis fiziniu aktyvumu – esame LKL ir Vilniaus maratono rėmėjai, kad paskatintume darbuotojų didesnį fizinį aktyvumą ir sveikesnį gyvenimą“, – sakė E. Krasauskienė.