Vasara be rūpesčių

Tarp lietuvių melionai populiarumu lenkia daugelį kitų mūsų jau pamėgtų vaisių ir uogų. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, nors tai puiki atgaiva karštomis vasaros dienomis, pirkėjų tarpe melionai populiarūs visais metų laikais.

„Melionai į parduotuvių lentynas keliauja iš saulėtų kraštų: Brazilijos, Italijos ar Ispanijos. Nors dažniausiai valgomi vieni, kaip užkandis, pirkėjai juos derina ir su pikantiškais ingredientais, tokiais kaip kumpiai ar įvairūs sūriai“, – pasakoja V. Budrienė.

Ir skanūs, ir vertingi

Melionai populiarūs ne tik Lietuvoje. Jie ypatingai mėgstami Japonijoje ir Pietų Korėjoje, kur dažniausiai patiekiami vietoje deserto – vakarienės ar pietų pabaigoje. Matyt, spindinčia oda ir liekna figūra pasižyminčios azijietės šiuos vaisius vartoja ne šiaip sau.

Nors labiausiai vertinami dėl skoninių savybių ir gardaus aromato, melionai turtingi grožio ir geros savijautos vitaminų.

Reguliarus melionų vartojimas gražina odos būklę: juose gausu vitamino E, padedančio neutralizuoti nudegimo saulėje poveikį. Be to, melionai turi odą atjauninančių antioksidantų, vitaminų C, B6 ir K, kalio, magnio, vario ir folatų. Kartu, šis sultingas vaisius visiškai neturi riebalų ir pasižymi mažesniu kaloringumu.

Melionus itin paprastai ilgai išlaikyti šviežius. Pasak „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos Jolantos Sabaitienės, nepažeistą ir nesupjaustytą melioną kambario temperatūroje galima laikyti apie porą dienų, o laikomas šaldytuve, jis tinkamas vartoti net 10–14 dienų.

Drąsiai derinkite melioną su alyvuogių aliejumi, žaliąja citrina, mėta, baziliku, medumi, vytintu kumpiu (prosciutto), feta, mocarela ir kitais sūriais.

Melionų ir mocarelos Buddha bowl

Budos dubenėlis (ang. Buddha bowl) – tikra atgaiva tiek akims, tiek skrandžiui. Spalvingą ir maistinėmis medžiagomis turtingą dubenėlį sudaro gausybė daržovių, vaisių, sūrių, riešutų, žuvų ir kitų gerai savijautai palankių ingredientų.

Reikės:


● 100 gramų meliono (tinka geltonieji, Cantaloupe, Piel De Sapo melionai)
● Saujos šviežių špinatų
● Pusės avokado
● Smulkiavaisio agurko
● Penkių vyšninių pomidorų
● 50 gramų mocarelos
● Saulėgrąžų daigų (tinka bet kokie mėgstami daigai)

Padažui:


● Juodųjų sezamų sėklų
● Pusės šaukštelio medaus
● Alyvuogių aliejaus
● Šlakelio citrinos sulčių
● Druskos arba šlakelio sojos padažo pagal skonį
● Mėgstamų žolelių

Gaminimo eiga itin paprasta: melioną ir mocarelą susmulkinkite kąsnio dydžio gabalėliais, avokadą ir agurką – skiltelėmis, pomidoriukus perpjaukite perpus. Sumaišykite padažui reikalingus ingredientus. Į dubenėlį klokite špinatų lapus, išrikiuokite visus pjaustytus ingredientus, apšlakstykite padažu ir skanaukite į sveikatą.

Melionų salsa

Salsa, arba kitaip – smulkiai pjaustytas daržovių ir vaisių pagardas, itin populiari Pietų Amerikoje ir Viduržemio jūros regione. Sultingas, spalvingas, netikėčiausiais skoniais burnoje sproginėjantis pagardas paprastai patiekiamas šalia grilyje čirškintos mėsos, žuvies ir jūros gėrybių.

Reikės:


● Ketvirtadalio meliono (tinka visos rūšys)
● Vienos žalios saldžiosios paprikos
● Raudonojo svogūno
● Dviejų smulkiavaisių agurkų
● Vieno pomidoro
● Arbatinio šaukštelio obuolių sidro acto arba baltojo vyno acto
● Alyvuogių aliejaus
● Druskos pagal skonį
● Prieskoninių žolelių (puikiai tinka bazilikas, kalendra)

Melioną ir visas daržoves kuo smulkiau supjaustykite, suberkite į dubenį. Jeigu nemėgstate aitresnio svogūnų kvapo, prieš beriant į salsą, pjaustytą svogūną keletą minučių palaikykite vandens ir acto mišinyje. Atskirame dubenėlyje sumaišykite actą, alyvuogių aliejų, druską, prieskonines žoleles. Gautą padažą supilkite ant smulkintų daržovių ir meliono. Šitaip paruošta salsa šaldytuve gali būti laikoma net kelias dienas – kitą dieną ji netgi gardesnė!

Melionų šaltsriubė

Lietuviai didžiuojasi šaltibarščiais, ispanai – gazpacho, tačiau ir vieniems, ir kitiems beveik neabejotinai patiks egzotiška šaltsriubės variacija su melionais.

Reikės:


● Vidutinio dydžio Cantaloupe meliono
● 4 vidutinio dydžio pomidorų
● 1 nedidelio agurko
● Pusės nedidelio raudonojo svogūno
● 3 skiltelių česnako
● 2 šaukštų chereso acto
● 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
● 1 arbatinio šaukštelio „Tabasco“ padažo
● Druskos ir pipirų pagal skonį

Pašalinkite meliono sėklas ir odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais. Nuo pomidorų nulupkite odeles. Pasmulkinkite pomidorus, svogūną, agurką. Melioną, česnako skilteles ir daržoves suverskite į trintuvą ir sutrinkite iki kone vientisos konsistencijos. Ten pat supilkite actą, aliejų, „Tabasco“ padažą, druską ir pipirus, dar šiek tiek paplakite. Palikite šaltsriubę pusvalandžiui pailsėti šaldytuve ir skanaukite. Šaldytuve melionų šaltsriubė išlieka šviežia kelias dienas.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją