„Norint suformuoti aukštos kokybės pastatus, labai svarbu suformuoti ir erdves“, – sako „Do architects“ vyresnysis architektas Ignas Uogintas, konferencijoje „Verslas juda 2023. Tvarumo link“ skaitęs pranešimą apie viešųjų erdvių mieste kūrimą.

Kuriant privačios ir viešosios erdvės darną dažnai pasitelkiamas erdvių hierarchijos principas, leidžiantis objektui organiškai integruotis tiek architektūrine, tiek socialine prasme. Toks principas padeda sukurti ne gatvėmis atribotus skirtingus kvartalus, o asmenines erdves.

„Miestas nėra guminis, todėl tenka mokytis, kaip pasidalinti turimomis erdvėmis, ieškoti kompromisų“, – sako I. Uogintas, rodydamas vaizdžią dviejų kaimo vietovių gatvių iliustraciją. Vienoje jų – automobiliams nutiestas kelias, kitoje – identiškas kelias, kuriame erdvė padalinta taip, kad joje vietos atrastų ir automobiliai, ir dviračiais ar pėsčiomis keliaujantys gyventojai.

Viešųjų erdvių įvairovę puikiai atspindi ir Vilniuje įsikūręs „Ogmios miestas“. Suprojektavus gerą automobilių stovėjimo aikštelę, įterpus fontanus, viešąsias erdves ir aikšteles, pavyko sukurti dinamiškesnę ir įdomesnę erdvę, kuri skirta ne tik apsipirkimui, bet ir laisvalaikio praleidimui. „Tinkamai suformuota ir kokybiška viešoji erdvė padeda atsiskleisti ir pastatams, kurie pritraukia daugiau lankytojų“, – pastebi I. Uogintas.

Dar vienas puikus erdvių formavimo pavyzdys – Svencelės miestelis. Darniam privačios ir viešosios erdvės atskyrimui buvo panaudoti vandens kanalai, tokiu būdu suformuojant ne tvoras, o ribas.

Kaip formuojant erdves galima įsileisti gamtą, gerai atspindi verslo centro „Business Garden Vilnius“ pavyzdys. Čia pirmi aukštai sukurti taip, kad būtų funkcionalūs ne tik pastato darbuotojams, bet ir gyventojams.

Apie tai, kaip formuoti atvirus srautus, jungtis ir sumaniai išnaudoti pastato išskirtinumus kuriant erdves, kviečiame žiūrėti konferencijos „Verslas juda 2023. Tvarumo link“ vaizdo įraše.